Duyurular

Autodesk Topluluk Forumları yeni bir görünüme kavuştu. Topluluk Duyuruları panosunda nelerin değiştiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Autodesk Fusion 360 a genel bakış 2

Gokhan_Kaya
Mentor

Autodesk Fusion 360 a genel bakış 2

Gokhan_Kaya
Mentor
Mentor

Merhaba arkadaşlar

Bir önceki yazımızda Fusion 360 yazılımımızın genel arayüz ayarlarını anlatmıştım. bu yazımız devam niteligi taşımaktadır. Bu yazımızda Fusion menüleri Workspaceler hakkkında genel bilgileri vermeye devam edelim.

 

Fusion 360 Mausu sol tuş:

direk tıklanırsa tekil şeçme işlemi yapacaktır, Eğer seçim esnasında çift tıklanırsa loop dedigimiz kapalı bir zincir seklinde secim yapacaktır.

pencere yöntemi : eğer sol tuşa basılı tutularak soldan sağa cekerek yaptıgımız secim penceresi ile secim bu seçimde nesnelerin tümü pencere içinde kalmalı

Kros yöntemi : Sol tuşa basılı tutarak Sağdan sola dogru yapılan seçimde nesnelerin tamamen secim penceresinde olması gerekmez pencere sınırları temas ediyorsa secim işlemi yapılır.

 

Mausu orta tuşu Autodesk in diger yazılımın-larında kullanılan ayarlar gecerlidir.

orta tuşun döndürülmesi yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlemi yapar.

orta tuşun basılı tutulması ekran kaydırması (PAN) yapar

orta tuşun Shift tuşu ile bası tutulması orbit işlemi yapar.

 

Sağ tuş ile çalışma alanına (Workspace) göre hızlı bir şekilde komutlara ulaşmaya olanak sağlar.

 

 

                                                                         Çalışma alanları Workspaces

Autodesk Fusion 360 yazılımında workspace alanları mevcuttur ve bu alanlar ile komutların ve oluşturulan veri türünü kontrol etmek için kullanılır. planladıgınız çalışmanıza göre bu calışma alanlarını kullanabilirsiniz

 

  • Sculpt: Objelerin yüzeylerini, sınır çizgilerini ve referans noktalarını işleyerek organik şekiller oluşturulur (Tspline)
  • Model: Rijit kenarlı ve düz yüzeyli katılar oluşturulur
  • Patch: Açık yüzeyler oluşturulu ve katılar için tamir işlemleri yapılabilir.
  • Render:  Kaplama Ortamını  oluşturmak,hazırlamak ve foto-gerçekçi kaplamalar yaratmak.
  • CAM: Takım yollarını oluşturmak ve simulasyonunu yapmak ve üretim için G kodlarını oluşturmak
  • Drawing: 2 Boyutlu üretim resimleri üretmek

Tasarımcı olarak siz model ortamını kullanarak bu calışma alanında standard katılaştırma komutlarını kullanarak katı model tasarımınızı oluşturabilir. CAM çalışma ortamına geçerek tasarımınınz için gerekli takım yollarını oluşturabilir simulasyonlarını yapıp CNC makinanız için G kodlarını oluşturabilirsiniz. Ayrıca Render Çalışma alanına geçerek tasarımınızın Foto gerçekçi kaplama görüntülerini hızlı bir şekilde oluşturabilir veya bulut render komutu ile renderlama işleminizi bulutta hesaplatabilirsiniz. Tasarımınızın 2 boyut üretim resimlerini oluşturmanız gerekli ise Drawing çalışma alanına geçip katı modelden 2 boyutlu üretim resimlerini oluşturabilir ve bu işlemlerin hepsi tek dosya üzerinde  saklayabilirsiniz.

 

 3 boyutlu model oluştururken hangi alanda çalışmam gerekir ? Sculp veya Model mi ?

 

Buna karar verirken oluşturacağınız katı model sert ve keskin köşeli ve düz yüzeylerden oluşuyor ve sizin için modelinizin boyutlandırılmasında ve model kenarlarında kesin değerler önemli ise  model ortamını kullanabilirsiniz. (Örnek Resim aşagıdadır)

 

fusion model exam.png

 

Organik şekiller oluşturmak son derece eğimli serbest formlu yüzeyler sizin için kesin boyutlardan daha önemli ise Sculp alanını kullanın

 

 

fusion sculp exam.png

 

 

Yapmış oldugunuz tasarımınız iki alandada çalışmaya ihtiyacı olabilir. tasarımınıza Sculp alanında başlayıp daha sonra model çalışma alanına geçip sculp çalışma alanında yaptıgımız tasarımımıza model komutlarını kullanarak eklemler ve düzenlemeler yapabiliriz.

 

fusion sculp model exam.png

 

 

 
 
 
                                                                                                    Tasarım Tarihi
Fusion 360 tasarımınızı tarihini oluşturarak veya Tasarım tarihini oluşturmadan çalışabilir. Tasarım tarihi operasyonları ifade eder. Eğer 3 boyutlu bir yazılım kullandıysanız tasarım ağacına benzer. geometriyi parametrik olarak değiştirmenize ve oluşturmanızı sağlar. İşlemler arayüzün altında zaman çizelgesinde kayıt edilir.
 
 
Fusion 360 arayüzü design history.png

 

 Parametrik modelleme kullanırken, tasarım tarihi arayüzünün altındaki zaman çizgisinde yakalanır. Yakalanır ile kastedilen yaptıgınız işlemler sırası ile yapılan işlemin türüne göre birer ikonla ifade edilir işlem sırasına göre sıralanmıştır, istediginiz an bu işlemleri düzenlenebilirsiniz. Tasarım tarihi Model ve patch alanında kullanılan komutları yakalayıp listelleyebilir. ve siz bu tasarim tarihi cubugundan işlemleri şeçip düzenleyebilirsiniz.

 

dogrudan modelleme yapılırken komutlar tasarim tarihi çizelgesinde yaalanmaz. çünkü dogrudan modellemede Press pull komutları kullanılarak model de yüzeyler taşınarak geometri değiştirilir.

 

sculp ile yapılan modelleme tasarim tarihi çubuguna bir işlem olarak görünür ve düzenleme işleminde değer değişerek degil yeni bir press pull oluşturarak yapılır

 

Tasarım Tarihi çizelgesini oluşturulmasını veya oluşturulurken hangi seçenegin olacagına preference kısmından karar verilir.

Fusion 360 yazılımında sağ üst köşede kullanıcı adı bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

Fusion 360 preference.png

 

 

Fusion 360 tasarim tarihi.png

 

 yazımızın birinci kısmına bu linkten ulaşabilirsiniz. http://forums.autodesk.com/t5/turkiye-toplulugu/autodesk-fusion-360-a-genel-bakis-1/ba-p/5658434

 

 

Gökhan Kaya

 


Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜM OLARAK KABUL ET" ("Accept as Solution") seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın.
Beğendiğiniz mesajları lütfen "Övgü Puanı" ("Kudo") ile ödüllendirin.

Gökhan Kaya
Tehcnical Manager
Autodesk Inventor Certified Professional 2015
LinkedIn



MSI WS 60 i7 Quadro M2000M

Yanıtla
956 Görüntüleme
1 Yanıt
Respuesta (1)

Gokhan_Kaya
Mentor
Mentor

yazımızın ikinci kısmı

http://forums.autodesk.com/t5/turkiye-toplulugu/autodesk-fusion-360-a-genel-bakis-2/ba-p/5696462

 


Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜM OLARAK KABUL ET" ("Accept as Solution") seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın.
Beğendiğiniz mesajları lütfen "Övgü Puanı" ("Kudo") ile ödüllendirin.

Gökhan Kaya
Tehcnical Manager
Autodesk Inventor Certified Professional 2015
LinkedIn



MSI WS 60 i7 Quadro M2000M

0 Beğeni