Inventor'da Autodesk Assistant

Screenshot 2026-05-13 at 9.42.09 AM.png

Not: Bu makale İngilizce yazılmış ve yayınlanmıştır ve yayınlanan orijinalin çevrilmiş bir versiyonudur burada. 

Autodesk kısa süre önce Inventor 2027'yi piyasaya sürdü. Autodesk Assistant ile birlikte gönderilir. Bu, varsayılan olarak Inventor ile birlikte gelen bir eklentidir, ancak kutudan çıkar çıkmaz etkinleştirilmemiştir, bu da mevcut Teknik Önizleme durumuyla uyumludur. Gündelik mühendislik çalışmaları için ne kadar faydalı? Ve gerçekten modellemeyi kolaylaştırıyor mu?

Etkinleştirmeye karar verdim ve sadece soru sormaya başladım. Kılavuz yok, varsayım yok, sadece Asistanın nasıl tepki verdiğini görmek için basit bir test. Bu makale, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını ve yol boyunca beni neyin şaşırttığını ilk deneyimden bahsediyor.

Harika şeyler

Örnek bir dosya yükleyerek başladım ve çok basit bir soru sordum:

Bana bu modelden bahset.

Asistan, birkaç dahili araç çalıştırarak başladı ve kullanışlı bir genel bakış sağladı. Önce model hakkında genel bilgi verdi.

Asstant1

Bu kısım bekleniyordu ve oldukça yardımcı oldu. Ancak, bundan sonra gelenler beklenmedikti.

Asstant2

Asistan, kütle özelliklerinin uzun süredir güncellenmediğini fark etti. Bu, özellikle daha büyük modellerde gözden kaçması kolay bir konudur. Bu, başka hangi potansiyel sorunları tespit edebileceğini hemen merak etmeme neden oldu.

Bu yüzden hataları kontrol etmesini isteyerek takip ettim.

CheckErrors

İnsan okunabilir metin yerine bir numaralandırma döndürmesini komik buldum.
Herhangi bir gizli bileşenin farkında olmadığım için, asistanın benim için başka neler bulabileceğini merak ediyorum. Bu oldu.

Asstant3

Bunlar, yardımcının tanımlanmış bir araç arabirimi aracılığıyla Inventor'ı aktif olarak sorguladığını gösteren MCP araç çağrılarına benzer.

Bundan sonra, model hakkında daha ayrıntılı bilgi döndürdü.

Asstant4

Burada göze çarpan şey, asistanın tasarım amacı çıkarımında bulunmasıydı. Bu varsayımların bazıları şaşırtıcı derecede makuldü. Hala sadece varsayımlar olsalar da, yorum ilk yinelemeden beklediğimden daha iyiydi.

Sınır -ları

Ana beklentim, asistanın gerçek modelleme görevlerine yardımcı olmasıydı. İdeal olarak, doğal dil komutları aracılığıyla temel özellikler oluşturabilmeyi hayal ettim. Bunu test etmek için çok basit bir istekle başladım:

tüp oluştur

Yanıt beklediğim gibi değildi. Asistan, geometri oluşturmak yerine, süreç boyunca bana rehberlik edebileceğini söyledi ve belgelere bakmaya başladı. Inventor'da manuel olarak nasıl tüp oluşturabileceğimi adım adım açıklamaya başladı.
Aradığım bu değildi, bu yüzden tekrar sordum: Yanıt beklediğim gibi değildi. Asistan, geometri oluşturmak yerine, süreç boyunca bana rehberlik edebileceğini söyledi ve belgelere bakmaya başladı. Inventor'da manuel olarak nasıl tüp oluşturabileceğimi adım adım açıklamaya başladı.
Aradığım bu değildi, bu yüzden tekrar sordum. İkinci yanıt daha açık ve aynı zamanda daha açıklayıcıydı:

Görünüşe göre mevcut araçları kullanarak aktif Inventor belgenizde bir tüp oluşturmamı istiyorsunuz. 
Önce şu anda neyin açık olduğunu kontrol edeyim.

Yardımcısı:
get_document_info yürütülüyor...

Yardımcısı:
Part3'ü etkin bir parça belgesi olarak açtığınızı görebiliyorum. Ancak, şu anda doğrudan eskizler, ekstrüzyonlar oluşturma yeteneğim yok, 
veya bir Inventor parçasının içindeki geometri özellikleri — bu modelleme işlemleri mevcut araçlarımla kullanılamıyor.

Burada iki şey öne çıkıyor.

İlk olarak, yardımcı şu anda yeni özellikler oluşturamaz veya geometriyi doğrudan değiştiremez. Rolü analiz, inceleme ve belirli belge düzeyindeki işlemlerle sınırlıdır.

İkinci olarak, asistan Inventor ile iletişim kurarken kendi iç diyaloğunu açıkça gösterir. "get_document_info yürütülüyor..." sık sık görünür. Bunlar MCP araç çağrıları gibi görünüyor.

Bu noktada beklentilerimin Asistan'ın şu anda yapabileceklerinin önünde olduğu açıktı. Geometri komutları verme anlamında bir modelleme asistanı değildir. Bunun yerine, daha çok akıllı bir müfettiş ve yardımcı gibi davranır.

iLogic (İngilizce)

Asistanın yardımcı olabileceğini umduğum ikinci şey iLogic'ti. iLogic kuralları yazmak güçlüdür, ancak aynı zamanda zaman alıcı ve hata açık da olabilir. Yani bu, bir AI asistanı için mükemmel bir kullanım durumu gibi geldi.

Çok açık bir istekle başladım:

iLogic kuralı oluşturma

Yanıt, modellemeden biraz daha iyiydi, ancak yine de sınırlıydı:

iLogic kurallarını doğrudan oluşturmak mevcut yeteneklerimin dışında— 
Inventor'da iLogic kodu veya kuralları oluşturacak ya da bunları değiştirecek araçlarım yok.

Ancak, resmi belgeler aracılığıyla başlamanıza yardımcı olabilirim! Senin için buna bakmama izin ver.

Bu nedenle, modelleme özelliklerinde olduğu gibi, asistan doğrudan iLogic kurallarını oluşturamaz veya belgeye ekleyemez. Bu kısım açık.

Ancak, daha fazla deney yaparken önemli bir şey keşfettim. Asistan iLogic kurallarını uygulayamasa da iLogic kodu üretebilir. Bir kural istenirse manuel olarak kopyalayıp Inventor'a yapıştırabileceğiniz örnek mantık oluşturulur.

Asistan, modelinizi veya kurallarınızı sizin için değiştirmesi anlamında bir otomasyon aracı değildir, ancak bir kod üreteci olarak hareket edebilir. Bu, özellikle her gün iLogic yazmayan kullanıcılar için değerlidir.

Daha fazla

Geçen hafta DevCon sırasında, Autodesk'ten Autodesk Assistant hakkında doğrudan bilgisi olan biriyle konuştum. Bu konuşmaya göre, asistanın özel MCP sunucularının bağlanmasını destekleyebileceği anlaşılıyor. Bu, ilginç ve potansiyel olarak güçlü bir yön açar.
Mevcut update_parameter aracıyla birleştirilebilirse, tamamen yeni iş akışları mümkün hale gelir. Örneğin, kendi ortamımızda, tüm modellerde yapılandırılmış bir dizi standartlaştırılmış parametreyi zaten koruyoruz. Ayrıca iç tasarım standartlarımızı belgelendiriyor ve mümkün olan her yerde parametre odaklı modellemeyi uyguluyoruz.
Aşağıdakileri ortaya çıkaran bir MCP sunucusu hayal edin:

• Kullandığımız tüm standartlaştırılmış parametrelerin açıklamaları
  • İç tasarım kurallarımız ve sözleşmelerimiz hakkında bilgi

Asistanın bu bilgilere erişimi varsa, teorik olarak belirli bir istek için hangi parametrelerin değiştirilmesi gerektiğini ve nedenini anlayabilir. "Bu ürünü 1000 mm daha uzun yap" gibi bir komut, tek bir boyutu körü körüne değiştirmek yerine doğru sürüş parametrelerinin güncellenmesine dönüşebilir.
Neyin değişmesi ve neyin değişmemesi gerektiğini belirlemek için açık parametre açıklamalarına ve belgelenmiş standartlara dayanacaktır. Bu, asistanı etkili bir şekilde müfettiş rolünden kontrollü, standartlara bir yapılandırıcıya taşıyacaktır.
Bu noktada, bu hala spekülasyon. Yine de, yapılandırılmış parametrelerin, belgelenmiş standartların ve genişletilebilir bir asistanın kombinasyonu ilgi çekicidir. 

Bulduğum tüm araçlar

İşleri toparlamak için, asistanın kullanabileceği tüm yerel MCP araçlarının haritasını çıkarmaya çalıştım. Yazma sırasında, bu liste tanımlayabildiğim her şeyi temsil ediyor. Ancak, bu listenin hızla büyüyeceğinden eminim.

Bileşen Araçları

• get_component_states - Bir Inventor derleme bileşen oluşumları için ayrıntılı durum bilgilerini alır.
  • set_component_state - Bir Inventor derleme bir veya daha fazla bileşen oluşumunun durumunu değiştirir (toplu işlemleri destekler).
  • get_referenced_components - Bir Inventor parça belgesinden başvurulan bileşenleri alır.

Belge Araçları

• close_document - Etkin belgeyi veya belirtilen dosya yolu ile eşleşen belgeyi kapatın.
  • get_document_info - Etkin Inventor belgesi veya dosya yolu tarafından belirtilen bir belge hakkında bilgi alın.
  • get_all_open_documents - Her belge hakkında kapsamlı bilgiler içeren şu anda açık olan tüm Inventor belgelerinin bir listesini alır. İsteğe bağlı filtreleme ve sonuç sınırlama ile açık belgeleri verimli bir şekilde sorgulamak için tasarlanmıştır.
  • get_document_selections - Etkin Inventor belgesinin seçim kümesinde seçili olan tüm nesneleri alır
  • find_document_objects - Belgedeki nesneleri nesne türüne ve adına göre bulur.
  • update_document - Bir belgedeki güncel olmayan varlıkları günceller ve güncel olmayan varlıkların yeniden hesaplanmasını zorlar.
  • export_document_as_pdf - Belirtilen veya etkin Inventor belgesini PDF dosyası olarak dışa aktarın.
  • export_document_as_image - Belirtilen veya etkin Inventor belgesini görüntü dosyası olarak dışa aktarın. BMP, JPEG, PNG, TIFF ve GIF biçimlerini destekler.
  • get_document_settings - Tüm belge ayarlarını alır. update_document_settings çağırmadan önce geçerli yapılandırmayı incelemek için bunu kullanın.
  • update_document_settings - Belge ayarlarını günceller. lengthUnits, angleUnits, massUnits, timeUnits gibi

FileTools (Dosya Araçları)

• open_file - Bir Inventor belgesi dosyası açar. İsteğe bağlı olarak belirli bir Model Durumu veya iComponent üyesi için açın.
  • get_file_information - Inventor belgeleri ve diğer dosya türleri dahil olmak üzere herhangi bir dosya hakkında kapsamlı bilgi alır.
  • get_files - İsteğe bağlı filtreleme ve sonuç sınırlama ile belirli bir klasördeki dosyaların listesini alır. Büyük dizinleri verimli bir şekilde işlemek için tasarlanmıştır.

Malzeme Araçları

• find_materials - Bir Inventor belgesinden malzeme veya görünüm bilgilerini bulur.

Parametre Araçları

• get_document_parameters - Bir Inventor belgesinden tüm parametreleri veya paramName sağlanmışsa belirli bir parametreyi alır. İsteğe bağlı Model Durumu parametresini destekler.
  • create_user_parameter - Bir Inventor belgesinde yeni bir kullanıcı parametresi oluşturur ve işlem sonucunu döndürür.
  • update_parameter - Bir Inventor belgesinde var olan bir parametrenin özelliklerini günceller.

Proje Araçları

• get_project_info - Etkin Inventor proje veya dosya yolu tarafından belirtilen bir proje hakkında bilgi alın. Henüz etkin değilse projeyi isteğe bağlı olarak etkinleştirin.

PropertyTools (Özellik Araçları)

• get_document_properties - Bir veya daha fazla Inventor belgeden özellikleri alır.
  • get_document_property_sets - Bir Inventor belgesinde bulunan tüm iProperty kümelerini alır.
  • get_occurrence_properties - Bir bileşen oluşumu için tüm örnek özelliklerini alır.
  • update_properties - Inventor belgelerindeki veya bileşen oluşumlarındaki bir veya daha fazla özelliği günceller.
  • delete_properties - Inventor belgelerinden veya bileşen oluşumlarından bir veya daha fazla özelliği siler.

Temsil Araçları

• get_representations - Bir Inventor parçasından veya derleme belgesinden kullanılabilir tüm gösterimleri alır.
  • get_member_table - iPart/iAssembly/ModelState fabrikaları için tablo verilerini alır ve tüm üyeleri/satırları tüm varyasyon verileriyle birlikte gösterir.
  • update_member_table - iPart/iAssembly/ModelState fabrika tablolarındaki hücre değerlerini günceller ve isteğe bağlı olarak varsayılan/etkin satırı ayarlar.
  • update_representation - Bir Inventor parça, derleme veya çizim belgesinde gösterimi (ör. Tasarım Görünümü, Pos Temsilcisi, Model Durumu, iPart/iAssembly fabrikası vb.) oluşturur, etkinleştirir, siler veya yeniden adlandırır.

ViewTools (Görünüm Araçları)

• set_view - Kamerayı Inventor'de standart bir ortografik veya izometrik görünüme ayarlar.

Kişisel blog: hjalte.nl - Github - Linkedin