Примітка: Ця стаття є перекладеною версією оригіналу тут.
Коли ми дивимося на біонічні або параметричний проекти, перша реакція така: — Оце так! Але як це взагалі робиться?
Остаточна форма виглядає магічно — але її суть чиста BIM логіка. Розуміння процесу, що стоїть за формою, — ось у чому полягає справжня сила дизайну.
Фасади Інституту Слейк Ріт (від Zaha Hadid Architects) широко досліджувалися в різних програмне забезпечення навчальних посібниках — від Rhino до Revit. Тут я представляю власний робочий процес, сприйняття форм і розуміння логіки їх побудови в Revit, повністю заснований на особистому досвіді.
Ще у 2022 році я запитала себе: Як далеко можна дійти із використанням чистого Revit?
Чи можу я відтворити фасади Sleuk Rith Institute (автор Zaha Hadid Architects, Камбоджа), використовуючи лише рідні Revit інструменти — без Dynamo, без кастомних сімейств, без плагінів?
Результат: повністю редаговане, концептуальне біонічне масштабування, повністю побудоване з вбудованих форм, сумішей, порожнеч і чистої Revit логіки. Все залишається параметричний, легким і прозорим — ідеально підходить для викладання, конкурсів і робочих процесів дизайну на ранніх стадіях.
Результат цього квесту дивіться в галереї спільноти Autodesk:
- Біонічна форма в Revit, без скриптів і сімейств
- Біонічна архітектура у чистому Revit – ні Dynamo, ні сімейств
Сміливі форми архітектури Захи Хадід завжди захоплювали мене. Ще під час навчання в галузі цивільного будівництва я прагнула зрозуміти логіку та геометрію необхідні для перетворення таких динамічних, здавалося б, неможливих конструкцій на реальність, яку можна будувати.
Біонічний процес: 3+1 етапів BIM геометрії
Наш підхід до навчання розбиває складне, здавалося б, на керовану, логічну систему. Я розбивала його на 3 простих етапи:
- Ідея та фонд
Кожен об'єкт починається з ескізу.
Іноді вона існує тільки в голові, але в Revit починається з ліній і площин відліку. Саме тут оживає «логіка зростання» біонічної форми та її взаємодія з місцем.
- Основа
Ескіз еволюціонує в «скелет» моделі.
Цей етап — чисте золото для навчання — геометрія та алгоритми стають видимими без зайвих деталей.
- Остаточна форма (матеріалізація)
Фреймворк перетворюється на завершений, визначений об'єкт.
Людський зв'язок: Колір і сприйняття у співпраці
Дизайн не закінчується геометрією — він закінчується сприйняттям. А сприйняття часто починається з кольору.
Мої особисті спостереження, які частково випливають з досвіду моєї матері як дитячого психолога, показують, що сприйняття складної біонічної форми часто закріплюється кольором. Колір діє як когнітивний ярлик, дозволяючи мозку швидко класифікувати та зберігати складну візуальну інформацію.
Спостереження з проектної практики:
Важливість цього розуміння виходить за рамки презентації клієнта і поширюється на комунікацію в команді. Моїм наставником в одній з моїх перших дизайнерських компаній — головним інженером-конструктором з блискуче швидким математичним і просторовим розумом — є людиною із дальтонізмом. Незважаючи на його геніальність, використання стандартних зелених і червоних позначок для умовних позначень на малюнках викликало у нього — і, можливо, в інших — критичні помилки в комунікації.
Цей досвід навчив мене, що колір у BIM — це не просто естетика, це життєво важлива мова технічної комунікації.
*Наприклад, через рік після того, як я побачила на своєму смартфоні кілька складних робіт графічного дизайну (художніх автомобілів, створених за допомогою Leonardo AI), мій 2,5-річний племінник зміг згадати лише фіолетові та червоні автомобілі. Він пам'ятав емоційний код який несе колір, а не архітектурну чи дизайнерську складність.
У BIM і Revit візуалізації це розуміння має вирішальне значення. Колір — навіть тимчасове перевизначення матеріалу — є потужним інструментом для тестування візуальної комунікації. Він швидко допомагає командам і клієнтам:
- Визначте ключові структурні або функціональні елементи (уникнення ризиків професійної комунікації).
- Встановіть емоційний зв'язок з концепцією дизайну.
Колір як важливий інструмент комунікації BIM
Момент «Вау» – це, зрештою, вдале поєднанняточної BIM логіки та майстерної візуальної комунікації.
Питання до BIM менеджерів
Мій експеримент піднімає ключове питання для спільних робочих процесів: В який момент ми повинні перейти від нативного масування до адаптивних компонентів або скриптових робочих процесів?
Я досліджувала це зі спільнотою під час обговорення на форумі: Як далеко можна просунути чистий Revit?
Ключовий висновок з цієї дискусії: Параметричне мислення починається не зі скриптів — воно починається з логіки. Адаптивні компоненти та Dynamo є потужними, але на етапі концепції чистий Revit часто забезпечує найшвидший та інтуїтивно зрозумілий спосіб перевірити ідею перш ніж формалізувати її.
Ознайомтеся з робочим процесом
Готові перетворити «Вау» на «Як»?
Дивіться повні покрокові інструкції на моєму каналі YouTube, KF | Archi BIM:
Принципи побудови масингу в Revit (відео українською, Revit інтерфейс англійською):
Концептуальний фасад REVIT | Заха Хадід Слейк Інститут Ріта | Відкритий клас 2022
Адаптивне та локальне мислення:
REVIT Біонічний дизайн | Стиль ZHA з інструментами чистого REVIT
Засвоєний урок
Revit вже має ДНК параметричний дизайну — вам просто потрібно думати системами, а не інструментами.
Давайте перетворимо "Вау" на"Як" — а потім на "Зараз".
Тому що кожен параметричний прорив починається з одного чіткого питання — і сміливості його досліджувати.
Поділіться своїми експериментами з ванільною Revit в коментарях або на форумі. Відмічайте мене @ABR_Kate!
«Цей пост повністю базується на моїх особистих проєктах, досвіді та спостереженнях. Інструменти штучного інтелекту використовувалися лише для перекладу та стилістичного шліфування, а не для створення контенту. Вся геометрія створена в Revit.”
Ваш голос архітектора,
Катерина
Примітка: Ця стаття є перекладеною версією оригіналу тут.
Щоб залишити тут коментар, ви маєте зареєструватися. Якщо ви вже зареєструвалися, увійдіть у систему. Якщо ви не зареєструвалися, зареєструйтесь і увійдіть у систему.