3ds Max & Maya - Türkçe
Autodesk 3Ds Max ve Maya Forumlarına Hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler 3Ds Max ve Maya konularını keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

Autodesk 3Ds Max - Move (Taşıma) İşlemleri

1 YANIT 1
Yanıtla
Mesaj 1 / 2
SerdarHakann
14991 Görüntüleme, 1 Yanıt

Autodesk 3Ds Max - Move (Taşıma) İşlemleri

1-nasıl aktive edilir veya ulaşılır? 

 

Taşımanın kısayolu ‘w’  dir (select and move ) . 

Edit menüsünden de move komutuna ulaşabilirsiniz 

Not: taşima yaparken eksen çizgisi üzerinde seçersen sadece o eksen üzerinde (x.y.z eksenleri ) taşima yapar . Eksen çizgisi üzerinde seçmez isen serbest taşıma yapılır   

 

Not 2 : klavyeden x tuşuna basarsanız aynı görevi alir  

 

  • Taşima esnasinda taşimayi iptal etmek için esc tuşu kullanilabilir . Obje eski yerine döner  
  •  ortadaki eksen çizgi (gizmo) çizgilierini küçültüp büyütmek için :  alt tire (_) tuşuna basildiğinda küçülür . Küçüldüğü zaman büyümez . Tekrar eski haline getirmek için  üst menüden  customize > preferences >  gizmos bölümü >  transform gizmos bölümü > size bölümünden düzeltebiliriz ( normal ölçüsü 40 tır ) 

Not : alt tarafta kilit tuşu var . Bir objeyi seçip o kilit işaretine basarsak  o objeden başka diğer objelere elleyemeyiz . . . Kilit işaretinin kisa yolu ‘ space (boşluk) tuşudur ‘  

 

Genel bilgi =  

F4= nesne hatlarini gösterir. Yüzeyler gözükür 

F3= sadece nesne hatlarını gösterir 

 

2-ölçülü -teknik olarak taşıma 

 

Taşıma ikonuna sağ tıkladığında taşıma ölçüleri girebiliriz 

Çikan menüde ; 

Absolute:world = nesnenin gerçek koordinatlari olur  

Offset world : olduğu yeri 0 noktası kabul eder . Ordan birim alarak ilerletir  

 

  • Move komutuna sağ tıkladığınızda bir pencere açılacaktır. Burada teknik olarak nesneyi taşıyabiliriz. Absolute world kısmı nesnenin gerçek konumunu değiştirmenizi sağlar. Offset world kısmı ise nesnenin olduğu yerden belirlenen değer kadar hareket etmesini sağlar. 

 

3-YANLIŞ AKSTA TAŞIMA YAPILDIĞINDA İPTAL ETMEK İÇİN  

 

Yanlış bir aks seçildiğinde veya yanlışlıkla boşluğa tıklandığında farenin sol tuşunu bırakmadan ESC yaparsanız işlem iptal edersiniz 

 

4-GIZMONUN BOYUTUNU DÜZELTMEK İÇİN  

 

Gizmonun boyutunu yanlışlıkla değiştirdiğimizde Customize > Preferences > Gizmos > Size > Burada ki değerin 40 olması idealdir. 

 

5-EKSENİ KİLİTLEME  

 

Taşıma, döndürme ve ölçeklendirme yaparken şöyle bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Y ekseninde taşıma, döndürme veya ölçeklendirme yapmaya çalışırken yanlışlıkla diğer eksenleri seçebiliriz. Bunun olmaması için bir özellik vardır. Çalışmak istediğimiz ekseni belirleyip kilitleyebiliriz. Taşıyacağımız eksenin üstüne farenin sol tuşu ile bir kez tıklayıp X tuşuna bastığımızda gizmonun değiştiğini göreceksiniz. Tıklamış olduğumuz eksenin kırmızı, diğer eksenlerinde gri olduğunu göreceğiz. Eksen kısıtlamadan çıkmak için tekrar X tuşuna basarız.   

 

6-PASİF GİZMO SORUNU  

 

Gizmo sadece kilitlendiği zaman pasif olmaz. Seçim aracını kullanırken de Gizmo pasif olarak görüntülenecektir. Max’e yeni başlayan bir kullanıcı gizmonun hangi sebepten gri olduğunu bilemeyebilir. Bu durumu düzeltmek için ilk önce hangi aracın aktif olduğunu kontrol etmemiz gerekir. Genelde seçim aracı seçili ise gizmo pasif olur. Diyelim ki taşıma aracını seçtiniz ama gizmo halen pasif görünüyor. O zaman hemen aklımıza ekseni kilitlediğimiz gelecektir. X tuşuna basarak bu durumu düzeltiyoruz. 

 

  • Eğik duvarlarda nesneleri eğik duvara göre konumlandırmak icin nokta modunda taşıma yaptıgımızda gimbal normal modda local seceriz. 
Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜM OLARAK KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın.

Beğendiğiniz mesajları lütfen "Övgü Puanı" ile ödüllendirin.

3D Generalist |Serdar Hakan.NET | Serdar Hakan AKADEMİ |


serdarhakanakademi
Etiketler (4)
Etiketler (4)
1 YANIT 1
Mesaj 2 / 2
Anonymous
cevap verdi: SerdarHakann

x tuşu arama kısmını açıyor.

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report