Параметризація та конфігурація "автоматизовано". Autodesk Fusion

Aleksei_Politanskiy
Participant Participant
476 перегляди
7 відповіді
Повідомлення 1 8

Aleksei_Politanskiy
Participant
Participant

Вітаю.
Чи є можливість зробити збірку з рядом виконань(як за ЄСКД)
Бо в моделі зробити конфігурації можу, але витягти таблицю на тіло креслення не можу.
Змінювати козміри конфігурацій таблицею не можна. Окремо завантажувати параметри на кожне виконання, або вручну таблицю заповнювати.
Загалом, це вже проблемка. Чи є щось/хтось, що допоможуть мені?)

Прийняті рішення (1)
477 перегляди
7 відповіді
Відповідей (7)
Повідомлення 2 8

ypodol
Advisor
Advisor

А про який софт йде мова?

Yurii Podolchuk / Юрій Подольчук
Linkedin | Facebook
Ukrainian BIM Community

Expert Elite Member
Повідомлення 3 8

Скоріше за все, мова про Inventor?
Бажано було б надати ескіз того, що Ви хочете отримати.
До речі, чинність ЄСКД в Україні припиняється з 01.01.2026

Do you find the posts helpful? "LIKE" these posts! | Відповідь корисна? Клікніть на "ВПОДОБАЙКУ" цім повідомленням!
Have your question been answered successfully? Click "ACCEPT SOLUTION" button. | На ваше запитання відповіли? Натисніть кнопку "ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ"

Олександр Черніков / Alexander Chernikov

EESignature

Facebook | LinkedIn

.

Повідомлення 4 8

Aleksei_Politanskiy
Participant
Participant

Вибачаюсь, що не вказав. Про Fusion.

За чинність ЄСКД знаю, і то не стосується питання.
Отримати хочу можливість створювати/редагувати деталь та всі конфігурації з таблиці параметрів.

Повідомлення 5 8

DmytroMukhin
Community Manager
Community Manager

Вітаю!

Я кілька разів перечитував питання, але не певен, що зрозумів його до кінця. 

Можете, будь ласка, показати на прикладах, що саме Ви хочете отримати як результат? 

Бо поки я розумію так, що Ви хочете мати таблицю параметрів складання, додати цю таблицю в креслення, а робити зміни в 3D-моделі із цього креслення (змінюючи там параметри). Боюсь, що не так зрозумів, тому краще уточнити. 

Якщо що, то Autodesk Fusion в контексті креслень працює асоціативно, але лише в одному напрямку (всі зміни в середовищі моделювання підтягуються у середовище роботи із кресленнями), а от Autodesk Inventor в обидва (в тому числі можна робити зміни в складанні чи файлі моделі прямо із середовища роботи із кресленнями. 

Do you find the posts helpful? "LIKE" these posts! | Відповідь корисна? Клікніть на "ВПОДОБАЙКУ" повідомленню! | Findest du die Beiträge hilfreich? Dann gib ihnen ein "LIKE"!
Have your questions been answered successfully? Click 'ACCEPT SOLUTION' button. | На ваше запитання відповіли? Натисніть кнопку 'ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ' | Wurden deine Fragen erfolgreich beantwortet? Klicke auf die Schaltfläche 'LÖSUNG AKZEPTIEREN'.

Dmytro Mukhin: LinkedIn | Facebook | Instagram

Autodesk Community Manager
Повідомлення 6 8

Aleksei_Politanskiy
Participant
Participant

Розпишу просто, бо пояснюю погано)

У мене є таблиця з параметрами моделі (типу Exel) у якій вказано ряд параметрів "x1, x2, x3 ..." (стовпчики) та виконання "y1, y2, y3 ..." (рядки)
У Fusion є можливість створювати параметри до моделі (X) та створювати конфігурації (Y).

Параметри можна завантажити імпортом таблиці

А конфігурації можна редагувати тільки у інтерфейсі, кожну окрему комірку.

Чи є інструмент який дасть можливість таблицю з X та Y імпортувати, і отримувати файл моделі з потрібними конфігураціями та параметрами цих конфігурацій.

*у Inventor така можливість була(останій раз користував у 2023 році). У Fusion відсутність цієї можливості стає неприємною витратою часу.

**на тілі креслення (ескізу) таблицю вивести булоб теж не погано, але поки можна вставити таблицю з (умовно) Exel то не є проблемою (окрім як можна зміни провтикати)

Повідомлення 7 8

DmytroMukhin
Community Manager
Community Manager
Прийняте рішення

Вибачаюсь за довгу відповідь.

Якшо коротко: у Fusion зараз немає повноцінного аналога “Table-driven configurations” як в Inventor.

Що можна у Fusion:
- Створювати User Parameters (X) і Configurations (Y).
- Імпортувати параметри з CSV/Excel (але без прив’язки до конфігурацій).
- Креслення асоціативні, але тільки в один бік (3D → Drawing).
- Вставляти звичайні таблиці в креслення (не керують моделлю).

Чого не можна (в контексті питання) у Fusion:
-  Імпортувати таблицю X×Y, щоб автоматично створити/керувати конфігураціями.
- Редагувати конфігурації таблично або з креслення.
- Мати керуючу таблицю виконань як за ЄСКД.
- Двосторонню асоціативність, як в Inventor.

Потенційні "обхідні" варіанти:
1. Параметричний “master-файл” + дублікати
- Один файл з параметрами → Save As для кожного виконання.
- Працює, але погано масштабується.
2. Скрипти / Add-ins (API)
- Через Fusion API можна читати CSV і програмно міняти параметри + конфігурації. (бачив навіть як можна працювати із конфігураціями через Гугла-таблички, але не певен, що це тут підійде)
- Потребує програмування, «з коробки» цього немає.
3. Використовувати Inventor (дуже очевидно, але дорожче)
- Якщо потрібна ЄСКД-логіка виконань + таблиці, Inventor наразі єдиний коректний варіант від Autodesk.

Думаю, що описаний вами підхід із керуванням виконаннями через таблицю параметрів не дуже добре лягає на можливості Fusion.

У цьому випадку є два реальні варіанти:
- або адаптувати задачу під обмеження Fusion (ручне керування конфігураціями, окремі файли, параметричні шаблони);
- або використовувати Autodesk Inventor, де така логіка (table-driven configurations, керування виконаннями з таблиці, ЄСКД-подібний підхід) реалізована нативно.

Do you find the posts helpful? "LIKE" these posts! | Відповідь корисна? Клікніть на "ВПОДОБАЙКУ" повідомленню! | Findest du die Beiträge hilfreich? Dann gib ihnen ein "LIKE"!
Have your questions been answered successfully? Click 'ACCEPT SOLUTION' button. | На ваше запитання відповіли? Натисніть кнопку 'ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ' | Wurden deine Fragen erfolgreich beantwortet? Klicke auf die Schaltfläche 'LÖSUNG AKZEPTIEREN'.

Dmytro Mukhin: LinkedIn | Facebook | Instagram

Autodesk Community Manager
Повідомлення 8 8

Ihor_Radikhovskyi
Collaborator
Collaborator

Вітаю.

Коротко: у Fusion наразі немає повноцінного аналога table-driven configurations, як в Inventor.

Можна:

• створювати User Parameters;

• створювати Configurations;

• імпортувати параметри з CSV (але без прив’язки до конфігурацій).

Не можна:

• керувати конфігураціями через таблицю X×Y;

• імпортувати таблицю виконань;

• редагувати параметри конфігурацій таблично або з креслення.

Обхідні варіанти — лише через API / адд-іни або роботу з окремими файлами.
Якщо потрібна саме логіка виконань і таблиця конфігурацій — Inventor наразі єдиний коректний варіант.