3Ds max render output png sorunu

kadirygt
Explorer Explorer
918 Görüntüleme
4 Yanıt
Mesaj 1 / 5

kadirygt
Explorer
Explorer

Merhabalar, 

3ds max 2016 sürümünde v-ray ile render alıyorum. sorunum şu şekilde. Timeline 0-1000 arası diyelim. Animasyon renderi alacağım output seçeceğinden png olarak kayıt ediyorum klasör belirtiyorum ve kayıt ediyor. buraya kadar sorun yok. Ancak render bittiğinde klasörde 1001 tane png olması gerekiyor. Ancak bazı zamanlarda 4-5 frame eksik kayıt ediyor. bazen ise aralarda bazı framelerde kayıt ettiği png dosyası hasarlı oluyor. renderda bir sorun olmuyor, png dosyasında hata oluyor ya da bazen aralarda bir kaç frame atlıyor. 1000 framelik bir sekansta 4-5 tane png dosyası hatası alıyorum. bunu AE ye koyup sekans yaptığım zaman olmuyor haliyle. tek tek 1000 kareyi gözden geçirip hangi frameleri atlamış bunu bulmam gerekiyor ve haliyle çok zaman alıyor. bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir? bilen daha önce başına gelen oldu mu hiç? 

şimdiden teşekkür ederim yardımlarınız için 

0 Beğeni
Kabul edilen çözümler (1)
919 Görüntüleme
4 Yanıt
Replies (4)
Mesaj 2 / 5

Byteman
Collaborator
Collaborator
Kabul edilen çözüm

Dosya eksikse Max'ın Render Setup diyaloğunda Common  tablası altında Skip Existing Files (Var olan dosyaları atla) işlevini açarak render edebilirsin. Bu şekilde var olan kareleri hızla atlayıp eksik olanları render edecektir. 

Bozuk dosyaları bulmak ise biraz daha tuzaklı bir iştir. 

Bozuk dosyanın ebatları daha küçük olabilir. Dosya Yöneticisi ile boyuta göre sıralarsan bozuk dosyaları hiç uğraşmadan görme şansı olabilir. Tabi sahnede o karede görünen şeyler de dosya boyutunu etkileyebilir. Bu noktada bakarak karar verebilirsin.

Küçük resimleri biraz büyüterek kontrol etmek de işe yarayabilir. Bozuk dosyalar ya siyahtır yahut diğerlerinden farkını anında görebileceğin şekilde yarısı tek renk -çoğu zaman gri- olabilir. Bazan taramalar şeklinde de png bozulmaları olur. Diğer resimlerden farklı ne varsa açıp bakmak denenebilir.

Irfanview gibi Slideshow özelliği olan bir resim gösterici ile animasyonu izlemeyi deneyebilirsin. Bozuk karede hata vermesi muhtemeldir. Durduğu karede dosyayı silersin. Tümünü sildikten sonra yukarıda bahsettiğim Skip Existing Files işlevi ile eksik kalanları kolayca render edebilirsin. 

IRfanview'ın Slideshow özelliğinin ayarı vardır. Slideshow süresini 0.04 yaptığında 25fps hızında kareleri oynatacaktır. Slideshow başlatmak için sıralı dosyalardan birini açıp Shift+A basmak gerekir. 

AE'de bozuk kareyi bulmakta faydalı olabilir. Sequence import ettiğinde bozuk kareye kadarını alacaktır. Timeline üzerinden son kareye bakar bulursun. Ardından o kareden sonraki bir kareyi Sequence olarak çağırırsın. Yine sağlam aralığı alır. Project penceresinde görünen sequence adı sağlam olan ilk kare olacaktır. Bittiği kare de bir sonraki sorunlu kare olur. 

Aklıma bunlar geliyor.

0 Beğeni
Mesaj 3 / 5

Olcay.Kuk
Alumni
Alumni

Merhaba @kadirygt 

@Byteman tarafından sunulan çözüm önerisinin size yardımcı olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. Eğer çözüm işe yaradıysa, lütfen çözümü işaretleyiniz.

Sorununuz devam ediyorsa, lütfen güncel durumu paylaşın. Alternatif çözüm önerileri sunabiliriz.

Forumlarımızda çözülen sorularınızı lütfen  ÇÖZÜMÜ KABUL ET  olarak işaretleyin!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Olcay Kük
Topluluk Yöneticisi

0 Beğeni
Mesaj 4 / 5

kadirygt
Explorer
Explorer

Çok teşekkür ederim, "skin existing files"  işlevi büyük ölçüde yardımcı oldu. En azından eksik png leri bu sayede hızlıca yeniden renderlayabiliyorum. Kontrol amaçlı tüm render bittikten sonra bununla yeniden yapabiliyorum. Ancak bazen aralarda hatalı png dosyaları da olabiliyor. İrfanview ile bu bozuk dosyaları bulma yöntemi de tek tek aramaya göre daha işlevli. Ama yinede v-rayde export ettiğim dosyaların neden bozuk ya da eksik çıktığını çözemedim. Aklıma harddisk yazma hızı ile ilgili şeyler de geliyor. Aklıma gelenleri deniyorum. Sebebini ve bir çözümünü bulabilirsem buradan bilgilendireceğim. En azından sonradan bir arkadaş bu sorunu yaşarsa kolayca çözebilsin. 

Mesaj 5 / 5

Byteman
Collaborator
Collaborator

PNG formatı kayıpsız olarak nispeten küçük dosyalar verebilmesiyle çoğu zaman animatörün tercihi oluyor ancak Max'ın PNG I/O Plugini bazen sebepsizce çalışmayabiliyor, bozuk dosyalar verebiliyor. Geçirgenlik verisi taşıyanlar çok tuhaf şekilde bozuk olmadığı halde bozuk görünebiliyor. Ben biraz buna bağlıyorum. Programlar arasında veri standartları arası farklar varsa, bir programın dosyasını diğeri yanlış açabilir.

Eğer PNG dosyalarında geçirgenlik bilgisine (Alpha Channel) ihtiyacın yoksa dosya kayıt penceresinde Alpha'yı kaydetmemek üzere ilgili kutucuğun işaretini kaldırabilirsin.

Ayrıca şimdi aklıma geldi, aynı pencerede PNG renk derinliği seçimi de var. Varsayılan olarak 48bit'te duruyor, onu 24 bit yap. 48bit çok standart değil, büyük boyutlu dosyalar oluşturur, bazı programlar da bunu tanımayabilir. Bunun uzantısı olarak kaydeden programın Renk Yönetim sistemi ile bir diğerininki uymadığında da sorun olabilir. 48 bit dosyanın atıyorum son 8 biti özel bir datadır da Max bunu bilmez renk olarak tanımlar. Haliyle karmaşık birşeyler çıkar ortaya. Bunları Photoshop açıyor mu diye bakabilir, renk derinliğini standart 24 bit'e çevirip kullanabiliyor musun, deneyebilirsin..

0 Beğeni