Not: Bu makale İngilizce olarak yazılmış ve yayınlanmıştır ve orijinalinin çevrilmiş bir versiyonudur target=_blankburada.
Kariyerim boyunca ve hatta ondan önce her zaman bu sektörde olmak istemişimdir. Onu seçtim, içindeki yerim için savaştım ve kendimi sadece kullandığımız araçları değil, hizmet ettikleri sistemleri de anlamaya adadım. CAD'i disketlerden öğrendim, kendi kendime LISP ve komut dosyası oluşturmayı öğrendim, özel araçlar geliştirdim ve 2005'te zaten Revit'te çalışıyordum. İmalat / üretim, mühendislik, inşaat ve tesis yönetimi alanlarında ekiplere destek verdim. Tasarımcılar, geliştiriciler, mühendisler, yükleniciler ve ürün üreticileriyle çalıştım, hepsi aynı sistem içinde farklı sorunları çözmeye çalıştı.
Yol boyunca dinledim. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığına dikkat ettim. İnsanların neye direndiklerine, nelerden korktuklarına, nelerden heyecan duyduklarına ve nelerden sessizce kaçındıklarına dikkat ettim. İnsanları kendi bakış açılarından, kısıtlamalarından ve gerçekliklerinden anlamaya çalışırken, son teslim tarihlerini, bütçelerini, iç politikalarını ve süreçlerini ilk etapta etkili kılan şeyleri kaybetmeden yeni çalışma biçimlerini benimseme kapasitelerini anlamaya çalıştım. Her proje, tasarım ve mekan yaratma üzerine bir çalışma olduğu kadar insan davranışı üzerine de bir çalışma haline geldi.
Zamanla, bu bakış açısı teknolojiye bakış açımı değiştirdi. Bozulma uğruna bozulma olarak değil, yutturmaca ya da korkulacak bir şey olarak değil. Bunu bir sorumluluk olarak görüyorum. Sadece daha hızlı değil, daha iyi kararlar alma sorumluluğu. Sistemleri, neyi etkinleştirdiklerini ve neyi bozduklarını bilecek kadar derinlemesine anlama sorumluluğu. Bugün inşa ettiğimiz şeyin hala yarının ihtiyaçlarını destekleyip desteklemeyeceğini sorma sorumluluğu. Teknoloji tarafsız bir araç değildir. Ne yaptığımızı, nasıl yaptığımızı ve bizden sonra gelenlerin olasılıklarını şekillendirir.
Bunu başka türlü göremeyecek kadar çok açıdan yaşadım. İster bir bina, ister bir altyapı ağı veya dijital bir sistem olsun, bir yapı oluşturmak aynı gerçekliği takip eder. Bu duygularla ilgili değil. Anlamakla ilgili. Merak. Bir şeyin gerçekte nasıl çalıştığını keşfetme ve anlama isteği. Her yol başarıya götürmez. Bazı fikirler başarısız olur. Bazı araçlar işe yaramıyor. Bazı yaklaşımlar gerçek dünya baskısı altında çöker. Bu sürecin bir parçası. Başarısızlık beceriksizlik değildir, boşa harcanan çaba değildir. Bilgidir, daha önce var olmayan verilerdir. Sadece gerçek bir çaba, niyet ve cevaplamaya değer bir soru varsa değeri vardır.
Revit ile çalışmaya başladığım ilk zamanı hatırlıyorum. Devrim niteliğinde olduğu için değil, keşfettiğim uzun bir araç dizisindeki bir sonraki platform olduğu için. Her zaman yeni araçlara yaklaştığım gibi yaklaştım: sorular sormak, her özelliği keşfetmek ve gerçek dünyadaki iş akışlarında nasıl çalışacağını bulmak. Aile yaratma ucundan başladım, sadece birinin bir öğeyi nasıl kullanabileceğini değil, aynı zamanda bu öğenin sistemde düzgün çalışması için nasıl inşa edilmesi gerektiğini de düşündüm. Sınırları test ettim, özellikleri zorladım ve sürekli sordum, Daha ileri gidersem ne olacak? Burada ne kırılıyor? Bu yaklaşım Revit ile başlamadı. Uzun zaman önce vardı ve yeni teknolojiyi benimsemeyi doğal hissettiren şey buydu. Kalıcı temeller inşa etmekle ilgiliydi.
İnsanların aletlere bu şekilde yaklaşmamasının sonuçlarını gördüm. Ekipler artık araçlara, projeye veya ortak çalışanlarına uymadıklarında bile her zaman kullandıkları iş akışlarında ısrar edeceklerdir. Son teslim tarihleri kaçırılır, işler silo haline gelir ve küçük hatalar çoğalır. Bu kişisel değildir ve duygularla ilgili değildir. Bu, birbirimize ve yarattığımız sistemlere karşı sorumlulukla ilgilidir. Aynı kalıbı, Pazarlama amacıyla özel CAD içeriği oluşturan ürün üreticilerinde de gördüm. Görsel anlamda etkileyici dosyalar genellikle iş akışlarını bozar, geçici çözümler oluşturur ve onarımı için zaman harcar. Doğru verilere sahip genel içerik, güzel ancak güvenilmez özel dosyalardan çok daha iyidir. Kötü, ne kadar süslü görünürse görünsün kötüdür.
İnsan uygarlığının şafağından beri, bir şeyler inşa ediyoruz. Sonra onları nasıl daha iyi, sonra daha hızlı, sonra daha akıllı inşa edeceğimizi bulduk. İleriye doğru atılan her büyük adım, birileri işleri yapmanın mevcut yoluna baktığı ve daha iyi bir yol olması gerektiğini söylediği için vardır. Ve bu sıçramaların neredeyse her biri dirençle karşılandı. Matbaadan CAD'e, elle taslak çizimden BIM'e, yerel sunuculardan bulut platformlarına kadar, teknoloji hiçbir zaman rahatlık, onay veya fikir birliği beklemedi. İlerliyor çünkü sorunlar çözüm gerektiriyor. Verimlilik, daha iyi araçlar gerektirir. Karmaşıklık, daha akıllı sistemler gerektirir. İnsanların hoşuna gitsin ya da gitmesin, teknoloji ilerleyecek.
İlerlemeyi yavaşlatan şey teknoloji eksikliği değil, ona güvenme konusundaki tereddüttür. Bazen bu tereddüt değişim korkusundan, bazen de iş güvenliği gibi daha pratik bir şeyden kaynaklanır. Tanıdık araçlara ve iş akışlarına gelişen araçlara göre öncelik veren geleneksel bir zihniyet olarak ortaya çıkıyor. Bu genellikle eski bir muhafız düşünme biçimi olarak etiketlenir, ancak bu gerçekten yaş veya deneyimle ilgili değildir. Tecrübe değerlidir. Kazanılır ve önemlidir. Bu, sadece güvende hissettiği için bilinen şeyi koruma içgüdüsüyle ilgilidir. Uzun ömürlülüğün tek başına alaka düzeyini garanti ettiği inancı. Bir şey daha önce işe yaradıysa, değişmeden çalışmaya devam etmesi gerektiği varsayımı.
Bunu fark ettiğimde, işimi farklı görmeye başladım. Ürettiğim her araç, iş akışı ve standart, acil ihtiyaçlardan daha fazlasını karşılamak zorundaydı. Yarın, hiç tanımadığım insanlar tarafından, tahmin edemeyeceğim şekillerde nasıl kullanılacağını düşünmek zorunda kaldım. Merak tek başına yeterli değildi. Sorumluluk gerekliydi.
Sorumluluk, standartları nasıl tasarladığımıza, oluşturduğumuza ve paylaştığımıza kadar uzanır. Tanımlanmış standartları takip etmeden araçları özelleştirdiğinizde, işinizin uyarlanmasını zorlaştırırsınız. Bir iş akışının başarısı diğerini engellememelidir. Sırf tanıdık oldukları için bilgi biriktiremeyiz veya sistemleri koruyamayız. Her çözüm daha büyük bir ağın parçasıdır ve paylaşıldıkça değeri artar. İş birliği isteğe bağlı değildir. Koordinasyon ve iletişim esastır. Onlar olmadan, bilgimizi parçalara ayırır, benimsemeyi yavaşlatır ve inovasyonun maliyetini ve riskini artırırız.
Ekonomik ve rekabetçi baskılar bunu pekiştiriyor. Teknoloji, araçlar ve çözümler sadece paraya değil yeteneğe de yatırım yapılmasını gerektirir. Vasıflı insanlar azdır ve endüstri onların gelişimine yatırım yapmadığında darboğazlar ortaya çıkar. Projeler daha pahalıya mal oluyor, zaman çizelgeleri akıyor ve bazı çözümler ulaşılamaz hale geliyor. Tereddüt benimsemeyi yavaşlatır, ancak teknolojiyi durduramaz. Tercihe bakılmaksızın ilerleyecektir. Soru, her birimizin bu ilerlemeyi şekillendirmede hangi rolü oynamayı seçtiğidir.
Standartlar, sistemler ve şablonlar oluşturan müşteriler ve üreticilerle yıllarımı geçirdim. Çoğu zaman, amaç kendi iyiliği için mükemmellik değil, gelecek yıllarda sektöre hizmet edecek bir temel oluşturmaktır. Ekipler standartlara uyduğunda içerik güvenilir, iş akışları öngörülebilir olur ve herkes bundan faydalanır. Bu ilkeleri yerine getiremediğimizde, bilgi silolanır, hatalar çoğalır ve adaptasyon maliyetli hale gelir. Araçların, sistemlerin ve içeriğin yönetimi, vazgeçemeyeceğimiz bir sorumluluktur.
Önümüzdeki beş, on veya yirmi yıla baktığımızda, zorluklar netleşiyor. Şehirler iklim baskılarıyla karşı karşıya kalacak, altyapı gerilecek ve nüfus artacak. Yapılar daha akıllı, daha dayanıklı ve değişime daha duyarlı olmalıdır. Teknoloji, yapay zeka, otomasyon ve gelişmiş platformlar araçlar olacak, ancak sorunları kendi başlarına çözmeyecekler. İnsanlar onlara rehberlik etmeli, gerçek ihtiyaçlara hizmet etmelerini sağlamalı ve açgözlülüğü, dar görüşlülüğü veya yanlış hizalanmış öncelikleri artırmalarını önlemelidir. Bundan elli yıl sonra, bugün kimse kar marjlarını umursamayacak. Geride bıraktıklarımızın kalitesini ve dayanıklılığını ve sistemlerimizin uzun süre dayanacak şekilde tasarlanıp tasarlanmadığını önemseyeceklerdir.
Çalışmamız, anlık sonuçlardan daha fazlasıdır. Gelecek nesillerin yaşayacağı ortamlarla ilgilidir. Binalar, altyapılar ve dijital temeller soyut değildir. Güç, su, barınak, hareketlilik, iletişim, veri - bunlar medeniyetin bel kemiğidir. Dünün süreçleri güçlüyse, yarını destekleyebilirler. Evrim daha önce gelenleri silmez. Üzerine inşa eder, genişletir ve güçlendirir, böylece bir sonraki adımla başa çıkabilir. Bazen, yeni teknolojiyi benimsemek, eski yöntemleri bırakmayı, dün işe yarayan şeyin bugün yeterli olmayabileceğini kabul etmeyi gerektirir. Bu onların değerini azaltmaz. Üzerine inşa edilir.
Bir gün, insanlar geriye dönüp kurduğumuz dijital temellere, savunduğumuz veya meydan okuduğumuz iş akışlarına, paylaştığımız veya sakladığımız bilgilere ve aldığımız veya kaçındığımız risklere bakacaklar. Asıl soru, kasıtlı olarak ilerleyen bir endüstri mi yoksa geçmişe çok sıkı sıkıya bağlı bir endüstri mi görecekleri.
Bunu tek başımıza yapamayız. Dünün beceri ve deneyimine, bugünün fikirlerine ve enerjisine, yarının öngörüsüne ihtiyacımız var. Her neslin katkıda bulunacak bir şeyi vardır ve her bakış açısı önemlidir. Birlikte çalışarak, bilgiyi paylaşarak ve birbirimizden öğrenerek, esnek, uyarlanabilir ve henüz göremediğimiz zorluklara hazır sistemler ve iş akışları oluşturabiliriz. Nesiller arası iş birliği isteğe bağlı değil, ilerleme için esastır. Sorumluluk paylaşılır ve onu görmezden gelmenin sonuçları gerçektir.
İlerleme çaba, merak ve hesap verebilirlik gerektirir. Anlık değildir. Garanti edilmez. Bu ilk olmakla ilgili değil. Keşfetmek, test etmek, başarısız olmak ve öğrenmek için yeterince kasıtlı, bilgili ve cesur olmakla ilgilidir. Bu, gelecek neslin daha yükseğe ulaşmasına, daha büyük düşünmesine ve bugün hayal edebileceğimizden daha akıllı, daha güçlü ve daha dayanıklı sistemler yaratmasına olanak tanıyan bir miras inşa etmekle ilgilidir.
Bunu okumak için zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Umarım bunu her zaman bu şekilde yaptığımı düşünen veya bundan sonra ne olacağı konusunda kararsız hisseden herkese hitap eder. Bu, deneyimi reddetmekle ilgili değil, daha iyi yollar aramaya devam etmek için merakı bulmakla ilgili. Değişimin bir parçası olmak, sadece etrafınızda olup bitenleri izlemek değil.
Tüm bunlardaki rolünüzü düşünün. Yaptığınız her seçim, dokunduğunuz her iş akışı, kendi işinizden daha fazlasını etkiler. İnşa ettiğimiz ve güvendiğimiz sistemlerde hepimiz birbirimize bağlıyız. Bildiklerimizi paylaştığımızda, birbirimizi desteklediğimizde ve yeni araçları ve süreçleri nasıl benimsediğimiz konusunda sorumluluk aldığımızda, işi herkes için daha iyi hale getiriyoruz. Onu daha güçlü hale getiriyoruz. Birlikte, sadece bugün için değil, bizden sonra gelen nesiller için de işe yarayan bir geleceği şekillendirebiliriz.
Not: Bu makale İngilizce olarak yazılmış ve yayınlanmıştır ve orijinalinin çevrilmiş bir versiyonudur burada.
Buraya yorum eklemek için kayıtlı bir kullanıcı olmanız gerekir. Daha önce kayıt olduysanız, lütfen giriş yapın. Henüz kayıt olmadıysanız, lütfen kayıt olun ve giriş yapın.