Чи користуєтеся ви бібліотекою Content Center модуля Inventor? А чи правильно?

placeholder-blog.png

Протягом років я бачив багато речей, які змушували мене недовірливо хитати головою. Однією з таких речей у світі CAD є використання (або невикористання) бібліотеки Content Center (CC) модуля Inventor. 

Що таке Content Center? Content Center – це бібліотека стандартних деталей Autodesk Inventor, яка зазвичай містить попередньо створені стандартні деталі. 

На одному з етапів інсталяції на екрані з’явиться запитання, чи хочете ви інсталювати бібліотеки Content Center. Це викликає змішані реакції, і користувачі дають різні відповіді та вчиняють по-різному. Я бачив усе: від інсталяції кожного елемента до лише декількох елементів. Дехто заявляв: «У нас є власна бібліотека кріплень, нам ще одна не потрібна». Або: «Ми не використовуємо кріплення, тому нема потреби інсталювати Content Center». Це були найпоширеніші відповіді. 

Content Center – це набагато більше, ніж просто кріплення. Деякі компанії дивуються вмісту цих бібліотек і вголос запитують: «Чому нам досі про це не сказали?». 

Так, кріплення використовуються в CC найчастіше, однак якщо ви думаєте, що CC обмежується лише кріпленнями, авторитетно заявляю: ви втрачаєте величезну кількість доступного вмісту. За даними Autodesk Knowledge Network, станом на 13 листопада 2022 року CC включає понад 750 000 стандартних компонентів. 

Окрім кріплень, у CC ви маєте доступ до такого: 

• будівельні профілі: кути, двотаврові балки, швелери тощо; 
  • патрубки та труби: шланги, труби, патрубки, фланці, коліна тощо; 
  • листовий метал: гайки, розпірки тощо; 
  • деталі валів: муфти, шпонки, контргайки, клини тощо; 
  • бурові втулки, маслянки, заглушки, ущільнювальні кільця тощо; 
  • конструкція прес-форми: система охолодження, ежектор, вставки, компоненти прес-форми тощо; 
  • елементи конструкції: паралелограми, тори, пази, сфери тощо; 
  • кабель та джгут: дроти/кабелі, роз’єми тощо. 

Зверніть увагу на всі типи компонентів, що передбачені для вас. 

The_Angry_Elf_0-1722106608399.png

The_Angry_Elf_1-1722106608399.png

The_Angry_Elf_2-1722106608400.png

The_Angry_Elf_3-1722106608400.png

The_Angry_Elf_4-1722106608401.png

The_Angry_Elf_5-1722106608402.png

The_Angry_Elf_6-1722106608402.png

The_Angry_Elf_7-1722106608403.png

The_Angry_Elf_8-1722106608403.png

І на додаток до всього, вам пропонується широкий вибір галузевих стандартів: не лише ANSI/ASME, але й ISO, DIN, JIS тощо, а також дюймові або метричні розміри. 

А зараз кожен на хвилинку зупиніться й подумайте, скільки файлів CC вам насправді довелося створити з нуля, тому що ви не знали, що деталь уже доступна, або не завантажили її. Я знаю, такі люди серед вас є. 

У більшості випадків, коли користувачі інсталювали CC, вони інсталювали ВСІ різні версії галузевих стандартів, навіть якщо використовують лише ANSI/AMSE. Вам дійсно потрібні всі 750 000 компонентів у всіх різних варіаціях? Якщо ви використовуєте лише ANSI/ASME, навіщо завантажувати ISO, DIN, JIS тощо? Це лише ускладнює для користувача навігацію в списках (див. знімок екрана нижче). Це також призводить до використання або замовлення неправильного елемента. 

The_Angry_Elf_9-1722106608404.png

Під час створення складання на вкладці Assemble (Складання) відображається команда Place (Розмістити) з розкривним меню. У цьому меню є параметр Place from Content Center (Розмістити з Content Center), а також інші параметри команди Place (Розмістити). 

The_Angry_Elf_10-1722106608405.png

Якщо ви використовуєте Design Accelerator у модулі Inventor, ви знаєте, наскільки цінною є бібліотека CC. Є певні компоненти, що використовуються в Design Accelerator. Незабаром я напишу статтю про те, як користуватися Design Accelerator. 

The_Angry_Elf_11-1722106608405.png

Розгляньмо приклад: чи ви під час проєктування конструкції вручну формуєте профіль, скажімо, швелерну балку, а потім видавлюєте її? Якщо так, то чому? У CC вже створено вивірений профіль, що відповідає галузевим стандартам; а чи відповідає ваша візуалізація швелерної балки чинним вимогам? Ви впевнені? Імовірніше за все, що ні. 

Компоненти бібліотеки в Content Center розроблені відповідно до галузевих стандартів. 

The_Angry_Elf_12-1722106608406.png

Навіщо винаходити велосипед? Використовуйте доступні інструменти. Багатьом знайома приказка: «Працюй розумніше, а не старанніше». Це ідеальний приклад. Я на власні очі неодноразово бачив, як користувачі фактично моделювали кріплення, різьбові з’єднання та все інше (зауважте, різьбові з’єднання – не найпростіша деталь для моделювання, і я припускаю, що 100 % кріплень, які я бачив, були дефектними). 

Перевірте бібліотеку Content Center. 

Там лише кріплення? 

Чи є у вас файли CC, необхідні для виконання роботи? 

Компонентів набагато більше, ніж вам потрібно? 

Зверніться до CAD-менеджера й попросіть його додати потрібні вам файли CC та видалити всі зайві файли, які ваша компанія не використовує. Ви завжди можете додати їх пізніше, коли вони знадобляться. Якщо ваша компанія використовує ANSI/ASME, навіщо завантажувати компоненти JIS або DIN? Якщо ви використовуєте лише дюйми, навіщо встановлювати метричні версії? Якщо ваша компанія проєктує прес-форму для лиття під тиском із нуля… Усі здогадалися, про що мова. Охайною та організованою бібліотекою користуватися набагато простіше й швидше. 

Чи знаєте ви, що до бібліотеки CC також можна додавати власні користувацькі компоненти або навіть змінювати списки конкретних компонентів? Якщо вам був би цікавий мій допис про те, як це зробити, дайте знати, і я з радістю це зроблю. 

Маєте пропозиції щодо використання Content Center? 

Яким був ваш досвід використання компонентів Content Center?