Community
Fusion Manufacture
Talk shop with the Fusion (formerly Fusion 360) Manufacture Community. Share tool strategies, tips, get advice and solve problems together with the best minds in the industry.
cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Lathe Cam Finish Profile Error

4 REPLIES 4
Reply
Message 1 of 5
scarwars13
175 Views, 4 Replies

Lathe Cam Finish Profile Error

Hi I have noticed an issue with the profile program.  We are getting issues with parts having extra material on them and have noticed that the code outputted is not making a straight pass but moving in and out by around a tenth.  Is this more issues due to the spun profile?  I have the tolerance set to .00001 in setup and strategy but still it is coming up with issues.  Fusion was the last place I looked and then finally i realized the issue.  Before you say oh its only a tenth think of backlash and comp in the machine that might cause error adjustment of more than a tenth, and also in turning this is like you having a pocket program in milling that lifts up and down in the z at various intervals...can we get a fix for this?  Also wanted to say I have been using this same strategy for years now and never had an issue like this, especially so apparent in the code. @seth.madore 

Labels (1)
4 REPLIES 4
Message 2 of 5
scarwars13
in reply to: scarwars13

Here is the file in question.  Post it out and see how the code writes x values on what should be a straight cut.

Message 3 of 5
scarwars13
in reply to: scarwars13

Check out the lines with 19.05 since the outer diameter is .75" or 19.05mm and they have z values and x 19.052 19.053 etc.  Its a straightaway until the radius and should simply be x19.05 up until it changes for good for the shoulder. 

 

O1001
G140
G90 G80
M960
G50 S4200

(FINISH PROBLEMS)
G0 X2000. Z1000.
G95 G18
G50 S1500
N1 T111111
VLMON[11]=1
M216
G97 S1220 M3
M8
G0 Z6.
X45.745
G96 S175 M3
Z-1.413
X23.114
G1 X19.05 F1.
X19.054 Z-4.268 F0.08
Z-4.398
Z-4.529
Z-4.53
X19.053 Z-4.73
X19.052 Z-4.884
Z-5.116
Z-5.175
Z-5.438
X19.053 Z-5.643
X19.054 Z-5.776
Z-5.908
Z-6.038
X19.05 Z-83.963
G2 X19.78 Z-84.328 I0.365
G1 X24.098
X29.304 F1.
G0 X45.745
Z6.
G97 S1220 M3
M9
M5

G0 X2000.
G0 X2000. Y0. Z1000. T1100
VLMON[11]=0
M215

M30

Message 4 of 5
scarwars13
in reply to: scarwars13

UPDATE:   I tried everything and now realize that the fillet in the hole near the end.  I tried designing a new one and it didnt do it without the fillet.  I even added a chamfer and it worked...just the fillet was causing problems??  Maybe check into the back end and see what is up with that?

Message 5 of 5
seth.madore
in reply to: scarwars13

It does look like a Spun Profile issue. As a workaround, you can duplicate the model, remove the hole and select that non-hole body in your Setup. Result: no taper.

2024-04-22_20h06_56.png

 

I'll add this to the "Spun Profile" ticket we have open in the morning, thanks for reporting it!


Seth Madore
Customer Advocacy Manager - Manufacturing

Can't find what you're looking for? Ask the community or share your knowledge.

Post to forums  

Technology Administrators