Community
Fusion Electronics
Working an electronics project and need help with the schematic, the PCB, or making your components? Join the discussion as our community of electronic design specialists and industry experts provide you their insight and best practices.
cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Via placement doesn't connect to ground plane

4 REPLIES 4
Reply
Message 1 of 5
kb9ydn
362 Views, 4 Replies

Via placement doesn't connect to ground plane

During manual routing; when connecting a top layer trace to a bottom layer polygon assigned to the same net (GND in this case), using a via, it doesn't recognize that the traces are connected unless you re-pour the polygon.  This messes up the layer switching during routing because you have to manually escape from each route or close the routing command.  I could swear this worked previously, but now it seems to not.

 

C|

4 REPLIES 4
Message 2 of 5
colin.watters
in reply to: kb9ydn

I think I've hit the same issue.

 

I have a GND plane/polygon on the bottom layer and a lot of SMD pads on the top layer that need connecting to it/GND. 

 

If I use v. short trace on the top layer to a via with signal name set to GND it doesn't recognise this as a connection to GND and doesn't delete the rest of the airwire.    

 

I created the GND plane using the method in this vid from about 22min 30 sec

https://www.youtube.com/watch?v=axMYd0YTIPU&t=955s

Message 3 of 5
jorge_garcia2
in reply to: kb9ydn

Hi @kb9ydn and @colin.watters,

 

When you press the spacebar to place the via, if you hold the shift button when you left click to place the via. The trace will stay on the same layer so the via will just connect to the polygon.

 

Let me know if you continue to run into problems with this.

 

Best Regards,



Jorge Garcia
​Product Support Specialist for Fusion 360 and EAGLE

Kudos are much appreciated if the information I have shared is helpful to you and/or others.

Did this resolve your issue? Please accept it "As a Solution" so others may benefit from it.
Message 4 of 5
zcemrrk
in reply to: jorge_garcia2

This doesnt work. It still ignores my ground plane and makes and insulates the area around the via. 

Message 5 of 5
jorge_garcia2
in reply to: kb9ydn

Hi @zcemrrk,

 

I hope you're doing well. What net are you routing? The via will only connect to the ground plane if it has the same name as the ground signal. If they are different then it won't connect.

 

Let me know if you continue to run into problems.

 

Best Regards,



Jorge Garcia
​Product Support Specialist for Fusion 360 and EAGLE

Kudos are much appreciated if the information I have shared is helpful to you and/or others.

Did this resolve your issue? Please accept it "As a Solution" so others may benefit from it.

Can't find what you're looking for? Ask the community or share your knowledge.

Post to forums