3ds Max & Maya - Türkçe
Autodesk 3Ds Max ve Maya Forumlarına Hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler 3Ds Max ve Maya konularını keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

3ds Max Vray

1 YANIT 1
ÇÖZÜLDÜ
Yanıtla
Mesaj 1 / 2
onurhayal
253 Görüntüleme, 1 Yanıt

3ds Max Vray

Sahneme renkli box koyup environment color'ı siyah yapıp render almak istiyorum. Box gözükmüyor. Environment color'ın box'a etki etmemesini istiyorum. Nasıl yapabilirim?

1 YANIT 1
Mesaj 2 / 2
Byteman
cevap verdi: onurhayal

Environment color siyah olduğunda ortamda ışık da yoksa hiç birşey görünmemesi normal. Aydınlatma kaynağınız da olmalı. Şimdi:

Byteman_0-1706469824184.png

Resimde 1 numaralı işaretlediğim Arka plan rengi, yani Environment Color. Tabi daha doğru bir çeviri ile çevrenin, ortamın rengi bu. Dolayısıyla bu ne renk ise ortam da o renk bir ışıkla aydınlatılıyormuş gibi olur. 

 

Bu, Global Illumination (GI) olarak tabir ettiğimiz ışığın yansıyarak etrafını da aydınlatması özelliği açıksa bu şekilde gerçekleşir. Bunun dışında, bu açık ya da kapalı, fonda görünen renk de budur. Dilersek tek renk kullanmak yerine, bu renkli kutunun sağındaki uzun tuşa basarak fona bir resim de kaplayabiliriz. Ortam, sanki resimdeki ortamın ışığına sahipmiş gibi olur. Bu şekil resim kullanarak ortam aydınlatmaya, Resim Tabanlı Aydınlatma, Image Based Lighting (IBL) deniyor.

Önemli bir ayrıntı, fona ne resmi kaplarsak onun aydınlatma etkisiyle sahneyi aydınlatmış oluruz ancak bu resmin aydınlatma etkisini göstermesi için Spherical (Küresel) kaplama modeli ile kaplanması, diğer deyişle fondaki resmin tüm çevreyi kaplaması gerekir. (Bunu kaplanan resmin Material Editor'deki Mapping ayarından yapıyoruz) Haliyle bu şekilde küresel bir projeksiyonda doğru görünmesi için de resimler de küresel panoramik  resimler olmalıdır.

 

Bu renk, siyahtan farklı seçildiğinde etrafı aydınlatabilen o renk bir ışık gibi davranır ancak bu ayar, 3dsmax'ın arka plan rengidir. Vray'de ise ortamı resimle aydınlatmaya yarayan GI Environment 2 numaralı, resimde pembe seçtiğim kısımdaki renktir. Buraya da bir resim uygulamak mümkündür. Aslında IBL etkisi için kullanılan HDR formatındaki panoramik  yüksek renkli resimleri buradan atıyoruz. 

 

Özellikle seçtiğim bu renkler, hangi rengin hangi bileşeni aydınlattığını görmen için. sahne pembe GI rengi ile aydınlanıyor. Fonda 3dsmax Environment slotundaki koyu kırmızı renk var. Normalde 2 numaralı GI Environment kapalı olsaydı, 1 numaralı 3dsmax'ın Environment slotundaki renk hem fon rengi, hem de çevrenin ışık rengi olacaktı. Sen bunu siyah yapıp başka bir ışık ya da IBL koymadığın için görünmüyor.

 

Genellikle fona görünmesini istediğimiz bir resmi atar, 2 numaralı GI environment slotuna da ortamı aydınlatmak için seçtiğimiz HDR resmi koyarız. Bazen hareketsiz işlerde 2 numaralı GI Environment slotuna panoramik bir HDR kaplanır, 1 numaradaki Environment slotuna ise Backdrop tabir edilen ve aynı görüntünün panoramik olmayan düz bir fotoğraf hali kaplanır. Backdroplar için yukarıda anlattığım Mapping kısmında Spherical yerine Screen modunu kullanırız. 

 

Render'da farklı ışık bileşenlerine böyle farklı renkler kullanabiliyoruz. Resimde 3 numara ile işaretlediğim renk veya o kısıma atayacağın resim de yansımalar üzerinde görünecek olan renktir. 4 numaralı kısım da cam gibi kırıcılık özelliği olan malzemeler üzerinde kırılan ışınların alacağı renktir.  Bu şekilde yüksek derecede kontrol sağlayabiliriz.

 

Bi bakalım fonu siyah yapıp ortama bir ışık ya da GI Environment'e açık bir renk koyunca istediğin sonuç olacak mı?

 

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report