Not: Bu makale Ukraynaca yazılmış ve yayımlanmış olup, orijinal yayımlanan burada çevrilmiş versiyonudur.
Merhaba, meslektaşlar, mühendisler, mimarlar ve meslektaşlar! Şimdi yapay zeka konusu o kadar abartılı ki, muhafazakar inşaat sektörümüzde bile "sıcak" hale geliyor. Herkes teoriyi tartışırken, ben de pratikte denemeye karar verdim. Size temel programlama bilgisi olmadan modern yöntemlerle gerçekten faydalı bir şey yaratabileceğinize dair bir hikaye anlatmak istiyorum.
"Acı" neydi?
Her BIM modeli – ister standartlara göre mükemmel yapılandırılmış olsun, ister "Frankenstein" gibi bir montaj edilmiş olsun – öncelikle devasa bir veritabanıdır. Ama Görüntüleyici veya İnşaat Bulutu üzerinden gerekli bilgileri çıkarmak için bazen saatlerce harcamak gerekir.
Düşündüm ki: Yapay zekadan büyük bir metnin özetini istemeye alıştık zaten. Neden modelde aynısını yapmayalım?
"İkinci kattaki armatürlerin ağırlığı nedir? Kaç kapı var? A-B eksenlerindeki pencereleri göster"– ve böylece anında tepki veriyor ve 3 gün boyunca özellikleri öğrenmemi zorlamıyor.
Nasıl şekillendirdim: Teknoloji yığını
Autodesk'ten olayları izledikten sonra, araçların zaten burada olduğunu fark ettim. Ben programcı olmadığım için GPT-4 benim "koçum" oldu ve modelin "beyinleri" Google Gemini API'ydi.
Benim setim:
- Autodesk Platform Services (APS): Görselleştirme ve verilere erişim temeli. APS şimdi geliştiricilere bir yıl boyunca ücretsiz erişim sağlıyor – denemek için mükemmel bir fırsat.
- Gemini API: Doğal dilde sorgular bu sistemden geçer. Yapay zeka veri yapısını analiz eder ve etkileşim mantığı oluşturur.
- Emergent: Basit bir betik, gizli tokenlar ve veri işleme mantığı ile tam teşekküllü bir yapay zeka ajanına dönüştürmenizi sağlayan bir platform.
Bu "chestomov" ne yapabilir?
Artık sadece bir oyuncak değil, model verilerini işlemek için işlevsel bir asistan. Yapay zeka sadece geometriyi "görmekle" kalmaz, meta verilerle çalışır:
- Otomatik Indeksleme: Binlerce model öğesini anında indeksler.
- Yapısal Yükseliş: Takviye ağırlığını, uzunluğunu ve hacimlerini otomatik olarak hesaplar.
- Akıllı İhracat: Excel/CSV ile tek bir sorgu ile raporlar oluşturur.
- Görsel Bağlam: Yapay zeka, sorgu sonuçlarını doğrudan 3D görüntüleyicide vurgular.
Hayalim, sıkı BIM tasarım standardı@oleksandr.kanivets ve yapay zeka yeteneklerini birleştirmek. Sonucu hayal edin: Müşteriye bir saniyede %100 doğru cevap veren bir ürün. Bu, hem gerçek uygulamada hem de devlet sistemi "Diia.Construction"da ihtiyaç duyulan şeydir – şeffaflık ve hız.
Neden bu gelecek?
Geleceği dar ve özel "çiplerde" görüyorum. Hayal edin: bir ralliniz var, model yeni güncellendi. Hemen böyle bir servise koydunuz ve 2 dakika içinde dürüst rakamlar görüyorsunuz, ki bu genellikle saatlerce manuel çalışma gerektiriyor.
Hâlâ bir prototip ama ciddi bir girişimin tüm özelliklerine sahip. Kod açık, hiçbir şeyi saklamıyorum – birlikte deney yapalım!
Her şeyin nasıl işlediğini gösteren video:
Fonksiyonel prototipim (temiz):https://bim-viewer-ai.emergent.host/
GitHub'daki ilk "amatör" kod:https://antonzolotaov.github.io/AZ_Autodesk_AI_Viewer/
Yapay zekayı öğrenin dostlar, çünkü konuda yer alıyorsanız, yakında kaderimize ulaşacağız! Ve testlerimi takip etmek içinInstagram'ımı takip edin. Ayrıca orada ilginç şeyler paylaşıyorum ve çok koşuyorum, yaniStrava'ya ekle -birlikte koşalım!
AEC için böyle çözümler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda yazın!
Not: Bu makale Ukraynaca yazılmış ve yayımlanmış olup, orijinal yayımlanan burada çevrilmiş versiyonudur.
Buraya yorum eklemek için kayıtlı bir kullanıcı olmanız gerekir. Daha önce kayıt olduysanız, lütfen giriş yapın. Henüz kayıt olmadıysanız, lütfen kayıt olun ve giriş yapın.