Not: Bu makale İngilizce yazılmış ve yayınlanmıştır ve yayınlanan orijinalin çevrilmiş bir versiyonudur burada.
Kariyerimi Değiştiren Aşama
O anı çok net hatırlıyorum. WorldSkills Özel Sürümü 2022, Bordeaux, Fransa. Hindistan'ı Beceride Temsil Etmek — Dijital İnşaat. Yirmiden fazla ülke yerde. Dünyanın en iyi genç BIM profesyonelleri, yan yana, bir saat altında profesyonel teslimat standartlarına göre çalışıyor.
O günden önce, küresel sahnenin kapısını açan yarışma olan IndiaSkills 2021 Dijital İnşaatta Ulusal Altın Madalya'yı kazanmıştım. Ancak hiçbir şey sizi bir WorldSkills international'ın baskısına tam olarak hazırlamaz. Eğitim değil. Sahte görevler değil. Ulusal final bile değil.WorldSkills 2022, Bordeaux
WorldSkills'in o rekabet günlerinde bana verdiği şey - tavizsiz hız, içgüdüsel olarak uygulanan standartlar, disiplinler arasında koordinasyon düşüncesi, tamamlanmamış bir özet altında esneklik. O zamandan beri yaptığım her BIM projeye, her müşteri sunumuna ve her mentorluk görüşmesine taşıdım.
Bu bir şampiyonlukla ilgili bir hikaye değil. Bu, dünyanın en iyi beceri yarışmasının yeni nesil BIM profesyonelleri yetiştirmek için neler yaptığına ve bir endüstri olarak neden çok daha fazla dikkat etmemiz gerektiğine dair bir hikaye.
WorldSkills dijital inşaat aslında nedir
WorldSkills, mesleki ve profesyonel beceriler için düzenlenen küresel bir şampiyonadır. Genellikle "Beceri Olimpiyatları" olarak adlandırılan bu etkinlik, her iki yılda bir 70'ten fazla ülkeden 1.400'den fazla yarışmacıyı bir araya getiriyor ve 59 teknik beceri kategorisinde yarışıyor. Dijital İnşaat Becerisi tamamen Yapı Bilgi Modellemesine adanmıştır.
Rekabet teorik değil. Yarışmacılara gerçek bir proje özeti verilir ve küresel olarak canlı inşaat projelerinde kullanılan araç ve standartların aynısını kullanarak, katı zaman sınırları içinde profesyonel standartlarda tam koordineli bir BIM modeli (yapısal, mimari ve MEP koordinasyonu) sunmalıdır:
-
Autodesk RevitRevit — Parametrik modelleme, dokümantasyon, görünüm oluşturma, notasyon
-
Autodesk Navisworks — Model federasyonu, çakışma tespiti, koordinasyon incelemesi
-
Autodesk Construction CloudAutodesk Construction Cloud (ACC / FormaForma) — CDE, bulut iş birliği, bilgi yönetimi
Rakipler ISO 19650 bilgi yönetimi standartlarına göre değerlendirilir — adlandırma kuralları, kapsayıcı yapısı, meta veriler ve teslim edilebilir kalite. Sınav olarak değil. Derecelendirilmiş, sektöre eşdeğer bir çıktı olarak. İşaretleme kriterleri, bir BIM yöneticisinin canlı bir projenin ilk gününde profesyonel bir koordinatörden ne bekleyeceğini yansıtır.
Bu BIM Olimpiyatları. Ve Autodesk, en kararlı küresel iş ortaklarından biridir.
Autodesk rekabetin merkezinde
Autodesk, Beceri - Dijital İnşaat dahil olmak üzere 13 WorldSkills beceri kategorisinin resmi küresel sponsorudur. Onların katılımı, softwareyazılım lisansları sağlamanın çok ötesine geçer. Hindistan'dan İrlanda'ya, İngiltere'den Fransa'ya, Kore'den Brezilya'ya kadar Dijital İnşaat'ın yarıştığı her ülkede yarışmacılar Autodesk RevitRevit, Navisworks ve ACC ile yarışıyor. Bunlar, gelecekteki kariyerleri için kullanacakları profesyonel araçlardır ve WorldSkills, sektöre girdiklerinde bunları iş başında öğrenmemelerini sağlar.
WorldSkills UK Dijital İnşaat yarışmacıları, Birleşik Krallık'ta 18 aylık yoğun bir Squad eğitim programının parçası olarak Autodesk AEC Collection'a tam erişim elde ediyor. İrlanda'daki WorldSkills Ireland Dijital İnşaat yarışması, Autodesk teknolojisi etrafında inşa edilmiştir. Hindistan'da, Dijital İnşaat alanındaki tüm IndiaSkills yarışmacıları, ilk elemelerinden itibaren aynı Autodesk yığın ile antrenman yapıyor.
WorldSkills Lyon 2024'ün sonuçları, bu üretim hattı küresel ölçeğini, rekabet gücünü ve kalitesini gösteriyor.
Bu rakiplerin her biri, Revit'de, Navisworks'te koordine edilen ve ACC aracılığıyla yönetilen, sektördeki kariyerinin başındaki profesyonellerin büyük çoğunluğunun ulaşamayacağı bir standartta koordineli bir BIM modeli sundu.WorldSkills 2024 Lyon
Rekabetin Sınıfın Yapamayacağı Şeyleri İnşa Ettiği Şey
Bir Autodesk Expert Elite ve WorldSkills yolculuğunu bizzat yaşamış biri olarak, eğitimciler ve işverenler bana sık sık rekabetin gerçekte ne geliştirdiğini soruyorlar. Dürüst cevap: öğretmesi en zor olan şeyler.
Kaliteden ödün vermeden baskı altında hız yapın
Yarışma görevleri ulaşılabilir olacak şekilde tasarlanmıştır - ancak yalnızca gerçekten yetkinseniz. Bir öğreticiye bakmak için zaman yok. Revit'in model yapısını, görünüm şablonlarını, paylaşılan parametreleri ve koordinasyon iş akışını içgüdüsel olarak bilmeniz gerekir. Zamanlanmış ortam, yılların mesleki deneyimini rekabet günlerine sıkıştırır.
Bir Teori Olarak Değil, Yaşayan Bir Uygulama Olarak ISO 19650
Bir üniversite ortamında, ISO 19650 okuduğunuz bir çerçevedir. Bir WorldSkills yarışmasında, gerçek zamanlı olarak değerlendirildiğiniz bir puanlama kriteridir. Bu süreçten geçen yarışmacılar, bilgi yönetimi standartlarını ezberledikleri için değil, bir yargıç uygulamadıklarında notları düşürdüğü için anlarlar.
Tamamlanmamış Bir Brief'i Yorumlama
Gerçek projeler hiçbir zaman tam olarak belirlenmez. Rekabet görevleri kasıtlı olarak belirsizliği içerir - boşluklar, çelişkiler ve rakiplerin profesyonel kararına bırakılan kararlar. Bu, bir BIM koordinatörünün canlı bir projede tam olarak neyle karşılaştığını yansıtır. Bir derste öğretilemeyecek bir beceridir. Yaşanması gerekiyor.
Çok Disiplinli Koordinasyon Odaklı Düşünme
Dijital İnşaat görevleri mimari, yapısal ve MEP öğelerini kapsar ve bunların tümü aynı yarışma oturumunda gerçekleştirilir. Yarışmacılar, kariyerinin başındaki profesyonellerin çoğunun canlı proje teşhiri yoluyla inşa etmesinin yıllar aldığı birleşik bir model zihniyeti geliştirir. Sektöre zaten sadece bir disiplin içinde değil, disiplinler arasında düşünerek geliyorlar.
Esneklik ve Profesyonel Öz Yönetim
Dört gün. Küresel bir izleyici kitlesi. Beklenmeyen teknik zorluklar. Sıkı teslim edilebilir pencereler. WorldSkills katında yer alan bir yarışmacı, çoğu insanın kariyerinde ancak yıllar boyunca karşılaştığı türden bir profesyonel baskıyı zaten deneyimlemiştir. Bu esneklik, bir inşaat projesine adım attıkları anda görülebilir.
Sektör Etkisi: Kendi Kendini Güçlendiren Bir Yetenek Hattı
WorldSkills Dijital İnşaat mezunları şimdiden küresel olarak AEC sektörünü şekillendiriyor. WSC Bordeaux 2022'de altın madalya kazanan İrlandalı Luke O'Keeffe, şu anda önde gelen inşaat firmalarından birinde Dijital Proje Teslimi Başkanıdır. EuroSkills 2023'te altın madalya kazanan Birleşik Krallık'tan Isabelle Barron, şu anda Şanghay 2026'ya hazırlanan bir sonraki Squad UK nesline koçluk yapıyor.
Keval Solanki, IndiaSkills 2021 Dijital İnşaat altın madalya sahibi (evet, bu benim 😅) şu anda İrlanda'da Kıdemli BIM Danışmanı ve Autodesk Expert Elite olarak çalışıyor. Canlı proje sunumunun dışında, Hindistan'da İnşaat Yönetimi alanında yeni BIM ve Yüksek Lisans öğrencilerine ders veriyorum ve akıl hocalığı yapıyorum - çünkü bir yarışmanın üretebileceği en iyi şey sadece daha iyi bir profesyonel değil, aynı zamanda gelecek nesli onlarla birlikte çeken bir profesyoneldir. Hindistan, Fransa, Almanya, Avusturya, Kore, Çin, Taipei, Brezilya ve daha birçok ülkeden gelen ve şu anda dünya çapındaki büyük projelerde koordinatör, dijital inşaat lideri ve Autodesk uzman kullanıcıları BIM olan yarışmacılar.
Model budur. Rekabet edin. Excel'i seçin. Dönüş. Geri ver. WorldSkills Dijital İnşaat üretim hattı sadece madalya kazananları değil, sektörün gelecekteki eğitmenlerini, mentorlarını ve düşünce liderlerini de yetiştiriyor. Ufukta WorldSkills Shanghai 2026 varken, bu hikayenin bir sonraki bölümü şimdiden yazılıyor.
Ve rekabet durmuyor. WorldSkills Shanghai 2026 (22-27 Eylül 2026), WorldSkills'te daha önce hiç görülmemiş bir kategori olan Autodesk FormaForma saha tasarımı iş akışları da dahil olmak üzere yeni görev türleri sunacak ve endüstrinin tam olarak nereye gittiğini yansıtacak. Yarışma geçmişi değil, mesleği takip eder. Gelecek döngüler şimdiden yapay zeka destekli BIM iş akışlarını ve bulut öncelikli teslimatı keşfediyor, bu da WorldSkills Aichi 2028'e hazırlanan yarışmacıların 2030 Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat sektörünü tanımlayan araçlar hakkında eğitim alacağı anlamına geliyor.
Yerden Gelen Sesler: Rakipler Aslında Ne Diyor?
WorldSkills ile ilgili en güçlü şey madalyalar değildir. Deneyimin, içinden geçen insanlara yaptığı şey budur. Autodesk bir makalesinde, dünyanın dört bir yanından uluslararası sahneye hazırlanan rakiplerin yolculuklarını belgeledi ve her birinden gelen mesaj tutarlı: Bu yarışma, kendinizi bir profesyonel olarak görme şeklinizi değiştiriyor.
EuroSkills 2023'te altın madalya kazanan ve WorldSkills Lyon 2024'te Birleşik Krallık'ı temsilen Dijital İnşaat alanında yarışmaya devam eden Isabelle Barron, Autodesk'in iş ortaklığının pratikte tam olarak ne anlama geldiğini yakalıyor.
"Autodesk'i WorldSkills sponsoru olarak görmek ve Autodesk'i baştan sona yazılım kullanmak, sektörde yaygın olarak kullanılan şeyleri uygulamalı olarak deneyimlemenin ve buna hazır olmanın gerçekten harika bir yolu."
Bu sözleri kendim de yazabilirdim. Yarışma, Revit ve proje standartlarıyla mümkün olduğunu düşündüğüm şeyin tavanını yükseltti ve sonra tekrar yükseltti. Ve WSC Bordeaux 2022'den sonra sektöre döndüğümde, ayrılan aynı profesyonel olarak geri dönmedim. Güven, standart, hassasiyet içgüdüsü - hepsi benimle birlikte geldi.
Benim için bu yolculuk, Hindistan'daki CEPT Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisiyken başladı ve Autodesk yazılım'yi ilk kez elime aldım ve doğru ellerde bir BIM modelle nelerin mümkün olduğunu fark ettim. WorldSkills, bu akademik temel ile profesyonel kariyer arasındaki köprü oldu. Beni Hindistan'daki sınıftan, IndiaSkills'teki ulusal yarışma aşamasına, WorldSkills Bordeaux 2022'deki küresel zemine ve nihayetinde Hindistan ve İrlanda'da lider BIM ve dijital inşaat kariyerine götürdü ve dijital teslimatın bir seçim değil, standart bir beklenti olduğu, giderek daha karmaşık, çok paydaşlı projelerle çalıştı.
Öğrencilikten Hindistan BIM endüstrisine ve İrlanda BIM inşaatına uzanan bu yolculuğun her adımı, ilk kez rekabetçi bir şekilde kullandığım Autodesk araçları tarafından desteklendi. Tyazılımyazılım bana global AEC sektörünün konuştuğu bir dil kazandırdı. Ve yarışma bana akıcı bir şekilde konuşma disiplini verdi.
WorldSkills'in ilk karşılaştığım günden beri aklımda kalan bir sloganı var: "Beceriler Dünyayı Değiştirir." Ben sadece o çizgiyi yaşamıyorum. Teslim edilen her proje, koordine edilen her model ve bir zamanlar üzerinde durduğum aynı aşamaya rehberlik ettiğim her öğrenci ve yarışmacı aracılığıyla buna katkıda bulunuyorum.
Bu, WorldSkills'in bileşik getirisidir. Madalya bir gündür. Beceriler bir kariyerdir.
Bu Autodesk Community için ne anlama geliyor?
Bir Autodesk Expert EliteExpert Elite olarak, WorldSkills Digital Construction pipelineüretim hattı'ın topluluğumuzda şu anda elde ettiğinden çok daha fazla görünürlüğü hak ettiğine inanıyorum. İşte üç gruptan isteyeceğim şey:
Öğrenciler ve Kariyerinin Başındaki Profesyoneller için — ulusal rekabet yolunuzu bulun. IndiaSkills, WorldSkills Ireland, WorldSkills UK, ulusal elemeleriniz. Girin. En kötü sonuç, baskı altında Revit, Navisworks ve ACC'de önemli ölçüde daha iyi hale gelmenizdir. En iyi sonuç, benimki gibi kariyer yörüngenizi tamamen değiştiren bir yolculuktur.
Eğitimciler ve Eğitim Sağlayıcılar için — WorldSkills görev türlerini ve işaretleme kriterlerini BIM programlarınıza entegre edin. Yarışmanın teknik standartları, sadece akademik standart değil, profesyonel sunum düzeyine BIM öğretmek için hazır bir çerçevedir. Öğrencileriniz ISO 19650 teslim edilebilir koşullar altında çalışmadan mezun oluyorlarsa, hazırlıksız çalışıyorlar.
Sektör Profesyonelleri ve İşverenler için — işe alım üretim hattı WorldSkills Dijital İnşaat mezunlarını arayabilirsiniz. Ulusal veya uluslararası düzeyde yarışlara katılmış bir aday, kariyerinin başındaki yeteneklerde çok nadir görülen bir Autodesk yetkinliği, standart farkındalığı ve profesyonel dayanıklılık düzeyi ile başvurur. Revit, Forma, Navisworks veya BIM iş akışı ve standartlarına dahil edilmeleri gerekmez. Katkıda bulunmaya hazır bir şekilde gelirler.
WorldSkills Shanghai 2026'ya üç ay kaldı. Şu anda bir yerlerde, Hindistan, İrlanda, Birleşik Krallık, Fransa veya Almanya'daki genç bir BIM profesyonelinin Revit açık, ekranda bir yarışma görevi ve çalışan bir saati var. Önümüzdeki on yılın AEC endüstrisini tanımlayacak becerilere Yapı.
Bu sadece bir yarışma değil. Mesleğimizin geleceği budur - eğitimin kendisi.
Kapak resmi, yapay zeka kullanılarak sığacak şekilde değiştirildi.
Buraya yorum eklemek için kayıtlı bir kullanıcı olmanız gerekir. Daha önce kayıt olduysanız, lütfen giriş yapın. Henüz kayıt olmadıysanız, lütfen kayıt olun ve giriş yapın.