16gb hafıza az. Hele ki sahne 2gb diyorsunuz. O noktada hafıza yetersizliğinden bile çökebilir. Açılan bir bilgisayarda açıp dosyayı hafifletmeye çalışabilirsiniz. Modelleri yüklerine ve düzenleme ihtiyacınıza göre kafanızda gruplayıp bu grupların artık düzenleme ihtiyacı olmayan ağır olanlarını XRef özelliğini kullanarak sahneye dahil edebilirsiniz.
XRef (External Reference) bazen sahneleri hafifletmek için, bazen de farklı kişilerin farklı modellerle aynı anda çalışmasını sağlamak için kullanılan güzel bir yöntem. Mesela sahnenizdeki ağaçları seçip Save Selected komutu ile agaclar.max ismi ile kaydedersiniz. Sonra bunları o sahneden silersiniz. Ardından File/Reference menü komutu altındaki komutları kullanarak agaclar.max sahnesini XRef olarak sahneye al dersiniz.
XRef modeller sahnede, seçiminize göre tüm detayı ile ya da kutu şeklinde görünebilir, render sırasında da sahnedeymiş gibi görünür ancak o sahnede yer kaplamaz. Bu sahnenin 1 gb kısmı ağaç ise, sahne bir anda 1 gb'a düşer. Ağaçlar, diğer dosyada bulunur. Ayrıca XRefler render sırasında çağırıldığı ve render işleminin hafıza kullanımı da daha verimli olduğu için göçme ihtimalini de azaltmış olur.
İpucu: İçinde Xref bulunan sahneyi bir yere taşırken Xref'ini beraberinde götürmeyi unutmayın. Yoksa XRef i bulunamıyor diye bir hata alırsınız.
XRef gibi Proxy aracından da faydalanabilirsiniz. Aynı tip nesnelerin birinden proxy nesne oluşturup tümünü bu proxy ile değiştirirsiniz. Proxyler de aynı Xref gibi referans aldığı sahne dışındaki bir modeli render sırasında işleme alır. O sahnede sadece kutu, nokta bulutu (Point Cloud) veya tam detaylı şekliyle de görüntülenebilir ancak direkt olarak düzenlenebilir formda olmazlar.
XRef'ler, referans alınan sahne dosyası içinden düzenlendiğinde, içine alınmış sahnede de belirlenen güncelleme seçeneği doğrultusunda otomatik olarak güncellenebilir. Proxy'ler ise model halinde değişiklik yapılması sonrası yeniden Proxy objesi olarak kaydedilmelidir.
Bunun dışında başta söylemiş olduğum sahneyi hafifletme işlemini de yapmakta fayda vardır. İşi biten modifier'ları Collapse komutu ile taban nesne haline dönüştürmek boyutları küçültür. Gereksiz yüzeylerden ve gereksiz herşeyden kaçınmak gerekir. Viewport'ta ve render'da farklı detay gösterebilen TurboSmooth vb. komutlar kullanılmışsa bunların viewport detay seviyeleri dosya boyutunu etkiler. Viewport detayını en düşükte tutmakta fayda vardır.