Döşemenin Betonarme Kotu

Döşemenin Betonarme Kotu

akinarchitecture
Advocate Advocate
4.253 Görüntüleme
13 Yanıt
Mesaj 1 / 14

Döşemenin Betonarme Kotu

akinarchitecture
Advocate
Advocate

Herkese merhabalar.

Döşemenin Betonarme kotunu Level çizgisine nasıl tutturacağız acaba? Ofset yapmadan bunun bir çözümü var mıdır?

Duvarlar gibi düşünmüştüm ama olmuyor bunu çözümü var mı acaba yoksa her seferinde ofset değeri mi gireceğiz? Konu ile ilgili görsel ektedir. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Kabul edilen çözümler (4)
4.254 Görüntüleme
13 Yanıt
Replies (13)
Mesaj 2 / 14

ulasdeniz
Mentor
Mentor
Kabul edilen çözüm

Normalde döşeme elemanı oluşturulurken katmanlar halinde oluşturulur. bu katmanlker eğer Core boundary diye tanımlanan bölgede ise bu katmanlar kat hizasının altına olurlar. Eğer bu katman üzerine yani Core boundayr üzerinde olursa Revit'in bunu kat çizgisi üstünde göstermesi gerekir. kısaca bizim Core boundary kısmının otomatik olarak kat çizgisine denk getirebilmemiz lazım. Fakat olmıyor. geçen sene ben de yapamadım. bu durumla ilgili biraz daha araştırma yaptıktan sonra Revit ekibine problem olarak bildiririm. yeni sürümde de denediğimde bulamadım. 

revit floor.PNG

Ulaş Deniz

Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜM OLARAK KABUL ET" ( "ACCEPT AS SOLUTION" ) seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın.
Beğendiğiniz mesajları lütfen "Övgü Puanı" (KUDO) ile ödüllendirin.
Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCkJpVueGScmJvW1RIgqttSg

Mesaj 3 / 14

ulasdeniz
Mentor
Mentor

Bu arada BIM  açısından düşünürsek Revit'in bu durumunun mantıklı olduğunu görüyorum. şöyle ki. biz mimaride betonerme döşeme yaptığımızda, inşaat kısmına geçerken inşaat disiplini bu mimari döşemeyi taşıyıcı özellikleri olan döşemeye dönüştürür. bu işlemi yaparken ana modele sadık kalır. o yüzden bizim 5 cm yukarıda çizdiğimiz döşeme, inşaat projesinde otomatik olarak kullanılırsa, hataya sebep olacak, döşeme kat hizasından yukarıda olacaktır. Bu açıdan bakıldığında Revit'in olası hataları önlemek için böyle bir şey yapması olası.  Bu sadece bir fiker ve mantıklı görünüyor. Sadece mimari açıdan düşünmediğimizde, BIM açısından düşündüğümüzde bu mantıklı geliyor. teorik olarak ana inşaat döşemesinin üzerine biz duvarları döşeriz. ondan sonra zeminlere fayans şap veya ahşap kaplamalar atarız ve bunlar duvarların döşeme ile birleştiği alanlarda olmazlar. haliyle ahşap fayans gibi katmanları bizim bölüm bölüm ayrı atmamız daha mantıklı. Revit bize gerçek dünyadaki gibi bir iş akışı sunuyor aslında. ve bu açıdan düşündüğümüzde hatalı da görünmüyor. 

Ulaş Deniz

Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜM OLARAK KABUL ET" ( "ACCEPT AS SOLUTION" ) seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın.

Mesaj 4 / 14

ceyhunhurcan
Advisor
Advisor
Kabul edilen çözüm

Merhaba ;

döşemeyi seçip height offset değerini sıfır yapınca kat seviyesine inmesi lazım. ama sadece o döşeme için ;

eğer sürekli istiyorsan ilk döşeme de ayarlaman gerekir ki  bir sonraki çizimlerde eski değeri hatırlasın. yani son kaldığı yerden dewam eder.

Ceyhun HÜRCAN
BIM MEP Consultant
http://ceyhunhurcan.com
Facebook | Twitter | Linkedin

Mesaj 5 / 14

akinarchitecture
Advocate
Advocate
Kabul edilen çözüm

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim @ulasdeniz @ceyhunhurcan. Ahşap fayans gibi elemanları nasıl ayrı ayrı bölüm bölüm atıyoruz? Daha önce bunu Allplan'da görmüştüm. Keşke Revit'te de böyle bir özellik olsa (Mesela odanın tavan, döşeme üstü ve duvar özelliklerini giriyorsunuz anında o elemanları tuğla, döşeme üstü ve döşeme altına atıyor.)

0 Beğeni
Mesaj 6 / 14

ahmetturankoksal
Explorer
Explorer

Selamlar

Son sorunuzu anlamadım ben pek.

Sanırım konu da değişti. Yeni bir konu açıp ona göre sorarsanız belki cevap daha kolay verilecektir.

Teşekkürler.

0 Beğeni
Mesaj 7 / 14

ulasdeniz
Mentor
Mentor
Onları ayrı ayrı döşemeler olarak atmaktan bahsetmiştim. Yani bir döşemeniz var, onların üzerine ayrı floor elemanları ile tüm bağımsız birimlerin duvarları arasında kalacak şekilde ikinci bir döşeme daha atıyoruz.

Ulaş Deniz

Mesaj 8 / 14

Anonymous
Uygulanamaz

Ben döşeme çizerken structural ile architectural döşemeleri ayrı ayrı veriyorum. Kot verirken structural döşemenin üzerinde architectural döşeme olduğu için BOTTOM olarak ayarladığım kot değeri benim istediğim beton döşeme kotu olarak çıkıyor. Aksi halde her ikisini aynı döşemede yapmaya kalkışırsam, kotlarda istemediğim değerler çıkıyor. Ben bu şekilde kendimce çözüm budum, döşemeleri de buna göre yeniden ayarlıyorum, tabii architectural döşemeyi çizime yerleştirirken yerini offset değeri ile ayarlıyorum

0 Beğeni
Mesaj 9 / 14

Anonymous
Uygulanamaz

Ben döşeme çizerken structural ile architectural döşemeleri ayrı ayrı veriyorum. Kot verirken structural döşemenin üzerinde architectural döşeme olduğu için BOTTOM olarak ayarladığım kot değeri benim istediğim beton döşeme kotu olarak çıkıyor. Aksi halde her ikisini aynı döşemede yapmaya kalkışırsam, kotlarda istemediğim değerler çıkıyor. 

0 Beğeni
Mesaj 10 / 14

ahmetturankoksal
Explorer
Explorer

Evet artık proje bir aşamaya gelmiş ince döşeme diye ikinci bir kaplama yapmakta fayda var. Böylece keşif metraj da çıkıyor. Hatta süpürgelik hesabı da yaparken rahat ediyoruz.

Bunun dışında mahal listesi de çıkartabiliyoruz. Örneğim Salon mahaline yazı yazdıracaksak, döşeme tipini söz konusu ince döşemenin malzemesini bul onu orada çek birle diyebiliriz.

Kısaca Revit'te aslında sorun diye gördüğümüz şey çözüm olarak da karşımıza çıkabiliyor.

Sanırım ilk yaklaşım, birinin bulduğu çözümü diğerine iletmesi olmalı. Bu forum da bunun için var. Biraz daha geliştirirsek (ben yeni yeni bir şeyler yazmaya başladım) güzel bri kaynak olacaktır

teşekkürler.

Mesaj 11 / 14

ulasdeniz
Mentor
Mentor
Evet. benim de önerim bu yöndeydi. BIm açısından doğru olan da budur bence. BIM iş akışında önce statik döşeme yapılır, ardından finish katmanları, yani son kullanıcı elemanları atılır. o yüzden bence doğru olanı yapıyorsunuz.

Ulaş Deniz

Mesaj 12 / 14

Anonymous
Uygulanamaz
Ayrı ayrı çizmeye gerek yok .zaten döşeme ve duvarı join komutu ile birleştirirseniz floor katmanları arasında core boundry üzerinde oluşturulmuş olanları otomatik olarak duvara göre gunceller
Mesaj 13 / 14

ulasdeniz
Mentor
Mentor
Kabul edilen çözüm

Gerek yok demek için tüm koşulları sağlayan bir çözüm bulmak gerekir. Her bağımsız birimin döşeme malzemesi aynı olmayacaktır. Kalınlığı da fark edecektir. Islak zemine parke döşeyemeyeceğiniz durumlarda ayrı katmanlar halinde çizmek elzem olabilecektir. Ayrıca join komutu ile yapılan çözüm döşemenin metrajında doğru bir ölçü vermeyebilecektir. Çünkü join komutu duvarı kesecektir. Oysa gerçekte kesilen döşemenin üst katmanıdır ki biz de onu yapmak istiyoruz. BIM açısından önemli olan gerçeğe en yakın simulasyonu sağlamaktır. Metraj da bunun önemli bir parçası. Join komutu ile yaptığımızda döşeme metrajında hata oluşacaktır. Ayrıca joıin komutu yüzlerce duvarın olduğu bir projede sürecin tamamen manuel olarak ilerlemesini sağlayacaktır ve korkunç bir iş yükü çıkaracaktır ki, üzerinde konuştuğumuz konu projedeki bir kaç döşemenin kotunun manuel olarak ayarlanmasından kaçınmak üzerine tartışılmaya başlanmıştır. Haliyle kimi projelerde sabunlama araçları çok daha fazla zaman harcamamıza sebep olacaktır. Türkiye gibi çok çok düşük detay seviyesi gerektiren proje standartları düşündüğümüzde, bu konu zaten önenmli ve gerekli bir tartışma değildir. Fakat detay seviyesinin arttığı yurtdışı projelerde gerçeğe yakınlık ve hassas ölçümler büyük önem arz edebiliyor ki yurtdışı projelerde bu çözümün şart koşulduğu projelere rastlamak mümkün. O yüzden, hangi koşullarda gerekli olduğu önemli. Tartıştığımız çözümler, tüm bu açılardan değerlendirildiğinde ve gerekli olduğu koşullarda değerlendirilmiştir. İşte tüm bunlar düşünüldüğünde gerek yok diyemeyeceğiz. Buradaki değerlendirmeler sadece sunum açısından yapılmadı. BIM açısından, metraj, kolaylık, zaman tasarrufu  ve detay seviyesi açısından da değerlendirildi. tüm bunlar için ideal çözüm üzerine tartıştık.

Ulaş Deniz

Mesaj 14 / 14

ahmetturankoksal
Explorer
Explorer

Join Sayın Ulaşdeniz'in belirttiği gibi çare olmuyor.

Denedik vazgeçtik.

0 Beğeni