Community
Maya Forum
Welcome to Autodesk’s Maya Forums. Share your knowledge, ask questions, and explore popular Maya topics.
cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Camera Tumble Issue ( ALT Left Click )

8 REPLIES 8
Reply
Message 1 of 9
nevarra
4063 Views, 8 Replies

Camera Tumble Issue ( ALT Left Click )

Hello everyone I need some help with Tumble Rotate tool in maya it is the ALT left click, for some reason it randomly wont let me move left and right around obj, only up and down like this https://gyazo.com/84d05d30c79641e0a50f5eb21087f82b anyone know how to fix this?

Tags (1)
8 REPLIES 8
Message 2 of 9
sean.heasley
in reply to: nevarra

Hi @nevarra 

 

Quick test you can try is going to View > Camera Tools > Tumble Tools > Reset Tool.

 

If that doesn't help you may need to try deleting your settings/preferences.

 

Please let me know if anything changes!

 

If one or more of these posts helped answer your question, please click Accept as Solution on the posts that helped you so others in the community can find them easily.

 

 

 

Kudos are greatly appreciated. Everyone likes a thumbs up!

 

 

Message 3 of 9
sean.heasley
in reply to: sean.heasley

Hi @nevarra 

 

I'm just checking in again to see if you need more help with this. Did the suggestion I provided yesterday work for you?

If so, please click Accept as Solution on the posts that helped you so others in the community can find them easily.

 

 

Message 4 of 9
jesper.veber
in reply to: sean.heasley

Hi!

 

I have the same issue with one of my files and neither reseting the tumble tool nor new prefs solve it. If I create a new scene, the tumble tool works as expected. So it looks like, it is a file/scene specific issue. I use Maya 2020.1 with Mac OS 10.15.4.

 

Kind regards,

Jesper

Message 5 of 9

I now have the same problem with Maya 2020, Windows 10.

Delete pref folder did not fix it.

 

Any idea?

 

 

Message 6 of 9

... it is rotating around the y-axis, that is what is not moving.

Message 7 of 9

I now have the same problem with Maya 2020, Windows 10.

Delete pref folder did not fix it, nor the reset.

 

The camera is rotating around the y-axis. That is what is not moving.

 

Same as jesper.veber, new scene is OK. Old scene is the problem

 

Any ideas?

Message 8 of 9

Solved.

Windows > settings/Preferences > Settings >
World Coordinate System > Up axis: Y or Z. [Change to old setting].

Message 9 of 9

Thanks!

Can't find what you're looking for? Ask the community or share your knowledge.

Post to forums  

Autodesk Design & Make Report