3ds Max & Maya - Türkçe
Autodesk 3Ds Max ve Maya Forumlarına Hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler 3Ds Max ve Maya konularını keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

3ds Max - Perspektif Görünüş Sorunu

2 YANIT 2
ÇÖZÜLDÜ
Yanıtla
Mesaj 1 / 3
emretopuz9
470 Görüntüleme, 2 Yanıt

3ds Max - Perspektif Görünüş Sorunu

Merhaba,
3ds Max üzerinden çalıştığım bazı projelerde top görünüşten perspektif görünüşe geçtiğimde görüntü perspektife geçiyor fakat yine de üst görünümde gözüküyor. Daha sonra görüntüyü döndürmem ve uzaklaşmam gerekiyor çünkü viewport objenin içine girmiş oluyor. Bunun yanında eğer top görünüşte görüntüyü wireframe olarak ayarladıysam perspektife geçtiğimde de wireframe görüntüden göstermeye devam ediyor. Normalde top görünüşten perspektif görünüşe geçtiğimde perspektif görünüşte en son hangi açıda kaldıysam o açıdan devam etmesi gerekiyor. Fakat bazı projelerde böyle bir problemle karşılaşıyorum. Bir çözüm önerisinde bulunabilirseniz çok sevinirim. 

 

 

@emretopuz9 , konu başlığı daha anlaşılır olması için @Olcay.Kuk tarafından düzenlendi. Önceki başlık "Perspektif Görünüş Sorunu"

Etiketler (4)
2 YANIT 2
Mesaj 2 / 3
Byteman
cevap verdi: emretopuz9

Merhaba,

 

Bi video çekip atabilir misin? Biraz biraz anladım, zaman zaman yaptığı birşeyleri çağrıştırıyor ama buna benzer şeylerin çok sebebi var. Sahne büyüklüğünden olabilen bir durumdur, ancak perspektif bakış açısının FOV değeriyle ilgili olarak da benzer birşeyler olabilir. 

Perspektif bakış açılarının da, aynen kameralar gibi ayarlanabilir, varsayılan bir fov değeri vardır. Bu 45 dereceye ayarlıdır. Şuradan yapılıyor.

Byteman_0-1700684568638.png

Ayrıca arayüzün sağ altındaki bakış açısı kontrolleri arasında da FOV düğmesi var. 

Bir diğer husus, 3D Studio Max'ın son dönem sürümlerinden başlayarak Viewport'lar "Per View Preference" mantığına geçti, yani  tüm viewport ayarları, her bir görünüş için ayrı ayrı tutulabiliyor. Floating (yüzer) Viewport açabilmeye başladığımız sürümden beri böyle. Bu şekilde kapatılmış olan bir viewportun ayarları oturumu kapatmadığınız müddetçe kaybolmamış oluyor. 

 

Top Viewport'ta P ye basınca o açıdan bakılır biçimde bir perspektif bakış açısı verebilir. Camera'nın gördüğü açıdan bakarken P, aynen o açıdan bir perspektife dönüşür. Normalde eskiden de hep böyleydi. P ye bastığın anda önceki görüntü nasılsa onu aynı açıdan Perspektif yapardı. Artık şöyle bir durum da oluyor. Dörtlü ekranda bir tane Perspektif açısı olsun. Sen atıyorum Top Viewport'un tüm ekranı kaplamasını sağladığında P ye basarsan o açıdan bir perspektif değil dörtlüde bulunan perspektife geçiyor. Eğer iki perspektif varsa, dörtlüde en son hangi perspektif aktif olmuşsa tam ekran modunda P, o perspektife geçiyor. Söylediklerinden biri de bu mu bilemiyorum ama dediğin gibi o açıdan bir perspektif vermesi gerekirken kayıtlı diğer perspektifi getiriyor.

Bundan kurtulmak için bazen dörtlü ekrana dönüp  perspektifi kapatırım. Ayrıca programın bu noktada bugları da var. Bazen render için kilitlediğimiz viewport render edileceğine başka bir viewportu render edebiliyor program, aralarındaki bağlantı kopuyor. 

Ha bu arada ekranın Aspect Ratio denen en boy oranı ya da Pixel Aspect Ratio ve buna benzeyen ayarlar, perspektife geçince viewportun nesne içine girmesi olarak tarif ettiğin şeyi yapabilir. 

Bundan başka Perspective Correction eklenmiş kameralar beklenmedik etkiler yapabilir bu şekilde. Böyle bir kameradan perspektife geçersen bakış açısı aynı kalacaksa bile kalmaz.

Herhangi birşey olabilir. Bi görmek iyi olur.

Mesaj 3 / 3
emretopuz9
cevap verdi: Byteman

"Top Viewport'ta P ye basınca o açıdan bakılır biçimde bir perspektif bakış açısı verebilir. Camera'nın gördüğü açıdan bakarken P, aynen o açıdan bir perspektife dönüşür. Normalde eskiden de hep böyleydi. P ye bastığın anda önceki görüntü nasılsa onu aynı açıdan Perspektif yapardı. Artık şöyle bir durum da oluyor. Dörtlü ekranda bir tane Perspektif açısı olsun. Sen atıyorum Top Viewport'un tüm ekranı kaplamasını sağladığında P ye basarsan o açıdan bir perspektif değil dörtlüde bulunan perspektife geçiyor. Eğer iki perspektif varsa, dörtlüde en son hangi perspektif aktif olmuşsa tam ekran modunda P, o perspektife geçiyor. Söylediklerinden biri de bu mu bilemiyorum ama dediğin gibi o açıdan bir perspektif vermesi gerekirken kayıtlı diğer perspektifi getiriyor."

Anlattığınız durumlardan en yakın olanı bu. Perspektifi görünümü silip tekrar ekleyemiyorum (Nasıl yapıldığını bilmiyorum.).  4'lü ekrana geçip top görünüşü büyüttükten sonra perspektif görünüşe geçtiğimde, perspektif görünüş hangi açıda kaldıysa oradan devam ediyor. Fakat tekrar top görünüşe geçip sonrasında perspektife geçtiğimde yine aynı problemle karşılaşıyorum. Yani top görünüşteki açıyla perspektif görünüşte devam ediyorum. Sorunun oluşmaması için her seferinde başta anlattığım yöntemi (4'lü ekrana geçip top görünüşü büyüttükten sonra perspektif görünüşe geçtiğimde, perspektif görünüş hangi açıda kaldıysa oradan devam ediyor.) uygulamam gerek ama bu da beni çok yavaşlatıyor. Ekran kaydı alabilmek için bir programım yok ama adım adım ekran fotoğraflarını size atabilirim.
Bu yazıyı yazarken sizin için ekran fotoğrafı alıyordum. Fakat ilginç bir şekilde sorunum düzeldi. Win+shift+s tuşlarıyla ekran fotoğrafı alıyordum ama bunu 3ds max penceresi açıkken yaptığım için farklı bir komut algılamış olabilir. Bununla bir ilgisi olabilir mi sizce? Böyle bir şey mümkün mü?

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report