Merhaba @barand.,
Çok geniş bir sorunuz var. Bu yüzden önce geniş bir cevap vermek lazım. Proje imalat takibi ve Revit'in yetenekleri üzerine bir arayışınız var. Fakat net problemi anlamadan çözüm üretmek mümkün değil. Probleminizi daha açık tanımlamanız, daha kolay sonuç bulmanızı sağlar. Bu sebeple anladığım kadarıyla ben bir kaç ön tanımla sorularınıza dair fikirler yürüteceğim.
1. Revit'te tablolar Excel kadar "esnek" değil. Revit'ten Excel'e geçip "iki iş" yapıyoruz. Neden?
Bu çok acımasız bir yorum. Revit ve Excel birbirinden farklı amaçlara hizmet eden yazılımlar. Hiçbir zaman benzeşemeyecekler. Revit'te Excel kadar "esnek" olduğunuzda, her bir değerin temsili olan model elemanları ile bütünlüğü sağlamak kolay olmayacak. Mesele bir geçiş yöntemi bulmak ise soruyu buradan sormak lazım. Çünkü bahsi geçen "iki iş" hep vardı. Bunun güncel çaresi, proje yönetim platformlarıdır. Mesela bulut çözümlerinden Autodesk Build'i araştırabilirsiniz. Ayrıca bu konu, güncel durumun irdelenmesinin yanında ek bir özellik talebine doğru da gidiyor. Belki "Revit'in içinde, değerleri adresleyip serbest bir şekilde tablo oluşturacağımız -projeden kopuk- doğrudan yazılıma gömülü Excel tipi bir araç niye yok?" diye tekrar sormak lazım. Belki de bu şekilde Revit Ideas kısmına başlık açmak lazım. Siz açın, ben hemen oy veririm.
2. İcmal, yeşil defter, sözleşme imza vb. kısımları istediğimiz gibi oluşturamıyoruz. Neden?
İcmal, yeşil defter, sözleşmeler, hakedişler... bunlar imalatı süren bir yapının, yapım organizasyonuna dair doğrudan proje yönetimi ile ilgili terimler. Bunları Revit'te hazırlamaya çalışmak en baştan sıkıntılı bir fikir. Revit'ten bu konularla ilgili maksimum verimi almak ise başka bir konu. Bunu daha net sorularla tartışmalıyız.
3. Bu dertler add-in'lerle, plug-in'lerle çözülür mü?
Bence hayır. Daha büyük bir problem bu. Tasarımdan imalata kusursuz bir bilgi akışı için daha kapsayıcı; metot gibi, platform gibi konular üzerine konuşmak lazım. Bunu yapmaya niyetli çözümler Autodesk'te var. Başka şirketler de bunu deniyor. Daha geniş bir pencereden bu konuya bakmak lazım.
Şimdi konuyu biraz daraltalım. Daha net soru-cevap yapalım:
1. Revit'ten Excel'e geçmek şart mı? Bunu pratikleştirmek mümkün mü?
Bu bir şart. Çünkü bahsettiğiniz tabloların çok fazla yan veriye ihtiyacı var. İsterseniz tabii ki oldurursunuz ama bu işi Revit'le yapmakla, Paint'te yapmak arasında bir fark kalmaz. Revit-Excel geçişi ile ilgili çok fazla eklenti var. Ayrıca meseleyi, belirli değeri, belirli excel hücrelerine yazdırmak üzerine bir Dynamo projesine dönüştürebilirsiniz.
2. Revit'te imalat takibi yapmak için ne tür iş akışı oluşturulabilir?
Bu çok üretken bir soru. Eminim forumun müdavimlerinin farklı farklı fikirleri vardır. Benim ilk aklıma gelen:
a. İmalat durumuna dair bir parametre üretmek
b. Bu parametre üzerinden imalat durumunu düzenli olarak güncellemek
c. Her bir yapı bileşeninin kodu, miktarı, birim fiyatı ve imalat durumu parametrelerinin görüldüğü tablo setleri yapmak
d. Bu tablolardan Excel ya da ihtiyaca göre Power BI üzerinden görselleştirmeler yapmak
e. Sayısal değerleri imalat durumları üzerinden model görselleştirmeleri ile desteklemek
f. Oluşan raporları hakediş eki olarak kullanmak
3. İmalat gruplarına mahal bazlı alt kırılım yapmak ne kadar otomatikleştirilebilir?
Room-Aware Families diye bir mesele var. Bunu araştırın. Ama duvar, döşeme, tavan gibi system family tipindeki bileşenler için henüz bir kaç butona tıklayarak halledilecek kadar basit bir çözüm mümkün değil. Bileşenlerin bir Instance parametresine lokasyona dair veri girişi yapmanız lazım. Ayrıca oda oda şap metrajına neden ihtiyaç duyulduğu konusu da bambaşka bir tartışma bu arada : ) Malum, tüm bileşenleri tek tek mahallere pay etme alışkanlığı, elinde bütüncül bir model olmayan otoritenin serbest kontrolle sorun tespit etme yöntemidir.
Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Bir düzen, sistem, akış kaygısı içinde olmak güzel. Aynı şevk ile teknikleri, bu tekniklerin adımlarını ve bu adımları gerçekleştireceğiniz araçları sağlıklı bir şekilde araştırmak lazım.
Kolay gelsin.
İdris Bahadur