Біонічний і параметричний дизайн в Revit: Розбиття «вау-ефекту» на прості кроки

Bionic Cover Photo.jpg

Примітка: Ця стаття є перекладеною версією оригіналу тут.  

Коли ми дивимося на біонічні або параметричний проекти, перша реакція така: — Оце так! Але як це взагалі робиться?

Остаточна форма виглядає магічно — але її суть чиста BIM логіка. Розуміння процесу, що стоїть за формою, — ось у чому полягає справжня сила дизайну.

Фасади Інституту Слейк Ріт (від Zaha Hadid Architects) широко досліджувалися в різних програмне забезпечення навчальних посібниках — від Rhino до Revit. Тут я представляю власний робочий процес, сприйняття форм і розуміння логіки їх побудови в Revit, повністю заснований на особистому досвіді.

Ще у 2022 році я запитала себе: Як далеко можна дійти із використанням чистого Revit?

Чи можу я відтворити фасади Sleuk Rith Institute (автор Zaha Hadid Architects, Камбоджа), використовуючи лише рідні Revit інструменти — без Dynamo, без кастомних сімейств, без плагінів?

Результат: повністю редаговане, концептуальне біонічне масштабування, повністю побудоване з вбудованих форм, сумішей, порожнеч і чистої Revit логіки. Все залишається параметричний, легким і прозорим — ідеально підходить для викладання, конкурсів і робочих процесів дизайну на ранніх стадіях.

Результат цього квесту дивіться в галереї спільноти Autodesk:

Сміливі форми архітектури Захи Хадід завжди захоплювали мене. Ще під час навчання в галузі цивільного будівництва я прагнула зрозуміти логіку та геометрію необхідні для перетворення таких динамічних, здавалося б, неможливих конструкцій на реальність, яку можна будувати.

Біонічний процес: 3+1 етапів BIM геометрії

Наш підхід до навчання розбиває складне, здавалося б, на керовану, логічну систему. Я розбивала його на 3 простих етапи:

1. Ідея та фонд

Кожен об'єкт починається з ескізу.

Іноді вона існує тільки в голові, але в Revit починається з ліній і площин відліку. Саме тут оживає «логіка зростання» біонічної форми та її взаємодія з місцем.

DmytroMukhin_0-1763067271653.jpeg DmytroMukhin_1-1763067271653.jpeg

1. Основа

Ескіз еволюціонує в «скелет» моделі.

Цей етап — чисте золото для навчання — геометрія та алгоритми стають видимими без зайвих деталей.

DmytroMukhin_2-1763067271653.jpeg DmytroMukhin_3-1763067271653.jpeg

1. Остаточна форма (матеріалізація)

Фреймворк перетворюється на завершений, визначений об'єкт.

DmytroMukhin_4-1763067271653.jpeg DmytroMukhin_5-1763067271653.jpeg

Людський зв'язок: Колір і сприйняття у співпраці

Дизайн не закінчується геометрією — він закінчується сприйняттям. А сприйняття часто починається з кольору.

Мої особисті спостереження, які частково випливають з досвіду моєї матері як дитячого психолога, показують, що сприйняття складної біонічної форми часто закріплюється кольором. Колір діє як когнітивний ярлик, дозволяючи мозку швидко класифікувати та зберігати складну візуальну інформацію.

Спостереження з проектної практики:

Важливість цього розуміння виходить за рамки презентації клієнта і поширюється на комунікацію в команді. Моїм наставником в одній з моїх перших дизайнерських компаній — головним інженером-конструктором з блискуче швидким математичним і просторовим розумом — є людиною із дальтонізмом. Незважаючи на його геніальність, використання стандартних зелених і червоних позначок для умовних позначень на малюнках викликало у нього — і, можливо, в інших — критичні помилки в комунікації.

Цей досвід навчив мене, що колір у BIM — це не просто естетика, це життєво важлива мова технічної комунікації.

*Наприклад, через рік після того, як я побачила на своєму смартфоні кілька складних робіт графічного дизайну (художніх автомобілів, створених за допомогою Leonardo AI), мій 2,5-річний племінник зміг згадати лише фіолетові та червоні автомобілі. Він пам'ятав емоційний код який несе колір, а не архітектурну чи дизайнерську складність.

DmytroMukhin_6-1763067271653.jpeg DmytroMukhin_7-1763067271653.jpeg

У BIM і Revit візуалізації це розуміння має вирішальне значення. Колір — навіть тимчасове перевизначення матеріалу — є потужним інструментом для тестування візуальної комунікації. Він швидко допомагає командам і клієнтам:

• Визначте ключові структурні або функціональні елементи (уникнення ризиків професійної комунікації).
  • Встановіть емоційний зв'язок з концепцією дизайну.

Колір як важливий інструмент комунікації BIM

Момент «Вау» – це, зрештою, вдале поєднанняточної BIM логіки та майстерної візуальної комунікації.

Питання до BIM менеджерів

Мій експеримент піднімає ключове питання для спільних робочих процесів: В який момент ми повинні перейти від нативного масування до адаптивних компонентів або скриптових робочих процесів?

Я досліджувала це зі спільнотою під час обговорення на форумі: Як далеко можна просунути чистий Revit?

Ключовий висновок з цієї дискусії: Параметричне мислення починається не зі скриптів — воно починається з логіки. Адаптивні компоненти та Dynamo є потужними, але на етапі концепції чистий Revit часто забезпечує найшвидший та інтуїтивно зрозумілий спосіб перевірити ідею перш ніж формалізувати її.

DmytroMukhin_8-1763067271653.jpeg DmytroMukhin_9-1763067271654.jpeg

DmytroMukhin_10-1763067271654.jpeg DmytroMukhin_11-1763067271653.jpeg

Ознайомтеся з робочим процесом

Готові перетворити «Вау» на «Як»?

Дивіться повні покрокові інструкції на моєму каналі YouTube, KF | Archi BIM:

Принципи побудови масингу в Revit (відео українською, Revit інтерфейс англійською): 

Концептуальний фасад REVIT | Заха Хадід Слейк Інститут Ріта | Відкритий клас 2022

Адаптивне та локальне мислення:

REVIT Біонічний дизайн | Стиль ZHA з інструментами чистого REVIT

Засвоєний урок

Revit вже має ДНК параметричний дизайну — вам просто потрібно думати системами, а не інструментами.

Давайте перетворимо "Вау" на"Як" — а потім на "Зараз".

Тому що кожен параметричний прорив починається з одного чіткого питання — і сміливості його досліджувати.

Поділіться своїми експериментами з ванільною Revit в коментарях або на форумі. Відмічайте мене @ABR_Kate!

«Цей пост повністю базується на моїх особистих проєктах, досвіді та спостереженнях. Інструменти штучного інтелекту використовувалися лише для перекладу та стилістичного шліфування, а не для створення контенту. Вся геометрія створена в Revit.

Ваш голос архітектора, 

Катерина

Примітка: Ця стаття є перекладеною версією оригіналу тут.