3ds Max & Maya - Türkçe
Autodesk 3Ds Max ve Maya Forumlarına Hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler 3Ds Max ve Maya konularını keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

Finalizing load sorunu - Acil

9 YANIT 9
ÇÖZÜLDÜ
Yanıtla
Mesaj 1 / 10
betulkirannn
605 Görüntüleme, 9 Yanıt

Finalizing load sorunu - Acil

Merhaba, sorunsuz olarak çalıştığım 3dsmax sahnem açılmıyor. %69 finalizing load şeklinde donuyor. Ağır bir dosya değil. Boş bir sahneye mergelediğimde çalışabiliyorum kaydedip kapatıyorum ve tekrar açtığımda yine aynı problem.  Ayrıca sahneyi açmaya çalışırken fabrika ayarlarına döndürmemle ilgili bir sorun çıkıyor döndürsem de döndürmesem de açılmıyor. Öğrenciyim ve acil çözüme ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

Etiketler (1)
9 YANIT 9
Mesaj 2 / 10
Byteman
cevap verdi: betulkirannn

İkinci hata, kilitlendikten sonra programı zorlayarak kapatmış olmaktan kaynaklı. Diğer takılma hali ise, sebebini söylemesi zor bir durum. Modellerden birinin mesela çok zorlayan bir detay seviyesi olabilir, ya da çözemediği karmaşık bir model. Erişemediği bir ağ klasöründen dosya almaya çalışırken bile olabilir. Dosyayı yollamanız mümkünse bir yere koyun, bakalım.

Mesaj 3 / 10
betulkirannn
cevap verdi: Byteman

Dosya drive linki olarak ektedir. Soruna bir çözüm ararken sahnemi boş bir max dosyasına merge edip fbx formatında exportladıktan sonra yine boş bir max dosyasında fbx i importladım kaydettikten sonra tekrar açılabiliyor ancak içinde nokta şeklinde bir çok dummy obje belirdi.

 

Ana sorunun çözülmesi içmimarlık öğrencisi olarak programı daha iyi anlamama ve varsa benden kaynaklı hataların tekrarlanmamasına yardımcı olacaktır. İlginiz için teşekkür ederim. Geri dönüşünüzü bekliyorum.

Mesaj 4 / 10
Byteman
cevap verdi: betulkirannn

FBX yaptığınızda Max'ın parametrik modelleri mesh objelere dönüşecektir.  Uyguladığınız modifier'lar düzenlenebilir olmaktan çıkar. Boolean'lar, loft modeller kısace herşey editable mesh ya da poly olur. Sadece ilkel nesneler küre, küp vb. olduğu gibi kalır. FBX formatının tanımadığı model tipleri (Mesela pluginlerle oluşturulan unsurlar, XRef modelleri, sahnede model olarak görünen proxy objeler vb.) böyle "yer tutucu" dummy'ler olarak görünür. O yüzden FBX'e çevirirken bunu bilerek çevirin.

Ben şimdi inceliyorum birazdan yazarım.

Mesaj 5 / 10
Byteman
cevap verdi: betulkirannn

Byteman_0-1712184881234.png

 

Şu gördüğünüz garip isimli şeyler Max Script virüsü alameti. Eski sürüm mü kullanıyorsunuz? Yeni sürümlerin içinde Max Security Tools bulunurdu. O da bunları bulur ve uyarırdı. Eğer yoksa indirip kurun. 

Mesaj 6 / 10
Byteman
cevap verdi: betulkirannn

Byteman_0-1712185494931.png

Birkaç şeyi söylerek başlayayım.
Turbo Smooth Iterations parametresi ekranda görünen detay seviyesidir. Altındaki Render Iterations ise render sırasında görünecek detay seviyesi. Bu şekilde olmasının sebebi,  çalışırken Iterations'ı düşük tutup (belki 0 bırakıp) sahnenin hafif olmasını sağlamak, Render Iterations 'ı ı ise gereken değere getirip render sırasında modeli yüksek detay seviyesinde render edebilmek içindir. Şu haliyle sizin çalışma sırasında modeller daha detaylı, lakin render sırasında TurboSmooth yok gibi. Render Iterations açık değil. Sorunumuz bundan değil tabii ki ama bu önemli. O modeller çok ağır. TurboSmooth olmayan çoğu model de ağır. 

 

Bende Vray kurulu değil. O nedenle bazı modellerde (mesela halıda) olan bir modifier için Missing OSM şeklinde bir ibare oluyor. Yani Türkçe'si, "Sende bu modifier yok" diyor. Bunun Vray Fur olduğunu tahmin ediyorum. Normalde bunu gördüğümde sorun bundan olabilir derim ama bende olmayınca bunun da sorunun kaynağı olmaması lazım. Bu bir yoğunluk yapsa da bende olmayınca yapmasını beklemem. (Spoiler: Sebep halıymış yine de...) 

 

Byteman_1-1712185802109.png

Şu görünenler Particle View 01, Birth 01, Display 01, Event 01, Speed 01 ibareli şeyler  Particle View denen parçacık sistemine ait unsurlar. Particle View 01 adıyla düzinelerce şey olunca bunda bir sorun olduğunu anlıyorum, çünkü bundan 1 tane olması bir partikül için yeterli. Hadi 4 tane olsun 10 tane olsun, fakat sahnede böyle birşey de görünmüyor. Ayrıca partiküllerin render edilmesi için de Render 01 de olması lazım, o yok 🙂 demek ki bunların hiç bir işlevi yok. 

 

Merge sırasında bunları almıyorum dolayısıyla. Virüsleri ifade eden o gösterdiklerimi de almadım. 

 

Sahne geldi. Pek karışık görünmüyor. Sadece yukarıda dediğim gibi Turbo Smooth'lar gereksiz yere çalışma sırasında detay seviyesini yüksek tutuyor. Ama o da çok yüksek değil yani. Bir modelde 2 gördüm. Bi canımı sıkan halı oldu. 

Aslında tek tek tüm modellere bakmadan konuşmak doğru değil. Gruplar var, içlerinde çokça sıkıntılı şey olabilir ama, "tamam bir yerden başlamak lazım hangisinden başlayayım?" dediğimde içimden gelen ses "Halı!" diyor. 

Hemen onu silerek işe başladım.

Ne yapıyorum?

Halıyı silip yeniden kaydedip açıyorum bakalım açılıyor mu?

 

Evet açıldı. 😄 Sorun halıdaymış. Artık halıda Displacement Map mi var, neyse? Yani o da modifier olarak verilmedikten sonra açılışı kilitlemezdi, render sırasında sıkıntı yapardı. 

Aslında bir kayıp modifier da var... Acaba o mu desem, o da kayıp yani.

O vakit halının üzerindeki o kayıp modifier ı siliyorum. TurboSmooth'u da...

 

Şimdi halı varken de açıldı. 

 

SONUÇ:

Halıdaki modifier neyse  sorun o - belki TurboSmooth da olabilir mi? Olabilir. Onu sen dene iş bitince.

Sıkıntı bir yoğunlaşma gibiydi, bunu söyleyeyim. Kayıp Modifier ne ise ona da bakmalısın. Bir de malzemelerine.

 

Mesaj 7 / 10
betulkirannn
cevap verdi: Byteman

3dsmax 2024 kullaniyorum hatta bugun bu problemi yasayinca kaldirip ogrenci lisansim ile yeniden indirdim, security toolsu kontrol edecegim. Sahneyi kurtarabilmek icin deneyebilecegim baska yollar var mi arayisindayim ayrica yeni olusturacagim sahnelerde yine bu sorunla karsilasmaktan endiseliyim

Mesaj 8 / 10
betulkirannn
cevap verdi: Byteman

Cok tesekkur ederim aciklamaniz icin söylediklerinizi uygulayacağım.

Mesaj 9 / 10
Byteman
cevap verdi: betulkirannn

Sakin kafayla tekrar düşününce, acaba Merge etmediğim partikül unsurları da olabilir mi diye tereddüt ettim. Çünkü ilk açtığımda sahneyi, bunları ellememiştim. Sadece virüs emarelerini sildim. Sonra TurboSmooth'ları kapatıp kaydettim etkisi olmadı. 

Orada yeni baştan Merge edip bu sefer partikülleri de almadım. O halini kaydettim ama açmayı denedim mi? Galiba yapmadım. 

Halıyı silip kaydettm. O şekilde açıldı. Sonra yeniden halılı halini açıp modifierları sildim. O şekilde halılı da açtı. Belki halıyla alakası yok, Particle View ler sebeptir. Yarın ona bakacağım tekrar. Bu arada Corona'ya ait şeyler var, vray'e ait olan şeyler de. Corona Proxy objeleri var.

Sahneye yeni birşeyler alır almaz onu bi kontrol etmelisin. Birden fazla model olunca, geldiği anda kontrol etmeden oradan yürürsen, yabancı bir malzeme orada kalıp bir süre sonra soruna dönüşebilirler.

 

Mesaj 10 / 10
Byteman
cevap verdi: betulkirannn

Aynen. Sorun o virüs olsa gerek, onca Particle View nesnesinin oluşma nedeni normal bir durum olamazdı.

 

Max Script virüsü emaresi dediğim, yukarıda resmini de attığım, nesneler Helper (Yardımcı) nesneler. Dummy'leri biliyorsun, Dummy mesela bir yardımcı nesnedir. Virüs, yine bir yardımcı nesne olan Point nesnesi yaratıp üzerine bir yığın animasyon katmanı bileşeni kopyalıyor. O da resimde göreceksin binlerce başka helper kategorisinde nesne olarak görünüyor.

 

Sahneyi Merge ederken helper nesneler dışındakileri al dediğinde temiz açılan bir sahne haline geliyor. Sen de böyle yapabilirsin. Bu dosyayı da yollayacağım. 

Yukarıda bir yerlerde Partikül nesnelerinin isimlerini de sıralamaya çalışmıştım, fakat gözümden kaçan dahası da varmış. Bunların hangileri olduğunu göstermek için ayrı bir dosyaya da tüm Helper nesneleri alayım dediğimde oluşan tablo aşağıda.

Sahnenin neden kilitlenip kaldığını daha iyi anlayasın diye yolluyorum. 

 

Byteman_2-1712348973808.png

 

Merge diyaloğunda saymadım ama 100 tane nesne yoktu. Ancak bunlar sahneye gelince virüs (ALC Scripti) Point Helper nesneleri üzerindeki animasyon katmanlarına görevi olmayan kontrol elementleri ekliyor.  Bu ALC Scriptleri normalde sahnenin File/Open komutu ile açılışı sırasında otomatik işlevlerini yaparlar. Hafızanın yetmeyeceği kadar kopyalanınca sahne hantallaşıyor sonra da göçüyor. O arada bir noktada Max otomatik yedek almış. O ana kadar bir yığın kopyalama yapmış. Bu arada sol yanda bakarsan sadece 3 nesne olduğunu göreceksin.  Sahnede Ctrl+A ya bastığımda toplam 14923 helper nesnesi olduğunu görüyorum. Sol altta aynı satırda "21294 boş canlandırma (katmanı) kontrolü silindi" şeklinde bir mesaj var. İşlevi olmadığı için açılıştaki çöp toplama, Garbage Collection sırasında bunlar siliniyor ama nesneler duruyor. Nesnelerin de merkezleri var ama görüntüleri yok, adları yok. Merge ile aldığımız için bunları alabiliyoruz. Open komutu ile açtığında ise nesneleri çoğaltmaya devam ediyor. O yüzden takılıyor.

 

Sahnenin gereksizler hariç merge edilmiş hali aşağıda. Biraz da küçüldü haliyle.

 

target=_blanktarget=_blankhttps://mega.nz/file/DNZnBbbC#D9uTZ4ahrWMM4VTY3F6Kv2cysVPTtG_pFC-6jNCoVwc

 

 

 

 

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report