Community
Arnold for Katana Forum
Rendering with Arnold in Katana using the KtoA plug-in.
cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

The variable ARNOLD_PLUGIN_PATH no longer works in katana 3.2.0.0 for Katana4.0v2

21 REPLIES 21
Reply
Message 1 of 22
Anonymous
1331 Views, 21 Replies

The variable ARNOLD_PLUGIN_PATH no longer works in katana 3.2.0.0 for Katana4.0v2

The variable ARNOLD_PLUGIN_PATH no longer works in katana 3.2.0.0 for Katana4.0v2
no osl are loaded. no third plugins are loaded!
any fix for this?
Thanks

Labels (4)
21 REPLIES 21
Message 2 of 22
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

You'll have to provide more details. Exactly how to do you start Katana? How are the environment variables set? Exactly where is everything installed? Where is the launcher script installed?



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 3 of 22
Anonymous
in reply to: Anonymous

Hi @Stephen
Thank you to looking here.
All versions work with the same script, I just change the version number, to a new version.
launcher script called Katana.bat in C:\Program Files\Katana4.0v2
all the the environment variables are set in the script.bat
here is my bat script, just remove the txt extension.
Katana.bat.txt
Edit: KtoA is installed in: C:\Solidangle\KtoA, same for MtoA and HtoA

Message 4 of 22
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

Hi

The LaunchKtoA.bat that comes with KtoA works for me. Only time I saw a problem was when things were on different drives (eg launch script on E:, Katana on C:)

I don't have everything working yet with your batch file (UsdPlugins are not loading), but I do see plugins from ARNOLD_PLUGIN_PATH being loaded.



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 5 of 22
Anonymous
in reply to: Stephen.Blair

Both Katana and KtoA are installed in C:\> drive
Katana in C:\Program Files\Katana4.0v2
KtoA in:C:\Solidangle\KtoA
I don't have problem with preview version of KtoA
Nothing are loaded with ARNOLD_PLUGIN_PATH, I've mandelbulb with mtd file and a lot of osl, the thing is all osl are compiled but not loaded.
If I put the osl with Args files in C:\Solidangle\KtoA\RenderPlugins. Then all work fine only for osl but not the mandelbulb
When I use the LaunchKtoA.bat from the KtoA root folder, I get nothing, arnold are not loaded at all
So where should I put that LaunchKtoA.bat ?

Message 6 of 22
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

I added ARNOLD_PLUGIN_PATH to my LaunchKtoA.bat:

set "ARNOLD_PLUGIN_PATH=C:\solidangle\osl;C:\solidangle\mandelbulb_Arnold6;C:\Program Files\Autodesk\Arnold\maya2020-4.2.0\shaders;C:\Users\blairs\Downloads\Golaem-7.3.6-Katana3.5-windows\GolaemCrowd\shaders\arnold"

I did the same thing for ARNOLD_PLUGIN_PATH in your batch file.

In both cases, Arnold loaded (or tried to load) the dlls from the folders in ARNOLD_PLUGIN_PATH


I like to use Process Monitor when something is not working...to at least confirm where Arnold is looking...



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 7 of 22
Anonymous
in reply to: Stephen.Blair

where did you Install KtoA?

Message 8 of 22
Anonymous
in reply to: Anonymous

I reinstalled KtoA in c:\KtoA folder
added the arnold variable ARNOLD_PLUGIN_PATH to launchKtoA.bat
The console show:
loading plugins from C:\Solidangle\Arnold_Shader\Osl ...
loading plugins from C:\Solidangle\Arnold_Shader\mandelbulb\bin ...
mandelbulb.dll: mandelbulb uses Arnold 6.2.0.0
[metadata] loading metadata file: C:\Solidangle\Arnold_Shader\mandelbulb\bin\mandelbulb.mtd
loaded 1 plugins from 1 lib(s) in 0:00.02
loading plugins from C:\KtoA\bin\..\plugins ...
no plugins loaded

katanabatch.jpg
but nothing is loaded no osl and no mandelbulb

noplugins.jpg

Message 9 of 22
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

Same place as you, C:\Program Files\Katana4.0v2



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 10 of 22
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

What mandelbulb is this?


I have just an old one from the docs, plus an osl from 3ds Max (to test that osl is loaded)

00:00:00   205MB         | loading plugins from C:\solidangle\osl ...
00:00:00   206MB         |  OSLBitmap.osl: OSLBitmap
00:00:00   206MB         | loading plugins from C:\solidangle\mandelbulb_Arnold6 ...
00:00:00   206MB WARNING |  mandelbulb_proc.dll was compiled against non-compatible Arnold 6.0.1.0




// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 11 of 22
Anonymous
in reply to: Stephen.Blair

it's an htoa_mandelbulb_proc.dll from houdini renamed to mandelbulb.dll created mtd file and Aetemplate
when playing with mandelbulb I always parent to box with
Render Stats all off
Arnold visibility all off
Enable Overrides on
Display Type: Norma
Level of Detail: Bounding Box
that way I can see where the mandelbulb is !
mayalog.jpg

mandelbulb.jpg

Message 12 of 22
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

mandelbulb is a procedural, not a shader.




// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 13 of 22
Anonymous
in reply to: Anonymous

for some reason I can't reply
-184 characters needed

Yes mandelbulb is a procedural, I just put the dll and the mtd file in the folder named Arnold_Shader with the same variable for all applications, but no problem for Maya and c4d for mandelbulb!
here is a portion of mandelbulb.mtd file

[node mandelbulb]
desc STRING "mandelbulb"
maya.name STRING "aimandelbulb"
maya.id INT 0x00135D6D
maya.classification STRING "procedural"
maya.procedural BOOL true


The real problem is that the latest version of KtoA no longer loads plugins or osl.
we can see in the console that they are loaded but there is nothing, as I have shown you in the previous post. however before this version everything worked fine!
So it's this new version of KtoA that I'm having trouble with
I reinstalled the version after just to see, and it works wonderfully, the plugins are loaded as well as the osl.
but not for the latest version of KtoA
So the problem comes from this last version and not from the script !
I think you can look at it, otherwise there is no reason for it to work for all versions except this last one!

Message 14 of 22
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

Ok, so the problem is that you don't see them in Katana. Arnold did load them though and ARNOLD_PLUGIN_PATH worked. It's KtoA that does not show the nodes in the ArnoldShadingNode.



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 15 of 22
Anonymous
in reply to: Stephen.Blair

Yes exactly that

Message 16 of 22

same issue,i already ask a question about loading mtoa_shaders in the lastest vesion ktoa.

i found ktoa can found mtoa_shaders.dll and load it correctly when katana is starting.

when i try to create ArnoldShadingNode in katana,ArnoldShadingNode can not show maya_shaders.dll's nodes in nodeslist. the console log show ArnoldShadingNode can not find maya_shaders.dll and load no plugin

Message 17 of 22
xtvjxk123456
in reply to: Anonymous

i have same issue.my katana's ArnoldShadingNode can not show maya_shaders even i add mtoa_shaders.dll's folder in ARNOLD_PLUGIN_PATH.

i found when katana is starting,ktoa can found maya_shaders.dll and load nodes in maya_shaders.dll.when i create ArnoldShadingNode ,ArnoldShadingNode can not show maya_shaders.dll's nodes.

Message 18 of 22

yes ,same issue about maya_shaders.dll 's nodes

Message 19 of 22
Anonymous
in reply to: Anonymous

any update ?

Message 20 of 22
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

A fix will be in a future update.



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support

Can't find what you're looking for? Ask the community or share your knowledge.

Post to forums  

Technology Administrators


Autodesk Design & Make Report