3ds Max & Maya - Türkçe
Autodesk 3Ds Max ve Maya Forumlarına Hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler 3Ds Max ve Maya konularını keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

PR – Photorealistic Rendering (Fotogerçekçi Render Yapmak) Nedir?

0 YANIT 0
Yanıtla
Mesaj 1 / 1
kgokhangurbuz
2198 Görüntüleme, 0 Yanıt

PR – Photorealistic Rendering (Fotogerçekçi Render Yapmak) Nedir?

 

Fotogerçekçilik, resim, çizim ya da diğer türlü grafik çalışmaları kapsayan bir sanat türü olarak değerlendirilmektedir. Bu tür içinde sanatçılar bir fotoğrafı inceleyerek aynı imajı başka bir ortamda orjinaline olabildiğince yakın bir şekilde tekrar üretme girişimindedirler.

3B yazılımların ve Render motorlarının gelişmesi, biz kullanıcılara yakın bir zamanda bu tür çalışmaları kişisel bilgisayarlarımızda yapmayı sağlamış ve artan talep ve kullanıcı sayısı doğrultusunda gittikçe daha da fazla gelişmesini sağlamıştır.

 

Fotogerçekçilik hakkında bilinmesi gereken en önemli unsur, gerçek yaşamda çevreyi gözlemlemekten geçmektedir, özellikle kısa bir süre bakıp aklımızda tutamadığımız görüntülerin fotoğraflarını incelemek, aslında daha fazla detayı farketmemizi ve gözden kaçırdıklarımızı görmemizi sağlamaktadır.

 

Gerçek yaşamda insan gözünün yakalayamadığı bazı unsurları yakalabilen kameralar ve kullanımları, 3B dünyada gittikçe gerçek yaşamda kullandığımız kameraların özelliklerini taklit etmeye ve oldukça başarılı sonuçlar sunmaya başlamışlardır.

 

Gerçek yaşamı ve fotoğrafçılığı sorgulayacak olursak; doğanın ve / veya insanoğlunun yarattığı doğal ya da üretilmiş yapılar, doğanın ve / veya insanoğlunun sağladığı aydınlatmalar sayesinde "çevre" olarak adlandırılan ve fotoğrafı çekilmeye hazır bir ortam hali hazırda mevcuttur. Tek ihtiyacımız olan fotoğraf makinesi, gerek amatör, gerek profesyonel (SLR / DSLR) ya da video kayıt cihazları gibi cihazlarla bu hazır çevrenin fotoğraflanması çok kısa ancak uygun bir kare yakalamak için uzun bir süreç olabilmektedir.

 

3B dünyada ise bir uzay boşluğunda, kullanıcının kendi oluşturduğu objeler, aydınlatmalar ile fotoğraflama yapılmaktadır. Dolayısıyla, gerçek yaşamdaki zengin çevrenin taklit edilebilmesi, detaylı olarak incelenmesinden ve sorgulanmasından geçmektedir.

 

Çevrenin gerçek yaşamda bulunması ya da 3B olarak oluşturulmasından sonra uygun poz seçilir ve fotoğrafçılık başlar… Pozlama, Diyafram, Enstantane, ASA gibi değerlerin (ki bu değerler sayesinde alan derinliği, hareket bulanıklılığı, aydınlık miktarı gibi kritik öğeler kontrol edilmektedirler Bkz. Resim1 ) tamamının kullanıldığı gerçek dünyaya kıyasla, bu parametrelerin tamamının kullanılması, yakın bir geçmişten beri 3B yazılımların çoğunda tümleşik ya da belirli render motorlarıyla gelmektedir.

izi0t8egcqib3ylchmga.jpg

Resim-1

(Üstten alta sırayla: f (Diyafram), Shutter Speed (Enstantane Hızı), ISO (ASA) değerlerinin görüntülerde nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağı görülmektedirler Kaynak)

 

Autodesk'in Chaos Group iş birliğiyle 3ds Max 2016 versiyonunda artık tümleşik gelen fiziksel kamerası, V-Ray render motoruna ait olan VRayPhysical Camera özelliklerini artık Mental Ray, iRay gibi render motorlarında da kullanma olanağı sağlamaktadır.

 

Eğer 3B dünyada fotogerçekçi çıktılar elde edilmesi isteniyorsa, temel fotoğraf bilgisi, terimleri ve tüyoları kesinlikle bilinmelidir. Hiçbir yazılım kendiliğinden fotogerçekçi çıktı elde edemez, yazılımı kullanan kullanıcı görüntünün ne denli fotogerçekçi görünmesi konusunda yazılıma yön verebilir, bunun için de fotoğraf çekilmesi, incelenmesi ve fotoğrafçılığın dikkate alınması esastır. En yanlış tartışmanın cevabı da buradadır; -X yazılım fotoğraf gibi render alıyormuş, ben alamıyorum? –Malesef yanlış, yazılımı kullanan sadece fotoğrafçılık terimlerine ve çevreye dikkat ediyor.

 

Saygılarımla;

Etiketler (2)
0 YANIT 0

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report