Not: Bu makale İngilizce yazılmış ve yayınlanmıştır ve yayınlanan orijinalin çevrilmiş bir versiyonudur burada.
3B'nin gücünü keşfetme
Ramírez'in yolculuğu, mimarlık okuduğu Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nde (UNAM) başladı. Tasarıma ilgi duymasına rağmen, kariyerinin gidişatını değiştiren dijital görselleştirme ile şans eseri karşılaşmasıydı.
"Henüz öğrenciyken Mimarlık Fakültesi'nde bir sunuma katıldığımı hatırlıyorum" diye hatırlıyor. "İki konuşmacı dijital araçlarla oluşturulan projeleri gösterdi. O zamanlar, herhangi bir 3D yazılımı nasıl kullanacağımı zar zor biliyordum, ancak neyin mümkün olduğunu görmek beni tamamen büyüledi. Bu dünyaya olan ilgim gerçekten o zaman başladı."
Bu hayranlık onu geleneksel mimarlık pratiğinin ötesine taşıdı. Barselona'daki Universitat Pompeu Fabra'dan 3D Animasyon alanında yüksek lisans derecesi aldı ve bu deneyim görsel hikâye anlatımı, animasyon ve dijital ortamlar hakkındaki anlayışını genişletti.
Kariyerinin başlarında Ramírez, mimari görselleştirme ve BIM'e de aynı derecede ilgi duyduğunu fark etti. "İlk başta dijital modelin görsel potansiyeli ilgimi çekti," diyor. "Zamanla, modelin sadece bir projeyi temsil etmenin bir yolu olmadığını fark ettim. Bilgiyi koordine edebilir, süreçleri otomatikleştirebilir, karar alma sürecini iyileştirebilir ve tasarım amacını iletebilirdi."
Daha sonra UNAM'dan proje yönetimi alanında yüksek lisans derecesi ve görsel programlama ile parametrik tasarımla ilgili lisansüstü çalışmaları tamamladı. Resmî akademik eğitimine ek olarak, mevcut profesyonel çalışmalarının merkezinde yer alan BIM yönetimi, otomasyon, AEC'ye uygulanan yapay zekâ ve gelişmiş mimari görselleştirme konularında uzmanlık eğitimi aldı.
Modelcilikten teknoloji stratejistliğine
Ramírez, 2014 ve 2016 yılları arasında ICA BIM'de BIM modelleyici olarak çalıştı ve Mexico City'deki Periférico çevre yolunun genişletilmesi ve diğer büyük ölçekli ulaşım girişimleriyle ilgili çalışmalar da dâhil olmak üzere Meksika'daki büyük altyapı projelerine katkıda bulundu. "O dönem çok önemliydi çünkü büyük projelerde geometri, koordinasyon, bilgi ve dokümantasyon arasındaki ilişkiyi anlamamı sağladı" diyor.
2017 yılında Ramírez, Barselona'daki Bilgisayarla Görme Merkezi'ne bağlı SYNTHIA projesinde 3D uzmanı olarak çalıştı. Girişim, yapay zekâ sistemlerini eğitmeye yardımcı olmak için sentetik kentsel ortamları kullandı. "Benim için bu son derece önemli bir deneyimdi çünkü 3B, sentetik kentsel ortamlar, bilgisayar görüşü ve yapay zekâyı bir araya getirdi" diyor. "Geriye dönüp baktığımda, görselleştirme ve yapay zekânın yakınsamasıyla ilk gerçek karşılaşmalarımdan biriydi."
Danışmanlık çalışmalarının yanı sıra eğitim, kariyerinin bir başka belirleyici parçası hâline geldi. Ramírez, UNAM Mimarlık Fakültesi'nde BIM eğitim programlarının oluşturulmasına yardımcı oldu; buna BIM Modelleme Diploma Programı ve BIM Proje Koordinasyonu ve Yönetimi Diploma Programı da dâhildi. "Bu çalışma çok önemliydi çünkü profesyonelleri eğitmemi, teknik bilgileri yapılandırmamı ve BIM'i yeni nesil mimarlara, mühendislere ve uzmanlara tanıtmamı sağladı" diyor.
Disiplinleri bir araya getirmek
Bugün, Ramírez'in çalışmaları danışmanlık, eğitim, uygulamalı araştırma ve iş akışı geliştirmeyi kapsıyor. Odak alanları arasında BIM yönetimi, dijital proje koordinasyonu, otomasyon, yapay zekâ entegrasyonu, mimari görselleştirme ve mesleki eğitim yer almaktadır.
Bu disiplinleri ayrı uzmanlıklar olarak görmek yerine, onları daha büyük bir ekosistemin parçaları olarak görüyor. "Bana göre BIM, ArchViz ve animasyon her zaman birbiriyle bağlantılıydı," diye açıklıyor. "BIM proje bilgilerini düzenler. ArchViz görsel değerini iletir. Animasyon, alanı anlatısal bir deneyime dönüştürür. Birlikte, bir projenin çok daha eksiksiz bir şekilde anlaşılmasını sağlıyorlar."
Kariyerinin büyük bir bölümünde bu bağlantıları kurmak zordu çünkü iş akışları ve yazılım ekosistemleri parçalıydı. Bu değişmeye başlıyor.
"Sorunun, bu dünyaların iş birliği yapamaması olduğunu düşünmüyorum" diyor. "Bunları birbirine bağlamak için her zaman doğru süreçlere sahip değildik. Bugün, bu yakınsama otomasyon, gerçek zamanlı teknolojiler, birlikte çalışabilirlik ve yapay zekâ sayesinde çok daha net."
Mimarlıktan sinemaya etkiler
Ramírez, çok çeşitli yaratıcı alanlardan ilham alıyor. Etkilendiği sanatçılar arasında BBB3VIZ, Alex Roman ve Adán Martín gibi mimari görselleştirme sanatçılarının yanı sıra film, animasyon, fotoğrafçılık, video oyunları ve önde gelen görsel efekt stüdyoları yer alıyor.
"Teknik beceriyi göstermekten çok daha fazlasını yapan görsel dünyalar beni büyülüyor," diyor. "Atmosfer yaratan ve bir deneyim sunanlar benimle kalanlar."
Atmosfere yaptığı bu vurgu kendi işlerinde belirgindir. "Bir sahne yarattığımda, en çok iletmeye çalıştığım şey ruh hâli—atmosfer ve deneyimdir."
Aynı felsefe onun BIM yaklaşımını da şekillendiriyor. Özellikle, dijital araçları yalnızca üretim yazılımı olarak değil, aynı zamanda bir projede bilginin akışını iyileştirmeye yönelik sistemler olarak gören profesyonellerden ilham alıyor. "Benim için BIM sadece modelleme ile ilgili değil. Önemli olan bilgiyi yönetmek, disiplinleri koordine etmek, görevleri otomatikleştirmek ve daha iyi kararları desteklemektir."
Üretim iş akışlarında yapay zekâyı keşfetme
Yapay zekâ araçları daha yaygın olarak kullanılabilir hâle geldikçe, Ramírez, bunları yalnızca görüntü oluşturma araçları olarak ele almak yerine gerçek dünyadaki üretim iş akışlarına nasıl katkıda bulunabileceklerini anlamaya odaklandı.
"Görsel keşif için bir araç olarak yapay zekâya çok erken ilgi duymaya başladım" diyor. "Ama bundan çok daha fazlası olabileceğini çabucak anladım. Geleneksel olarak çok fazla zaman alan yaratıcı ve teknik sürecin aşamalarını hızlandırabilir."
Buna bir örnek, kullanıcıların metin istemlerinden veya görüntülerden 3B varlıklar oluşturmasına ve bunları geleneksel üretim hatlarına entegre etmesine olanak tanıyan Autodesk Flow Studio ile yaptığı deneylerdir.
Onu cezbeden şey, anında bitmiş görüntüler oluşturma yeteneği değil, erken aşama varlık oluşturma ve keşfetme sürecini hızlandırma fırsatıydı. "En iyi çözdüğü sorun, ilk aşamalardaki hızdır" diye açıklıyor. "Bir fikirden, kompozisyon, ölçek, atmosfer ve görsel yön için bir başlangıç noktası görevi görebilecek üç boyutlu bir varlığa hızlı bir şekilde geçmenizi sağlar."
İş akışında, Flow Studio'da oluşturulan varlıklar, 3ds Max ve Arnold gibi araçlar kullanılarak iyileştiriliyor ve daha büyük ortamlara entegre ediliyor. "Benim için ideal iş akışı, yapay zekâya karşı geleneksel yazılım değil" diyor. "Bu, yapay zekâ artı geleneksel yazılım."
Geleceğe bakış
Ramírez, geleceğin, yeni teknolojileri düşünceli bir şekilde benimserken teknik ve yaratıcı disiplinler arasında köprü kurabilen profesyonellere ait olduğuna inanıyor. Yalnızca görselleştirme için değil, aynı zamanda otomasyon, dokümantasyon, inceleme, koordinasyon ve karar alma için de AEC iş akışlarında yapay zekânın muazzam bir potansiyeli olduğunu görüyor.
"Beni en çok heyecanlandıran şey, bir fikir ile somut bir prototip arasındaki mesafeyi azaltmak" diyor. "Yapay zekâ, daha fazla seçeneği keşfetmemize, alternatifleri daha hızlı karşılaştırmamıza ve muhakeme, görsel yönlendirme ve problem çözmeye daha fazla zaman ayırmamıza olanak tanıyor."
Genç hâline tavsiyede bulunabilseydi, basit olurdu: "Sadece araçları öğrenmekle kalmayın. Dünyaları birbirine bağlamayı öğrenin." Bu felsefe, mimarlık öğrenciliğinden BIM uzmanına, eğitimciliğe, görselleştirme sanatçılığına ve yapay zekâ savunuculuğuna kadar tüm kariyerine yön verdi. Teknoloji, projelerin tasarlanma, iletilme ve teslim edilme şeklini yeniden şekillendirmeye devam ederken Ramírez, kendisini onlarca yıl önce 3B dünyasına çeken aynı hedefe odaklanmaya devam ediyor: insanların tasarım amacını daha net anlamalarına yardımcı olmak.
"Mimarlık sadece çizimlerde veya teknik modellerde mevcut değildir" diyor. "Aynı zamanda, inşa edilmeden önce insanların hayal ettiği ve deneyimlediği şekilde de var." Ramírez için teknoloji, nihayetinde bu deneyimi daha zengin, daha verimli ve daha insani hâle getirmenin bir yoludur.
Buraya yorum eklemek için kayıtlı bir kullanıcı olmanız gerekir. Daha önce kayıt olduysanız, lütfen giriş yapın. Henüz kayıt olmadıysanız, lütfen kayıt olun ve giriş yapın.