3ds Max & Maya - Türkçe
Autodesk 3Ds Max ve Maya Forumlarına Hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler 3Ds Max ve Maya konularını keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

Corona Interactive Render Çok Yavaş Yükleniyor

9 YANIT 9
ÇÖZÜLDÜ
Yanıtla
Mesaj 1 / 10
nilaysenol45
715 Görüntüleme, 9 Yanıt

Corona Interactive Render Çok Yavaş Yükleniyor

Merhaba, 3ds Max üzerinde yaptığım modellemede malzemelerin dokusunu kontrol etmek için interactive render kullanıyorum. Bundan önce herhangi bir sorun yaşamama rağmen interactive render ile sahneye bakmak istediğimde görüntü çok yavaş yükleniyor ve uzun süre beklemek zorunda kalıyorum, bu da bana vakit kaybettiriyor. Daha önce bir sorun yokken böyle bir şey olmasının sebebi nedir? Modellediğim sahne de boyutu da küçük.

Etiketler (2)
Etiketler (3)
9 YANIT 9
Mesaj 2 / 10
Byteman
cevap verdi: nilaysenol45

3D sahneler, her biri birbirinden farklı hesaplama sürelerine sahip yüzlerce unsur barındırıyor. Modellerin yüzey sayısından, tüm malzeme özelliklerine, resimlerin büyüklüğünden, uygulanan modifierlara hatta kimi zaman 3dsmax ile direkt ilgili olmayan bir donanım özelliği dahi yavaşlatma potansiyeline sahiptir. Bu şekilde kontrol altında kullanmanız gereken sayısız unsur var.

3D programların hangi alanında uzman olduğunu bir kişiye sorsanız animasyon, modelleme, ışıklandırma gibi alanların sıralanması normaldir ancak 3DS Max'ın bir uzmanlık alanı olarak akla gelmeyen, fakat çoğu uzmanlık alanından daha fazla tecrübe ve bilgi isteyen bir uzmanlık alanı da, "kalite/performans arasını bulmak" desem yanlış bişey söylemiş olmam.  

Benim için projelerin belki de en uzun zamanını alan iş budur. 

Sahneye yeni ne koyarsam bunu mutlaka tek kare bir render alarak denerim. Render süresinin üzerine ne kadar süre eklendi diye. 

Displacement Map'ler, Partikül sistemleri, üzerinde yansımalar bulunan, yarı geçirgenliği açık olan bir ağaç,  gibi baştan hesaplanma gerektiren işler, çok yüksek çözünürlükte resimler Interaktif renderın başlamasını geciktirebilir. Bazen aranan bir dosyanın erişiminde sıkıntı varsa uzunca bekletebilir. Daha niceleri olabilir.

 

Yapmanız gereken, uygun gördüğünüz şekilde kafanızda nesneleri gruplamak, sonra tamamını saklayıp, bir bir açarak o halde render denmeeleri yapmaktır. Nesneleri tek tek denemek için Isolate (Alt+Q) komutunu kullanabilirsiniz.

Bahsettiğiniz uzunca takılmayı farkettiğiniz nesneyi malzemeleri, üzerindeki modifierlar vb. unsurlar yönünden tetkik edersiniz. Diyelim ki Modifier listesi içinde çok yüksek değerli bir turbosmooth ve malzemesinde displacement var. Hemen displacementı ana şalterinden, malzeme üzerindeki kontrolünden kapatıp tekrar denersiniz. Mümkün mertebe aradığınız kaliteyi veren minimum yüzey sayısını kullanmalısınız. Displacement yüzeyin detayına göre render sırasında üslü şekilde katlanarak detaylanabilir. Hızlı başlayan ayarı bulabilmek için önce en düşükten başlayın ve render süresini kabul edilmez şekilde uzatmaya başlamadan uygun bir değerde bırakın.

Sorunun malzemede olup olmadığını tespit için baştan direkt tüm sahneye düz tek bir malzeme vermeyi de deneyebilirsiniz. Duruma göre çözümler üretmek zorunda kalabilirsiniz. Dediğim gibi sayısız performans etkileyici unsur vardır.

 

Bazen bir iki unsur birlikte de yavaşlatıyor olabilir. Bunların tespiti zor, kafa karıştırıcı olabilir. Bu işi hızlı çözebilmek tamamen tecrübeye bağlı. 

Bazen bilinçsizce etkisi olmayan ancak render ı uzatan malzeme özellikleri açık olabilir. Bunları muhakkak kapatmalısınız. Camlardaki renk kaymalarını simüle eden Dispersion işlevi mesela. Bazen görüyorum, akadaşlar bilmeden onu açıvermiş oluyor. SSS ve volumetrik malzemeler hiç bir etkisi olmadığı halde açılmış olabiliyor. Onların uzatıcı etkisi oluyor.

 

Son olarak arşiv yapıp incelememiz için buraya da koyabilirsiniz. Şunu da kesin olarak ifade etmeliyim: Bazen bilgisayarların doğru kurulmamış bir donanımı, sistemden performansını almanıza engel oluyor olabilir. Bu durumda hemen bir başka makinada deneme yapmak çok iyi bir testtir. Hafızanın yetersizliği de render işlemlerini uzatır.

 

GI sistemlerini sahnenize göre doğru seçmeyi de düşünmelisiniz. Kapalı mekanlar için UHD Cache, dış mekanlar için Path Tracing kullanmalısınız. Bunların ters kullanımı renderda bariz yavaşlama olarak size döner. 

Mesaj 3 / 10
nilaysenol45
cevap verdi: Byteman

Merhaba, sahneden kullandığım modellemeleri temizleyip denemeler yaptım ve birkaç ayarı daha kontrol ettim ama sorunumda düzelme olmadı maalesef. Bir de daha önceden bir sorun yaşamayıp şimdi böyle bir sorun yaşadığım için sıkıntının nerde olduğunu bulamadım. Sahnenin arşiv dosyasını da ek olarak paylaşacaktım fakat yükleyemedim... 

Etiketler (2)
Mesaj 4 / 10
Byteman
cevap verdi: nilaysenol45

Wetransfer, sendgb gibi bir siteden yollamayı deneyebilirsiniz. Çok yoğun bir dosya olması da yavaşlamaya sebeptir bu arada. Yoğun mimari sahnelerde interaktif renderı tüm sahne için kullanmadığım oluyor benim de. Zira interaktif render, hızlıca deneme ve değişiklik yapmak içindir. 

 

nezihk@hotmail.com a yollayabilir ya da uyduruk bir mail adresine yollayıp sayfayı kapatmadan linki kopyalayıp buraya yapıştırabilirsiniz.

 

Ben de şu an şöyle bir sorun yaşıyorum adım adım ne yaptım, paylaşayım. 

https://youtu.be/EzhQaimodao

 

Bir medikal animasyon yapıyorum. Sahne daha evvel yaptığım şu videodaki. 1:30 a kadar görünen sahne tamamen tek sahnedir. O kısımda bir değişiklik yapmam gerekti. 

Bu sahne, VR gözlükleri ile izlenmek üzere yapılmış 360 derece panoramik bir animasyon. Gözlükle kafanızı çevirerek ya da ekranda, fareye tıklayıp sürükleyerek sağa sola bakabiliyorsunuz. Bundan ötürü normal sahnelere göre daha yoğun olması normaldir, arkada bile nesneler var, anca yine de ben oldukça sade çalışırım, çok yoğun değil. Önemli olan görünen hücre tarafı. Arka tarafta sadece partiküllerden oluşan hücreler var. 

 

Ağırlık yapabilecek belli şeyler var. Müdahele ettiğim sırayla: 

 

  • Partiküller birisi. Bunlar hakikaten yoğunlaştıkça yavaşlatır. Bunları çalışırken kategori bazında kapatabiliyorum. Bunu yaptım. Hızlanmadı.
  • İlk başta görülen molekülün etrafını saran ve sonradan küreye dönüşen yüzey, yavaşlatma potansiyeli olan birşey. Geometri deformasyonu çok yavaşlatır. Onu da gizledim. Hala yavaş.
  • Farkettiysen buraya kadar tümdengelim usulü sorunu araştırıyordum ancak bu şekilde ilerleyebilecek başka adım (aklıma gelen başka bariz bir ağırlık sebebi) kalmayınca, kör uçuşu devam etmek yerine tümevarım usulüne geçip sadece ilk görünen nesneyi, molekülü isolate ile görünür kılarak Play tuşuna bastım. Yani acaba en hafif halinde hızlanacak mı?

Bunu tercih ettim çünkü o an aklıma, meselenin sahne ile ilgili olmayabileceği geldi. Windows'a ya da kurulu Max sürümüne ait bir durum olabilir. Biliyorum ki 3dsmax daha önce çok sefer versiyon değişikliklerinde öncekinden daha hantallaşmış olabiliyor. Bu genellikle gözden kaçan birşeyden kaynaklanıyor ve sonraki sürümde düzeltiliyor.

Bunun gibi Windows'un kurulumuna ait bir sorun da olabiliyor. Windows'a donanımları tanıtan yazılımlara sürücü (driver) denir. Aygıt sürücüsü manasında Device Driver da denir. Bazı sürücüler kurulmadığında performansı baltalayabilir. Çipset sürücüleri, disk denetleyici sürücüleri, ekran kartı sürücüleri başta olmak üzere görünür şekilde performans kaybına yol açabilirler. Windows, bu donanımların jenerik tabir edilen standart ve uyumlu sürücülerini yükler. Ekran kartının gerçek sürücüleri yüklenene kadar mesela, ekran akıcı hareket etmeyebilir. Windows donanımı doğru tanımış görünür ama sürücü, donanımın son verimini almana olanak vermez. Bir diğer sebep olarak MAx oturumunun hatta Windows'un kendisinin bütünlüğü bozulmuş olabilir. Bu tabir ne anlama geliyor? İngilizce Integrity denir, yani yazılımlar birlikte çalışması gereken bir bütündür. Bazı parçaların iletişiminin bir nedenle kesilmesi durumunu ifade eden genel bir tabirdir bu. Böyle durumda çözüm kapat/aç yapmaktır. 

 

Tekrar konuya döneyim.

  • Play tuşuna bastım, hala yavaş olunca, bir de animasyonu ekranın altındaki zaman seçiciyi kaydırarak oynatmayı denedim.

Eski bazı Max sürümlerinde Play tuşu ile oynatıldığında güncellenen bazı değişkenler, bu şekil oynatmada atlama şeklinde kendini gösteren yavaşlamaya sebep oluyordu. Buna karşın ekranın altındaki zaman seçiciyi (Time Slider) kaydırdığınızda bu atlama görünmüyordu. Böyle bir bug vardı. 

O da işe yaramayınca, son Windows kurulumundan sonra sürücüleri kurmadığım aklıma geldi. Başta Chipset sürücülerinden ümitliydim. Artı ekran kartını güncellersem bu sorun çözülebilirdi.

 

Velhasıl o da olmadı. Tek nesne sadece kendi etrafında dönüyor. Çok ağır bir model de değil. Lakin yağ gibi oynaması gerekirken ağır. İhtimaller azalıyor gördüğün gibi. Ya Max yavaşlamış, ya bendeki bir yazılım donanım yavaşlamış. İnanın bu da olabilir çünkü telefonları bilinçli yavaşlatıyorlar ki yeni telefon satsınlar. Samsung ve Apple'ın bunu yaptığı biliniyor. Mahkemelikler. Hepsinin de yapması normal. 30 yıldır şu programları kullanıyorum. İnanır mısın render süreleri hep aynı. Kaliteler değişti, olanaklar değişti, makinalar değişti... Aynı işi yapıyoruz hala. Süreler aynı.

 

Dolayısıyla sırada bu nesneyi boş bir sahneye alıp denemek var. Hala yavaşsa Ya Max ya Windows. Windows derken, donanımın eskiliği sonucunda Windows'un kasıtlı yavaşlatma stratejileri. Haa! Bu arada Windows'un görsel efektlerini de performanstan yana kapatabiliyorsun. Gölgeler, geçirge pencereler, yazıtiplerinin kenarlarının tırtıksız hale sokulması.... Ama o da olmadı. Bir konu daha gündemden geçti. O da önemlidir. Laptopla çalışıyorum, lakin büyük ekrana bağlı. Yüksek çözünürlük ekran da yavaşlama sebebi olur. Büyük ekranda hakikaten bariz bir yavaşlık var. Normalde o da bu kadar yavaş değildi. Windows ve sürücü ve kasıtlı hantallaştırma ihtimal dahilinde.

 

Şu an biraz ümitsizim. Bulunabilecek gibi görünmüyor. Ama ne yapıyorum?

 

Herşeyi deniyorum. Başka bilgisayarla, kapatıp açarak... Siz de bunu yapmalısınız. 

 

 

 

 

Top-Bottom 3D 360 deg. panoramic animation of teriflunomide MOA for VR viewing
Mesaj 5 / 10
nilaysenol45
cevap verdi: Byteman

Sahne dosyasını belirtmiş olduğunuz mail adresine ilettim. Sorunun sahne ile ilgili olma ihtimali yüksek olduğunu düşünüyorum çünkü daha önceki yapmış olduğum modellemelerde Interactive Render almayı denedim ve hiçbir sorun yaşamadım. Şu an sorun yaşadığım sahnede kullandığım modellemeleri temizleyerek denemeler yaptım fakat herhangi bir değişiklik olmadı, dosya boyutum da yüksek ve yoğun değil. Henüz sorunun nerde olduğunu çözemedim ama sahneden kaynaklı olduğunu düşünüyorum....

Mesaj 6 / 10
Byteman
cevap verdi: nilaysenol45

Merhabalar,

 

Görünen o ki yavaşlık sahne çöplerinden kaynaklıymış . Max sahnelerinde nereden geldiği anlaşılmayan ama sürekli oluşan bir takım çöpler vardır. Bu çöpler o kadar ki 50 mb bir dosyayı 1 gb bile yapar.

 

Bunu çözmek için Prune Scene diye bir program var. Hayat kurtarır. 

 

Aslında birkaç başka işlem daha yaptım, lakin onların etkisi olmadı, Prune Scene ile temizleyince oldu.

Yaptığım işlemler :

Açılışta yüklenemeyen bazı Mental Ray ve Arnold Custom Attribute'ları vardı. Sahne dönüştürücü açıldı ve bazı CA lar yüklenemedi dedi. Hepsini kaldır dedim. Bunun için Remove Selected Elements from Scene düğmesine bastım.

Byteman_0-1715551282306.png

 

Displacement'ı ana şalterinden kapattım. En altta soldaki tik kutusu.

Byteman_1-1715551398696.png

 

Yalnız yatağın arkasındaki düşey başlıklarda bile Displacement var. Onu ve başka ne kadar etkisi olmayan displacement varsa silin. Sadece Bump oraya yeter. Displacement görünmeyeceği gibi performansı öldürür.

O nesnelerde başka bir sıkıntı daha var. Sanki üst üste iki yüzey varmış gibi çapraz bozukluklar görünüyor. Muhtemelen köşelerdeki Fillet'tendir. İnce ince üçgen yüzeyler oluşmasına sebep oluyor o.

Byteman_0-1715552253749.png

 

Corona Render bilgi ekranında birkaç hata vardı. Bir Normal Map Gamma sorunu, bir tane de Corona'nın tanımadığı Autodesk Generic malzeme. Bu, Autocad'den gelen çizgilerde hep var. Bunları da düzelttim.

 

Merak ettiğin olursa detayını anlatırım. 

Byteman_2-1715551472001.png

 

Son olarak Prune Scene kurarak şu seçimlerle temizlik yaptım. Kırmızı görünenlerde temizlik yapmış.

Byteman_3-1715551612471.png

30 saniyede ilk iteration'ı geçemezken şimdi 10 saniyede 3 iteration geçiyor. İlginç, değil mi?

 

Bunu indirin. mzp dosyasını Max ekranı üzerine taşıyın. Kurulacak.

 

PRUNE SCENE LINK

 

Silinecek unsurları dikkatli seçin zira o an sahnede bulunamamış bir map olur sil dersen siler. Corona Assets var, işaretlersen ne kadar var ne yok gider. Anim Keys, canlandırmaları siler....

 

Bi deneyin bakalım sizde de performans artacak mı?

 

 

Mesaj 7 / 10
nilaysenol45
cevap verdi: Byteman

Tekrardan merhaba, belirttiğiniz adımları uyguladım gerçekten fark yarattı ve sorunumu çözmüş oldum sayenizde çok teşekkür ederim. Yalnız program hakkında ileri düzey bilgim olmadığı için anlamadığım 1-2 nokta oldu onlar da şu şekilde:

"Corona Render bilgi ekranında birkaç hata vardı. Bir Normal Map Gamma sorunu, bir tane de Corona'nın tanımadığı Autodesk Generic malzeme. Bu, Autocad'den gelen çizgilerde hep var. Bunları da düzelttim." Burda nasıl düzelttiğinizi anlayamadım detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim. 

Diğeri de yatağın arkasında bulunan düşey başlıklarda Displacement olduğunu söylediniz fakat onların nasıl oluştuğunu anlayamadım çünkü modelini ve malzemelerini kendim oluşturmuştum ve fark etmeden nasıl yaptığımı bilmiyorum. Bunlar hakkında da beni aydınlatabilirseniz çok yardımı olacaktır, önerileriniz için tekrar teşekkür ederim 🙂

Mesaj 8 / 10
Byteman
cevap verdi: nilaysenol45

Öncelikle onları ilk etapta düzelttim ama detayını yazmadım zira bunun yavaşlatıcı bir etkisi olmasını beklemem. Tümü 2D şekiller olduğu için render bile edilmiyorlar.

 

Autodesk Generic malzeme tipi, mimari alanında kullanılan Autocad ve Revit gibi programlardan gelen modellere varsayılan olarak atanan malzemelerdir. Bunlar Max'e genelde bu şekilde geliyor. Bunlara uyumlu bir malzeme atanabilir ancak "zaten 2D şekiller, render bile edilecek değiller boşuna neden dosyayı şişirsin" derseniz, Max arayüzünün sol altında pembe, yazı yazılabilen bir alan var. Burası kısa MaxScript kodları yazabildiğiniz Mini Listener alanıdır. Malzemelerini kaldırmak istediğiniz nesneleri seçip bu alana:

 

$. mat = null

 

yazın ve enter'a basın. $. MaxScript dilinde seçili nesneler manasına geliyor. mat malzeme, null da "sıfır, yok" manasında bir ifadedir.

 

Seçili nesnelerin malzemeleri gidecek. Doğru nesneleri seçtiğinizden emin olun yalnız, ne var ne yok malzemesiz hale getirir.

 

Gamma konusuna gelince,

 

Aşağıdaki ifadeler kafa karıştırıcı gelebilir. Olabildiğince anlaşılır tanımlamaya çalıştım ancak gamma çok yerde geçtiği için anlamak sıkıntılı olabilir. Mesela televizyonların içinde Gamma Correction devreleri vardır, dijital sistemlerde resim işleme programının hesaplamaları lineer matematikle yapıyor olması, ekrana verirken ekranda düzeltilmesini gerektirir. Gamma değeri resimle birlikte de saklanabilir. Windows ekran ayarları içinde Gamma düzeltme ayarı vardır. Max içinde vardır, Resim giriş diyaloğunda giren resim düzeltilebilir çıkan resim de düzeltilebilir, sistem çapında bir düzeltmesi de vardır,  Photoshop içinde vardır. Karışıklığın nedenini anlamak güç değil.

 

Genel bir tanımla Gamma Düzeltmesi, imajlarla görüntüleme aygıtlarının arasında, aygıtların tonları oluşturma tekniğine bağlı olarak oluşan tonlama farklarını denkleştirmek için, piksellerin ton değerlerine uygulanan bir sayısal (ve hatta elektronik*) olarak uygulanan bir düzeltmedir. 

 

Görüntüyü voltaj değerleri ile oluşturan bir monitörde diyelim ki, 0-5 Volt arası gerilim, siyah-beyaz arası tonları ifade etmek için kullanılıyor olsun. 2.5V değeri en orta gerilim değeri, ancak üretim tekniğine bağlı olarak, o gerilimin ekranda oluşturduğu ışıma karşılığı %50 griyi tutmuyor, çünkü Voltaj/gritonu grafiği Linear (Doğrusal) değil.  Doğrusalla kastettiğimi aşağıdagi grafikte daha iyi göreceksiniz. x=y grafiği bu anlamda doğrusal bir grafiktir.


İşte bu farklı aygıt ve imajlar arası uyumu sağlamak için piksellerin, o cihazın gamma değerine göre tabi tutulduğu çarpım işlemine Gamma düzeltmesi deniyor.

 

Daha net tabirle ...

Byteman_0-1715604019958.jpeg

Windows bilgisayarlar için belirlenmiş gamma değeri =2.2 olmak üzere:

Bağıntı,

Çıktının ton değeri = Gelen imajın ton değeri x Gamma 

y=x𝛾

şeklindedir.

İnsan gözünün renk algısı da lineer değildir, hatta her ana rengin algılanabilir renk aralığı farklıdır. Gözün yeşil renklerde ayırt edebildiği ton sayısı daha fazladır.

 

Sizin soruna gelirsek, programın verdiği hata, kullanılan Normal Map'in yanlış gamma değerine sahip olduğunu söylemektedir. Bu da resmin kontrastını değiştireceğinden engebeler gölgeleme sorunlarına yolaçabilir demektedir. 

 

Resim ayarlarından Gamma değerini Override  1,0 yapacağız ya da Corona Normal kaplama tipinin ayarları içindeki Add Gamma to Input kutucuğunu işaretleyeceğiz. 

Byteman_0-1715614287920.png

Byteman_1-1715614577849.png

 

İkisini birden işaretlerseniz üstüste iki kere yapmış olursunuz. 

Durum bu. 

 

Displacement Map kendi kendine konmamıştır. Bi ara kazara konmuş olmalı. Belki Bump niyetine oraya koyuvermişsinizdir. Bu ara o düşey yapıları baştan yapın, köşelerde çok fazla segment var. Render sırasında yüzeylerde bozulmalar görünüyor.  Extrude segment sayısını da 4 yapmışsınız. Düz yüzeyde fazladan segment olması gereksiz yere makinaya yük olur.

 

Aslında tüm bunları bir video şeklinde kaydettim ancak hazır olmadı. Olunca yollayacağım.

 

 

 

 

Mesaj 9 / 10
nilaysenol45
cevap verdi: Byteman

Belirttiğiniz adımları tekrar uygulayacağım, yardımlarınız için çok teşekkür ederim imdadıma yetiştiniz gerçekten. Videonuzu da merakla bekliyor olacağım. Tekrardan teşekkür ederim 🙂

Mesaj 10 / 10
Byteman
cevap verdi: nilaysenol45

Özel mesajdan linki yolladım. İndirebilirsiniz.

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report