Revit - Metraj / Schedule Formatı / Template Oluşturma

barand.
Enthusiast
Enthusiast

Revit - Metraj / Schedule Formatı / Template Oluşturma

barand.
Enthusiast
Enthusiast

Merhaba dostlar,

Ana yüklenicisi olduğumuz bu kurumsal işte Revit üzerinden metraj ve ataşmanları oluşturmak amacıyla bütün projeyi modelledik yani tabir yerindeyse dijital ikizimizi oluşturduk. Bir güzel schedule üzerinden metraj kalemlerimizi de bir bir oluşturduk.

barand_0-1674739868984.png barand_1-1674739930495.png

Bu aşamaya kadar her şey çok güzel ama sona geldiğimizde bu defterleri istediğimiz gibi ''excel esnekliğinde'' kontrol edemiyoruz; formatlarımızı kurum tarafından talep edilen icmal, yeşil defter, sözleşme imza vs. kısımları istediğimiz gibi oluşturamıyoruz, veya sayısal bir işlem yapmak istiyorum örneğin bir mahalin duvar alçı m2 sini toplanmış halde yazmak istiyoruz vs. bunları pratik yapamadığımız için defterleri excel'e dönüştürüp aktarmak durumunda kalıyoruz. Aşağıdaki basitlikte aktarabiliyoruz ancak export ve txt. üzerinden ve anlayacağınız 30-40 kalemi ve yüzlerce değeri bu şekilde ellerindeki formata uydurmak çok uzun bir uğraş haline geliyor. Adeta Revitten vazgeçmiş işi iki kere yapmış kadar oluyoruz..

barand_2-1674741928663.png

Sonuç olarak Revit ile entegre çalışabilecek, excel formatlarımızı istediğimiz gibi hazırlayabileceğimiz bir çözüm, add-in, plug-in vs. ne olursa ihtiyacımız var. Ki firmamız adına da kurumsal metraj şablonları, yeşil defterler, icmal raporları vs. hazırlayabilelim istiyoruz. Bu konuya dair yardım ve tavsiyelerinizi bekliyorum..

@barand. , konu başlığı daha anlaşılır olması için @Olcay.Kuk tarafından düzenlendi. Önceki başlık "Metraj / Schedule Formatı / Template Oluşturma"

0 Beğeni
Yanıtla
Soluciones aceptadas (1)
1.463 Görüntüleme
6 Yanıt
Respuestas (6)

barand.
Enthusiast
Enthusiast

Edit: Sanırım kapsamlı bir D-Roots , SheetLink bilgisi gerekiyor. Bu konuda daha önce hazırlanmış şablonları ve tecrübesi olan arkadaşlar ile irtibata geçmek, ciddi bir destek almayı da düşünebiliriz. İyi çalışmalar.

0 Beğeni

idrisbahadur
Advisor
Advisor
Kabul edilen çözüm

Merhaba @barand.,

Çok geniş bir sorunuz var. Bu yüzden önce geniş bir cevap vermek lazım. Proje imalat takibi ve Revit'in yetenekleri üzerine bir arayışınız var. Fakat net problemi anlamadan çözüm üretmek mümkün değil. Probleminizi daha açık tanımlamanız, daha kolay sonuç bulmanızı sağlar. Bu sebeple anladığım kadarıyla ben bir kaç ön tanımla sorularınıza dair fikirler yürüteceğim.

1. Revit'te tablolar Excel kadar "esnek" değil. Revit'ten Excel'e geçip "iki iş" yapıyoruz. Neden?

Bu çok acımasız bir yorum. Revit ve Excel birbirinden farklı amaçlara hizmet eden yazılımlar. Hiçbir zaman benzeşemeyecekler. Revit'te Excel kadar "esnek" olduğunuzda, her bir değerin temsili olan model elemanları ile bütünlüğü sağlamak kolay olmayacak. Mesele bir geçiş yöntemi bulmak ise soruyu buradan sormak lazım. Çünkü bahsi geçen "iki iş" hep vardı. Bunun güncel çaresi, proje yönetim platformlarıdır. Mesela bulut çözümlerinden Autodesk Build'i araştırabilirsiniz. Ayrıca bu konu, güncel durumun irdelenmesinin yanında ek bir özellik talebine doğru da gidiyor. Belki "Revit'in içinde, değerleri adresleyip serbest bir şekilde tablo oluşturacağımız -projeden kopuk- doğrudan yazılıma gömülü Excel tipi bir araç niye yok?" diye tekrar sormak lazım. Belki de bu şekilde Revit Ideas kısmına başlık açmak lazım. Siz açın, ben hemen oy veririm.

2. İcmal, yeşil defter, sözleşme imza vb. kısımları istediğimiz gibi oluşturamıyoruz. Neden?

İcmal, yeşil defter, sözleşmeler, hakedişler... bunlar imalatı süren bir yapının, yapım organizasyonuna dair doğrudan proje yönetimi ile ilgili terimler. Bunları Revit'te hazırlamaya çalışmak en baştan sıkıntılı bir fikir. Revit'ten bu konularla ilgili maksimum verimi almak ise başka bir konu. Bunu daha net sorularla tartışmalıyız.

3. Bu dertler add-in'lerle, plug-in'lerle çözülür mü?

Bence hayır. Daha büyük bir problem bu. Tasarımdan imalata kusursuz bir bilgi akışı için daha kapsayıcı; metot gibi, platform gibi konular üzerine konuşmak lazım. Bunu yapmaya niyetli çözümler Autodesk'te var. Başka şirketler de bunu deniyor. Daha geniş bir pencereden bu konuya bakmak lazım.

Şimdi konuyu biraz daraltalım. Daha net soru-cevap yapalım:

1. Revit'ten Excel'e geçmek şart mı? Bunu pratikleştirmek mümkün mü?

Bu bir şart. Çünkü bahsettiğiniz tabloların çok fazla yan veriye ihtiyacı var. İsterseniz tabii ki oldurursunuz ama bu işi Revit'le yapmakla, Paint'te yapmak arasında bir fark kalmaz. Revit-Excel geçişi ile ilgili çok fazla eklenti var. Ayrıca meseleyi, belirli değeri, belirli excel hücrelerine yazdırmak üzerine bir Dynamo projesine dönüştürebilirsiniz.

2. Revit'te imalat takibi yapmak için ne tür iş akışı oluşturulabilir?
Bu çok üretken bir soru. Eminim forumun müdavimlerinin farklı farklı fikirleri vardır. Benim ilk aklıma gelen:

a. İmalat durumuna dair bir parametre üretmek

b. Bu parametre üzerinden imalat durumunu düzenli olarak güncellemek

c. Her bir yapı bileşeninin kodu, miktarı, birim fiyatı ve imalat durumu parametrelerinin görüldüğü tablo setleri yapmak

d. Bu tablolardan Excel ya da ihtiyaca göre Power BI üzerinden görselleştirmeler yapmak

e. Sayısal değerleri imalat durumları üzerinden model görselleştirmeleri ile desteklemek
     f. Oluşan raporları hakediş eki olarak kullanmak

3. İmalat gruplarına mahal bazlı alt kırılım yapmak ne kadar otomatikleştirilebilir?

Room-Aware Families diye bir mesele var. Bunu araştırın. Ama duvar, döşeme, tavan gibi system family tipindeki bileşenler için henüz bir kaç butona tıklayarak halledilecek kadar basit bir çözüm mümkün değil. Bileşenlerin bir Instance parametresine lokasyona dair veri girişi yapmanız lazım. Ayrıca oda oda şap metrajına neden ihtiyaç duyulduğu konusu da bambaşka bir tartışma bu arada : ) Malum, tüm bileşenleri tek tek mahallere pay etme alışkanlığı, elinde bütüncül bir model olmayan otoritenin serbest kontrolle sorun tespit etme yöntemidir. 

Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Bir düzen, sistem, akış kaygısı içinde olmak güzel. Aynı şevk ile teknikleri, bu tekniklerin adımlarını ve bu adımları gerçekleştireceğiniz araçları sağlıklı bir şekilde araştırmak lazım. 

Kolay gelsin.

İdris Bahadur

EESignature

Olcay.Kuk
Community Manager
Community Manager

Merhaba @barand. 

@idrisbahadur tarafından paylaşılan son öneri faydalı oldu mu? Son durum hakkında bilgi paylaşmanızı rica ederiz.

Çözüm önerisi faydalı oldu ise ÇÖZÜMÜ KABUL ET olarak işaretlemenizi önemle rica ederiz.

Forumlarımızda çözülen sorularınızı lütfen  ÇÖZÜMÜ KABUL ET  olarak işaretleyin!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Olcay Kük
Topluluk Yöneticisi

barand.
Enthusiast
Enthusiast

Selamlar @idrisbahadur ,

Öncelikle soruna dair göstermiş olduğunuz hassasiyet ve mesajın kapsamından da görüldüğü üzere
harcanan emeğe, durumu içselleştirmiş olduğunuz için teşekkür ederim. En nihayetinde kar amacı gütmeyen bir forumdayız ve bu programları kullanmaya çalışan, iş akışlarına entegre etmek adına samimi bir motivasyon ve efor gösteren herkes için bu yolda destekçilerinin olduğunu bilmek önemli.

Yanıtınızı dikkatli bir şekilde okudum. Açıkçası bu sorun ve yarattığı ihtimaller için yazılanlardan sonra olay
İssue'yu açarken ki ''problemi çözme'' beklentisinden öte bir fikir sentezine dönüşüyor bu da ayrıca güzel :). Özellikle en başta durumu açıklamaya çalışırken bilinçli olarak kısa tutmaya çalıştım ki yardım etmek isteyenlerin genelinde konuda fazla dağılma olmadan hızlıca adapte olabilsin. Fakat bu sefer de farkediyorum ki durumu net bir şekilde izah edememişim.

Direk soru-cevaplarınza odaklanarak konuyu ordan anlatayım;
1.) Revit'ten Excel'e geçmek şart mı? Bunu pratikleştirmek mümkün mü?
Basit iki örnek üzerinden gideyim;

a) Bir Schedule üzerinden oluşturduğumuz tek bir mahale ait duvar alçı metrajlarını, Revit bizlere her çizilen duvar elemanını ayrı ayrı listeliyor. Formatı, mahallere ''sadece'' toplamlarını yazdırabilecek şekilde yazmamız mümkün mü? Yani bahsettiğiniz gibi yazılıma gömülü bir araç ile listeleri düzenleyebileceğimiz bir opsiyon arayışında da olabiliriz.

b) Sözleşme gibi hukuki, sözel evraklardan ziyade, basit bir yeşil defter formatını; her inşaat pozu için açtığımız schedule'lardaki kümülatif toplamlarını tek bir listede görebilmeyi istemek Revit programından çok şey beklemek olmaz diye düşünüyorum. Varsayalım ki, bu iki örnek ve benzeri durumları Revit yerine excel üzerinden gerçekleştirmek durumundayız, evet, zaten bu tarz manipülasyonlara daha uygun bir program. Peki o halde Revit üzerinde yapılan revizeleri eş zamanlı olarak excelde, otonom güncelleştirebilecek bir metod var mı? Tahmin edersiniz ki yüzlerce kalemli bir kamu projesinde iki program arası geçişin, veri aktarımın olabildiğine
''seamless'' olmasını bekliyoruz ki değişen, eklenenen, doğrudan temine, ybf'ye giren, hesapta olmayan birçok revizenin veri kaybını excelde yaşamayalım. NOT: Aslında bu beklentiyi DiRoots - Sheetlink'in
import-export, update kısmı ile bir nevi başarmış gibi görünüyor ama Sheetlink de anladığımı kadarıyla bizi kendi şablonlarına sıkıştırıyor. Bahsettiğiniz Dynamo projesi belki de antibiyotiğimiz olacak hocam. Onun hakkında da bilgi edinmek isteriz.

2.) Revit'te imalat takibi yapmak için ne tür iş akışı oluşturulabilir?

Çok üretken bir noktaya değinmişsiniz hocam yazılan alt maddelerin her biri çok değerli ve bizi altyapı oluşturmaya sevk edecek konular. Bunun üzerine bir panel yapılsa izlemesi keyifli olabilirdi keza ben de diğer uzmanların
fikirlerini merak etmiyor değilim.

3.)İmalat gruplarına mahal bazlı alt kırılım yapmak ne kadar otomatikleştirilebilir?
Aslında sorunun da en vurucu noktası hocam bence artık bunu bir sorundan ziyade geçiş sürecinin bir parçası olduğunu düşünmek ve yorumlamak istiyorum kendi adıma.. Elimizde yeterince bütüncül bir model, ve firma adına metrajlarımızı revit üzerinden kontrol edebilecekken 2. ve 3. mercilerin, işverenlerin geleneksel yöntemleri talep etmesi, ısrarcı olması durumunda bilgiyi onların uygun gördüğü şekilde manipüle etmek durumunda kalıyoruz. Bkz: Şap Metrajını da odalara ayırmak gibi. Eminim ki biz bu sistemi etkili bir şekilde kurduğumuzda 2. , 3. Partileri de aynı akışa zamanla adapte edebileceğiz..

İyi çalışmalar dilerim.

barand.
Enthusiast
Enthusiast

Edit: Buyrunuz hocam, Revit Ideas'a submit de yapıldı. Oylarınızı bekleriz!
https://forums.autodesk.com/t5/revit-ideas/excel-type-tool-in-revit/idi-p/11715596

barand_0-1675086229734.png

borakin1
Mentor
Mentor

@barand. Selamlar;

Aslında konuyu yeni farkediyorum daha önce görmemişim. AMP ve OSKA'nın revit ile çalışan eklentileri vardı. AMP'nin ki kendisinin mi yoksa bizim arkdaşlar mı yazmıştı hatırlamıyorumda, oskanın içinde çalışan kesin vardı. Bu eklentilerle pursantaj tablosu vs oluşturmak bayağı bir kolaylaşıyordu. 

Bende revit içerisinde Türkiye'deki sistemde bir yapım-modellemesi mantığına uygun bir çözüm üretmelerini beklemiyorum. Şunun şurasında TZK ve DZK (aynı spot elevation içinde hem deniz seviyesinden hem de proje sıfırından yüksekliği aynı anda gösterme) olayını getirtemedik. Aslında bu lisanslı kullanıcı yüzdesi ile alakalı bir durum.

Gelelim mahal bazlı tablolar oluşturulabilir mi kısmına, evet revit içerisinde bu mümkün, idrisin bahsettiği gibi  modellemenizi yapım mantığında yaparsanız bir dynamo kodu ile mahal içerisindeki şap,sıva,tavan gibi elemanları listeletebilirsiniz. Bunun ile alakalıda "roomdata" sheet set eklentilerini kontrol edebilirsiniz bunlar bir çözüm sunabilir.

Aslında revit metraj tablolarında bir sorun daha var minha gösterilmesi bunu da çeşitli eklentilerle duvarların içerisine parametre olarak gömüyoruz. Yani genel olarak parasal kısmı revit içerisinde kendin pişir kendin ye diye çözmek gerekiyor. Bu konuda ciddi yazılmış bir eklenti veya programa denk gelmedim henüz.

Sonuç olarak başarılı bir model oluşturmuşa benziyorsunuz, bu modeli bir hakediş programı ile revit üzeerinden kullanmak size daha kaliteli sonuç verecektir. Excelde bile vlookup formülleriyle yeşil → icmal → kapak yapmak zor iken revit içerisinde bu aşırı zorlayıcı olacaktır. 

EESignature

Bora AKIN
Mimar
Twitter | LinkedIn

Verilen cevap sizin için çözüm mü? Eğer çözüm ise  ÇÖZÜMÜ KABUL ET  veya BEĞEN Kudos.jpg butonu ile ödüllendire bilirsiniz.