видове представлення складання. (аналог конфігурацій) Inventor

konstruktor_ig_2025
Contributor Contributor
254 перегляди
2 відповіді
Повідомлення 1 3

konstruktor_ig_2025
Contributor
Contributor

я проєктую устаткування, яке складається з рами, на яку навішані прилади, які з'єднані між собою трубами через різноманітні фітінги. я не роблю повноцінний складальний кресленик зі специфікацією, (тільки габаритний)

у мене сотні елементів проходять один біля одного, огинають один одного це виглядає як зміїний клубок.

тому я роблю схеми елементів які йдуть від одного  прилада до іншого приховавши інші разом з рамою. я нещодавно почав працювати в інвенторі тому не знаю iAssembly який мені радили для таких випадків.

тому я користуюсь представленнями складання. це дуже схоже на конфігурації SolidWorks, в якому я раніше працював, хотів би поділитись.

для спрощення я експериментував дома та зробив таку модель. зараз активоване основне представлення коли включені всі компоненти.

Screenshot_279.png

я зробив ще декілька представлень в яких відключив видимість деяких деталей.

Screenshot_280.png

Screenshot_281.png

мені казали що існують методи якось це відобразити в специфікації я їх не знаю. однак для моїх схем не потрібна специфікація. я користуюсь переліком деталей в якому використовую фільтр по  видовому представленню.

Screenshot_284.png

ось приклад схеми з роботи

Screenshot_282.png

можливо ви би зробили таке іншими методами. було б цікаво почитати))

255 перегляди
2 відповіді
Відповіді (2)
Повідомлення 2 3

Ihor_Radikhovskyi
Collaborator
Collaborator

Доброго дня, @konstruktor_ig_2025 , розумію Вашу проблему бо теж завжди працюю із великою кількістю деталей та трубопроводами, і тут важливо правильно розділяти на малі підзбірки.

Я б тут не ускладнював через представлення — у вас проблема не у відображенні, а в структурі моделі.

Зараз у вас одна велика збірка, в якій ви намагаєтесь керувати всім через видимість. Це працює на малих моделях, але при сотнях елементів перетворюється в ручне керування “хаосом”.

Краще піти іншим шляхом — розбити модель на підзбірки по логіці системи:

• окрема підзбірка = окрема функціональна ділянка (наприклад: вузол насоса, гілка труб, блок клапанів)
  • якщо у вас є “схема від приладу до приладу” — це і є кандидат на окрему IAM
  • в головній збірці залишаєте тільки компонування (раму + підзбірки)

Що це дає:

• можна відкривати і працювати тільки з потрібною частиною
  • не потрібно постійно ховати/показувати сотні деталей
  • специфікація стає читабельною (по підзбірках)
  • креслення робляться з окремих вузлів, а не з “клубка”

Для прикладу додаю коротке відео де показано як змодельовано велику кількість трубопроводів і все поділено по підзбірках, кольорах і тд.

https://youtu.be/vwlrNAtx5KI?is=jRbuN1fNc8DAeGS9

Представлення (View Rep) тоді залишаються тільки як допоміжний інструмент для креслень, а не як основний спосіб керування моделлю.

Якщо коротко:

замість того, щоб керувати видимістю в одній збірці — зробіть кілька логічних підзбірок і працюйте з ними.

Повідомлення 3 3

DmytroMukhin
Community Manager
Community Manager

Вітаю на форумі!

Цілком підтримую підхід та думку @Ihor_Radikhovskyi щодо питання!

Якщо воно є відповіддю на питання, то було як мінімум гарним жестом подяки позначити відповідь як "Рішення". Якщо ж є уточнення по темі запиту, то варто теж їх писати. А якщо є нові питання, то їх варто писати в нових темах.

Do you find the posts helpful? "LIKE" these posts! | Відповідь корисна? Клікніть на "ВПОДОБАЙКУ" повідомленню! | Findest du die Beiträge hilfreich? Dann gib ihnen ein "LIKE"!
Have your questions been answered successfully? Click 'ACCEPT SOLUTION' button. | На ваше запитання відповіли? Натисніть кнопку 'ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ' | Wurden deine Fragen erfolgreich beantwortet? Klicke auf die Schaltfläche 'LÖSUNG AKZEPTIEREN'.

Dmytro Mukhin: LinkedIn | Facebook | Instagram

Autodesk Community Manager