В центрі уваги: Антон Васильєв – 25+ років у CAx/PDM/PLM

463597978_9111802012182534_4538690077340669860_n-3.jpg

Питання: Розкажіть трохи про себе. В контексті освіти, досвіду, може хобі. 

Відповідь:

Освіта

Спеціаліст у сфері обчислювальної механіки та САПР (CAx/PDM/PLM). Основні теоретичні знання з математики та механіки отримав у Харківській Політехніці на спеціальності “Динаміка і міцність”. Спеціальність обирав спрямовано та усвідомлено, щоб ще більше прокачати рівень отриманий в межах фізико-математичної гімназії. Але, хоч навчання було складно назвати легкою прогулянкою, основна проблема була в тому, що початкова база була вищою за загальну. Відповідно як і в школі постійно шукав чим себе зайняти. І дуже вдячний тим викладачам що давали цікаві та нестандартні задачі, допомагали готуватися до олімпіад, наукових конкурсів та конференцій.

Важливим кроком в кар’єрі та навіть навчанні став початок роботи в науково дослідницькому центрі “Тензор” нашого ВИШу, бо саме завдяки цьому теоретичні знання отримані в рамках “обов’язкової” та “довільної” програми почали перетворюватися на практичні навички з вирішення реальних задач. В межах “Тензору” над задачами працювали як люди, що досить давно в галузі, так і активна молодь - аспіранти та студенти старших курсів. І це також було крутим поштовхом бо з’явилася змога не тонути в “болоті буденності”, а “змагатися” з людьми кожен з яких був в чомусь кращим за тебе.

Досвід

Минуло 25 років, проте все ще залишаюсь частиною того ж колективу і навіть з людьми які в силу різних причин пішли у “вільне плавання” підтримуємо тісні зв’язки. За ці роки приймали участь над проєктами з дуже різних галузей від промисловості до медицини, від суднобудування до аерокосмосу. Це були задачі як від локальних, українських замовників так і закордонні та глобальні. Так одним з найбільших проєктів в яких приймали участь – був проєкт з модернізації Панамського Каналу. В більшості проєктів ми відповідали лише за перевірки на міцність, жорсткість, довговічність окремих невеличких вузлів та елементів конструкції. Але були і проєкти де ми виступали як розробники методик оцінки, чи навіть готового коду, який потім іноді ставав частиною комерційних CAx рішень. Це все надало унікальний та різноманітний досвід, знання та знайомтва.

Хобі

Що стосується хобі, то їх було багато і дуже різних. Проте на поточний момент основним хобі стала просвітня діяльність та популяризація S.T.E.M. напрямку  (Science - наука, Technology - технологія, Engineering - інженерія та Mathematics - математику). В останні роки це йде разом із створенням україномовного контенту, в тому числі для популяризації продуктів компанії Autodesk.

01.png

Питання: Коли вперше дізнались про Autodesk. Та який був перший досвід?

Відповідь:

Перший досвід роботи з продуктами Autodesk я отримав 30 років тому, це був AutoCAD 10 версії. Можливість робити 2D кресленники мене не сильно вразила, бо на той момент вручну мені було це робити набагато простіше, зручніше і швидше. А з урахуванням обмеженого доступності компьютерів і принтерів іншого типу ніж “матричного” ідея використання “лампи Аладина” задля вирішення побутових питань (тобто оформлення кресленників) викликала відчуждення. А от наявність можливості роботи в 3D створила незабутні враження. На той момент я ще нічого не знав ані про компанію Autodesk ані про САПР взагалі, але саме це відкрило двері в новий дивний світ сповнений пригод та див (а також страждань та дедлайнів).

Можливість досить простими командними файлами створювати і досить складну 3D геометрію і навіть робити анімації (в певному сенсі) реально зачаровувала. На той момент було дуже складно отримати доступ не тільки до програмного забезпечення але і до літератури про роботу програм. Та й доступ до комп’ютерів був досить обмеженим. Тому основним джерелом інформації ставали неякісні роздруківки шматків хелпів чи іноземних книг та зошити із ескізами та записами отриманого досвіду. 

Трохи згодом розвиток індустрії збільшив кількість комп’ютерів в галузі та навіть вдома, почали з’являтися оригінальні друкарські екземпляри англомовних та навіть перекладених книг, розширився перелік САПР ПЗ з яким довелося познайомитися. З часом з’явився відносно адекватний доступ інтернет і кількісні явища перейшли в якісні. З’явилися форуми по інтересам, доступ до оригінальних джерел інформації. 

Приблизно в цей час я відійшов від AutoCAD’у у напрямку систем параметричного моделювання, та систем інженерного аналізу. Це були переважно конкурентні рішення, через те що у напрямку CAE компанія Autodesk взагалі нічого не могла запропонувати, а в напрямку моделювання Autodesk Inventor був, і використовувався але переважно як доповнення до AutoCAD’а для задач з якими той не міг впоратися (принаймні так це виглядало на наш погляд). 

З часом не тільки ринок САПР та спосіб їх використання змінювався, але і суттєво розширився перелік продуктів, що належали до родини компанії Autodesk. І як колективу, що активно використовував та впроваджував інформаційні технології в практику та освіту, ми співпрацювали і з локальними партнерами компанії Autodesk, і з клієнтами, і з активними освітянами і навіть з самим вендором (в певних межах).

Так свого часу були одними з тих хто активно намагався переконати компанію Autodesk в необхідності зробити крок у покращенню доступності її продуктів для Освітян. Зараз багато хто вже звик до того, що продукти Autodesk (а згодом і багато конкурентних рішень) є безкоштовними для студентів, викладачів та освітніх закладів. А от 15 років таке виглядало як ризикований і нестандартний крок. Наврядчи це є результатом наших зусиль, але примазатися ми можемо 😉

Також, як приклад співпраці можна навести, проєкти на кшталт “Masters of Simulation”, чи локалізації Програм та інформаційних ресурсів по ним, що допомагали ринку дізнатися про можливості CAE продуктів, які з’явилися в портфоліо компанії. 

Напевно можна пригадати і активні дії з створення та популяризації спільнот освітніх та професійних користувачів навколо Autodesk та її продуктів. Мова йде і про офіційний форум, і про додаткові персоналізовані блоги, канали, форуми, про різноманітні онлайн та офлайн події, конкурси на яких ми виступали як учасники та іноді як співорганізатори.

02.png

Мітап Autodesk Community Manufacturing User Day в Харкові

Питання: У Вас є досвід створення та взаємодії із спільнотами, як от Saprobasni, Fusion 360 in UA. Хотів уточнити, яка ціль спільноти, які цінності Ви вкладаєте, які результати це дає?

Відповідь:

Ще 30 років тому, коли я тільки починав свій шлях, я помітив декілька моментів які сформували і мій поточний підхід до спільнот та їх цінностей. Всі люди є різними. Хтось має видатний талант до чогось, хтось має посередній… а хтось таланту не має. Хтось прикладає зусилля до вивчення основ, до вивчення нового… а хтось обмежується тим що є. Нажаль жодні прикладені зусилля не можуть замінити відсутній талант. Проте не замінюючи вони можуть компенсувати. І з часом талановита людина, що не докладала достатньо зусиль, може почати програвати посередності яка працювала як шалена. Тому для мене є наочним та явним той факт, що  треба прикладати зусилля та вивчати і основи-основ і це є єдиним способом, щоб не бути викинутим на узбіччя галузі і життя. 

Проте тут є ще один важливий момент, а саме що потім робити і отриманими знаннями та досвідом. За весь цей час я бачив багато людей які намагалися отримавши знання та досвід мінімізувати витоки інформації, щоб бути єдиним спеціалистом, і, не дай Ньютон, не наплодити собі конкурентів. І бачив людей, які до цього питання підходили не логічно, не розумно і не раціонально, а саме ділилися отриманими знаннями та допомагали іншим. І як би дивно це не звучало, але перший підхід має переваги лише на короткій дистанції. На довгій же, люди що допомагають іншим бачать набагато більше задач, варіантів які формують більш цілосну картину, дають більше навичок, дозволяють закрити прогалини в знаннях. Як там кажуть: вже стільки разів пояснив, що навіть сам зрозумів.

photo_2025-10-21 00.08.44.jpeg

На олімпіаді з САПР під час перевірки завдань

Напевно тому я завжди намагався приймати участь у різних спільнотах де намагався не тільки чомусь навчити, але і за можливості комусь допомогти. Проте досить довго робив це на чужих платформах бо не думав, що маю достатній рівень експертності. З часом я трохи змінив точку зору, але не тому, що вирішив, що став супер експертом, а через те, що з різних причин множинні результати такої просвітньої діяльності просто марнувалися і зникали. Відповідно з часом сформувалось бажання тримати деякі речі під особистим контролем. Відповідно я продовжую приймати участь в різних технічних проєктах та спільнотах і намагаюся допомогти іноді словом іноді ділом, але при цьому маю декілька “островків безпеки” (ресурсів та спільнот де я є адміністратором чи автором) де намагаюся зібрати людей зі схожими тематичними інтересами. 

Ну а використовую я ці спільноти для просування особистого бренду, демонстрації власної крутості, чи для взаємодопомоги - це вже краще питати у учасників спільнот.

Найбільш відомими моїми проєктами є “САПРобасні”, “Fusion360inUa” та “FEAryTales”.

Сапробасні є найстарішим проєктом який починався як текстовий блог з думками про галузь та учбовими матеріалами, і з часом розвинувся в ютуб канал та дискорд сервер. З 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну,  як і більша частина моєї діяльності, проєкт перейшов на українську мову з повним видаленням напрацювань на мові агресора. Саме цей проєкт не дивлячись на його мультивендорну направленість є частиною AGN (Autodesk Group Network). 

Проєкт та спільнота Fusion360inUa народився з того, що у Autodesk Fusion має безкоштовна версія для некомерційних задач та одну з найдешевших комерціних версій, що дуже активно використовуються в Україні в деяких (дуже багатьох насправді) задачах захисту нашої держави від нападу сусідньої держави. Проте серед тих хто робить багато корисного не так багато людей що добре знають англійську. Щоб спростити цей процес, щоб мінімізувати використання ресурсів ворога, витіки інформації та багато іншого ми і створили так звану "тиху гавань". 

Це є важливим, бо, на жаль, представники країни-агресора не стидаються використанням різних технічних трюків щоб обійти  накладені на них компанією Autodesk та так званими західними країнами обмеження, щоб порушувати ліцензійні угоди і використовувати Fusion та інші продукти з метою поширення агресії та продовження загарбницьких дій. 

Тут хотілося б виразити велику подяку компанії Autodesk і стосовно принципової позиції щодо країни агресора, і щодо підтримки України, і за відкриття в травні 2022 року офіційної україномовної спільноти на форумі Autodesk та інших аналогічних рухах. В межах всього ринку це рішення можна назвати унікальним.

Якщо повернутися до питання спільнот, їх цінностей, результатів та AGN… 

То ж ціності…  багато кому може здатися, що спільноти які я очолюю, і навіть цей текст, є не в чистому вигляді інженерно-технічними, а достатньою мірою “политизовані”. І це насправді так, бо як показала практика гасло “інженерія поза політикою” це цікава концепція, яка можна було б сказати що не працює. Але це буде не правдою, бо вона насправді працює, але працює на користь тих хто усвідомлено політично використовує це гасло для досягнення своїх, переважно не добрих цілей. Тому я вважаю що навіть інженерні, технічні, художні, спортивні будь які спільноти повинні просувати і слугувати не тільки покращенню суто окремих інженерних, технічних та інших напрямків, але і цивілізованості суспільства, підвищенню моральних принципів, досягненю справедливості і загальної освіченості людей.  

photo_2025-10-21 00.09.39.jpeg

Не пам’ятаю про що, та мабуть розповідаю про шось високоінтелектуальне

Що стосується результатів. Мені складно оцінити зміну моральної компоненти, та навіть покращення освітнього рівня. Проте за три роки, в рамках Fusion360inUa ми зібрали авдиторію більше ніж 3000 людей на youtube та 1800 в телеграмі до яких намагаємось донести не тільки технічні моменти використання Autodesk Fusion але і цінності які просуває компанії Autodesk. Це не дуже великі цифри, але при їх аналізі бажано врахувати і те що це спільнота локальною не дуже поширеною мовою і те що носії цієї мови як і наша країна в цілому, знаходиться в стані війни з набагато сильнішим і більшим нападником який не цурається жодних брудних прийомів. То ж в цілому у людей є і більш болючі проблеми ніж робота в інженерних програмах, і головною проблемою тут є вижити. В усіх сенсах цього терміну. Приблизно через це як мінімум один з проєктів спільноти – переклад інтерфейсу та довідки Autodesk Fusion,  на жаль, рухається не так швидко як ми того хочемо.

Що стосується AGN. Вважаю це дуже корисним і важливим напрямом, який може допомогти багатьом користувачам Autodesk у пошуку глобальних та локальних спільнот (як в географічному сенсі так і в напрямку окремих технічних питань, напрямків, галузей). А для самої компанії Autodesk – це потужний інструмент і просування своїх ідей, технологій, цінностей і потужний інструмент зворотнього зв’язку. Бо у сучасному світі не кожен буде писати в технічну підтримку чи йти на офіційний форум. Хтось надасть перевагу задати питання “блогеру якому довіряє”, а хтось більш сучасним і динамічним (а також більш зручним і знайомим) середовищам спілкування як соціальні мережі, месенджери тощо.

Єдиною пропозицією (що виникає у мене як у адімінстратора та учасника багатьох технічних спільнот) до компанії Autodesk - підтримувати не тільки спільноти, що базуються навколо продуктів Autodesk, але і більш загально-технічних чи навіть окремих дуже профільних спільнот, в межах яких можуть відбуватися спілкування не на теми продуктів Autodesk, а на вирішенні задач, в яких продукти компанії можуть бути корисними. Це може спростити процес просування рішень та інструментів.

Як приклад, через волонтерські спільноти на кшталт ДрукАрмія, WinUAhub що орієнтовані на допомогу ЗСУ (Збройних Сил України) шляхом друку корисних речей, за останні роки пройшли десятки тисяч людей. Для декого з них разова допомога, перетворилася на хобі, а з нього не рідко і на нову засвоєну професію. І, думаю, мені не треба пояснювати як друк технічних виробів пов’язаних з питаннями їх розробки, а ці питання з продуктами Autodesk. Проте на поточний момент такі та багато інших спільноти (з радіоелектроніки, дронобудування, деревообробки, приватному будівництву, розробці ігор, тощо) не можуть претендувати на інтерес і як результат підтримку зі сторони Autodesk. Що залишає неохопленим, та на здобич колегам-конкурентам по ринку великий шмат пирога.

Питання: Болюча тема, що по освіті. Що можете тут сказати, які переваги дає автодеск, чого може не вистачає?

Відповідь:

Так, питання освіти є болючими. Скільки не спілкувався з людьми дотичними до цього питання всюди є з десяток проблем які є загальними для будь яких країн. Однією з проблем є доступність освіти, знань, інструментів. З моєї точки зору освітні матеріали та інструменти для навчання повинні бути максимально доступними і відкритими. Частково тому продовжую викладати в ВИШі (паралельно до основної роботи), частково тому викладаю свої просвітні матеріали назагал в безкоштовний доступ (і почав робити це ще коли це не було модним (с)). 

За характером моєї роботи мені доводиться працювати з інженерними інструментами різних вендорів, і великою перевагою Autodesk є саме доступність її інструментів для освітян, в усіх сенсах цього терміну. Більш того не буде сильним викривленням сказати, що компанія Autodesk очолила рух з доступності інженерних інструментів та інформаційно-навчальних матеріалів для освітян всіх країн. Її продукти є доступними не тільки студентам для особистого навчання, але і викладачам, науковцям, і що не менш важливо - для ВИШ-ів також. На офіційних ресурсах можна знайти безліч навчальних матеріалів по всім продуктам для різних галузей і які будуть корисними для користувачів всіх рівнів. І я дуже вдячний компанії  Autodesk за таку ініціативу.

03.png

Учасники міжнародного конкурсу Autodesk Panorama 2015 [Антона на кадрі не видно, але він був присутнім на заході разом із своїм студентом]

Також у компанії Autodesk була купа інших починань направлених на популяризацію використання її продуктів у STEM, на підвищення якості як окремих студентів, викладачів, атк і освітньої галузі в цілому. Саме завдяки таким ініціативам (студентська спільнота зі своїми рівнями, конкурси, сертифікації) нам свого часу вдалося зацікавити багатьох наших студентів і досить відчутно підняти якість загальної підготовки студентів. Так наприклад наші студенти неодноразово ставали призерами та переможцями українських олімпіад з підтримкою Autodesk, регіональних та навіть всесвітніх конкурсів: Grabcad, Autodesk Panorama.

04.png 05.png

Роботи наших студентів, призерів Autodesk Robot Gripper Arm Design Challenge

Дуже шкода, що на поточний момент більшість таких починань зійшли на нівець. І як на мене, компанія Autodesk тут втратила можливість створити велику кількість лояльних прихильників. Але можливо то в мені говорить викладач у якого забрали можливість мотивувати студентів різними "цукерками".

На поточний момент в Україні, через війну, окуповані території, постійні обстріли з людськими жертвами та руйнуванням в тому числі об’єктів культури та освіти, часту відсутність електрики та купу інших причин… освіта знаходиться в настільки складному становищі, що це не є можливо описати цензурними словами. Можна було б багато чого тут написати, але будь яка допомога утримати якість, підняти мотивацію (студентів, викладачів, керівництва освітніх закладів), особливо якщо вона буде системно, - була б дуже у нагоді. А головне, що методи які будуть працювати в таких умовах можна сміливо переносити на менш складні умови. Проте хотів би подякувати вже за те що є на зараз, бо як би нам не хотілося спростити собі життя – “порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих”.

sportkompleks-politekh-768x1024.jpg

Один з корпусів НТУ “ХПІ” що постраждав в результаті ракетного обстрілу

Примітка від менеджера спільноти, Дмитра Мухіна: Я теж навчався в НТУ "ХПІ" та саме в цьому спортзалі займався скелелазінням... 

IMG_3783.JPG IMG_3732.JPG

Фото із 2010 року, під час новорічних занять із різноманітними конкурсами для скелелазіння (в тому спортзалі, що зараз зруйнований агресором, й це скеледром можна побачити на фото вище, якщо придивитись в дальню частину зліва)

Питання: Ключове – що можете сказати щодо розрахунків у продуктах автодеска? Що подобається, що не дуже, може є якісь цікаві проекти, котрими можна поділитись 

Відповідь:

464802905_9189084774454257_7382275207306482841_n.jpg

Перша поява CAE в межах Autodesk Fusion (раніше відомого як Fusion 360)

Важке питання. З хорошого, про інструменти розрахунків в портфоліо компанії Autodesk можна сказати одне – вони присутні. Серед основних імен які були викуплені щоб заповнити прогалину можна назвати Algor (в подальшому Autodesk Simulation Mechanical), CFDesign (в подальшому Autodesk Simulation CFD та Autodesk CFD), Ecotect (в подальшому Autodesk Ecotect, Autodesk Green Building Studio), Robobat Millenium (Autodesk Robot Structural Analysis), MoldFlow (в подальшому Autodesk Moldflow), NEi Nastran-in-CAD (в подальшому Autodesk Inventor Nastran) та деякі інші. Частина продуктів просто змінила назву, частина втратила самостійність і увійшла в інші продукти (Ecotec), частина, на жаль, просто припинила своє існування (Algor). Як було вже написано раніше в певних ініціативах з просувань цих продуктів я та колеги навіть приймали участь. З використанням цих продуктів в кооперації з локальними партнерами компанії Autodesk були вирішені реальні задачі від користувачів. Інформацію про такі проєкти можна знайти в мережі бо воні доповідалися на різних подіях Autodesk. Відповідно продукти існують і можуть працювати та приносити користь. 

Питання: Може є тема, яку б хотіли підняти за межами вже озвучених питань?

Відповідь:

Якщо подумати, то 30+ років мого життя так чи інакше пов’язано з продуктами Autodesk, завдяки чому я відкрив для себе цілий прихований світ… 

Якщо подумати, то 20+ років моєї освітньої діяльності дуже тісно пов’язані з продуктами Autodesk, завдяки чому я познайомився з багатьма чудовими та цікавими людьми, змагався, вчився, вчив, вчився поки вчив, бачив як вже у моїх учнів запалюються очі та вони відкривають для себе нові світи…

Якщо подумати, то вже 15+ років я працюю над створенням шаф та камор, двері яких ведуть чемних та вихованих гостей цих маленьких але затишних “апартаментів” до нових світів створених в тому числі компанією Autodesk…

Якщо подумати, то вже 10+ років компанія Autodesk (різними способами) приймає участь в моїй “туроператорській” діяльності, підтверджуючи статус надійного провідника прихованими світами…

Якщо подумати, то вже 3+ роки компанія Autodesk спілкується з нами (хоч і обмежено) але українською мовою впродовж наших мандрівок…

487081341_9779643338747653_1335674849883102515_n.jpg

Форум Autodesk що заговорив Українською

І, думаю, тут не треба сильно думати, щоб зрозуміти, що я вдячний компанії Autodesk, її керівництву, співробітникам, партнерам-представникам, колегам-користувачам за ці довгі та яскраві спогади. А мені, як досліднику, цікаво, що буде далі. 

Творчих успіхів та Мирного неба.

3 Коментарі
anastasiia_feshchenko
Advocate

Вітаю Антона, дякую за глибоке інтерв’ю, 25 років у CAx/PDM/PLM — це потужний результат!

Цікаво, як Ви вважаєте: які з сучасних CAE-інструментів Autodesk (наприклад, Fusion Simulation чи Inventor Nastran) сьогодні мають найбільший потенціал для розвитку? І чи бачите Ви шанс, що Fusion з часом отримає повноцінні нелінійні розрахунки, порівнянні з класичними FEA-системами?

avasiliev
Advisor

Дякую, Анастасіє, 25 років це здебільшого ознака віку ніж чогось іншого. Але згодний звучить красиво тому і так і писали. 😉
Дякую за цікаве питання. Спробую на нього відповісти.
Формально Fusion Simulation та Inventor Nastran використовують один і той же вирішувач Autodesk Nastran. Він (як солвер, вирішувач) має досить непогані можливості з моделювання нелінійних задач, є як всі три основні типи нелінійностей - контактна, фізична (поведінка матеріалів), геометрична, так і навіть можливістть вирішення задач в явній постановці (explicit dynamics). Остання підходить для найбільш складних задач.
І якщо ми подивимось на можливості Fusion Simulation  то там є "Nonlinear Static Stress", "Quasi-Static Event Simulation", "Dynamic Event Simulation" які і орієнтовані на вирішенні задач з нелінійностями. І навіть в "Static Stress"  можна вирішувати задачі з нелінійностіми які йдуть з контактів.

Проте коли ми говоримо про повноцінні розрахунки, то це не тільки формальна можливість, але і декілька факторів які впливають на можливість використовувати ці можливості в реальних задачах. З "технічної" точки зору це зазвичай  впирається в: 1. можливості тонкого налаштування моделі та параметрів солвера, 2. можливості з контролю процесу та результатів. А ще є "організаційна" точка зору - користувач повинен мати знання та навички щоб з цим працювати.

І тут ми приходимо до того, чому як мінімум 80% всіх проєктних прозрахунків це задачі лінійної статики. Бо нелінійна це складно, довго і дорого. З купи різних сторін.

Як результат. Чи може фьюжн прокачатися в цьому напрямку? Теоретично так, особливо з урахуванням того що розрахунки виконуються в хмарі, і як результат це може зменшувати вимоги до ресурсів (заліза та часу). Теоретично використання хмари дає в перспективі ще одну можливість - можливістть використовувати задачі користтувачів як "датасет" для тренування АІ, щоб спростити процес отримання рішень і мінімізувати вимоги до користувачів компенсуючі техніну простоту workflow внутрішнім "інтелектом" та складністю. Проте це не зніме відповіальності з користувача і необхідності мати відповідний досвід і знання.

А проблема в тому що ЦА фьжа (принаймні на поточний момент) це здбільшого не ті люди, що є готовими розбиратися в тонкощах та складнощах моделювання нелінійних задач. З ЦА Inventor та навіть Inventor Nastran - ця проблема також є в наявності. Але в сутттєво меншому масштабі (на мій погляд).
І з урахуванням того що в Inventor Nastran вже є певні технічні інструменти і по налаштуванню і по контролю... Для мене він виглядає як більш доцільний інтрумент для розвитку в цьому напрямку і має більше "перспектив".
Але, як казав, це питання не тільки технічне. Тому мені складно робити прогнози. Fusion на поточний момент розвивається з найбільшою швидкістю (часттково за рахунок використання вже готового коду з інших розробок) тому він може вийти уперед. Чи навіть з'явиться якийсь принципово інший інструмент. Ми цього поки не знаємо.
Мені б хотілося побачити розвиток CAE частини в обох продуктах, так щоб ці технології стали більш доступними та популярними серед користувачів на загал.

anastasiia_feshchenko
Advocate

Дякую за настільки детальну відповідь, @avasiliev!

Ви згадали можливість використання AI для тренування на базі реальних задач користувачів - дуже цікава ідея!

Як Ви вважаєте, чи може це реально привести до появи “розумних підказок” у Fusion чи Inventor Nastran - наприклад, автоматичного виявлення потенційних помилок у сітці, матеріалах або граничних умовах?