Beden:
Ben Kaan Zorlu, Los Angeles, California'da yaşayan bir 3B uzmanı ve stilize karakter sanatçısıyım. Çalışmalarım hem yüksek poli hem de oyuna hazır üretim hatları için heykel yapma, modelleme, desenleme, XGen düzenleme ve etkileyici karakterlerin donanımını kapsıyor.
Öncelikle Maya, ZBrush, Substance Painter, Photoshop ve Clo Designer kullanıyorum. Beykent Üniversitesi Mimarlık Bölümü (2020–2024) mezunu biri olarak, biçim ve ifade anlayışını prodüksiyona hazır iş akışlarıyla birleştiriyor, karakterlere hayat vermek için ışıklandırmayı ve işlemeyi her zaman iyileştiriyorum
3D sanat yolculuğunuz nasıl başladı?
On yaşındayken 3D'ye aşık oldum, animasyon filmlerine hayran kaldım ve kendi küçük dünyalarımı yaratma konusunda takıntılıydım. Kahramanmaraş'ta küçük bir stüdyoda ilk işime başlamadan önce yıllarımı kendi kendime eğiterek geçirdim - genellikle geç saatlere kadar Maya'nın belgelerini okuyarak kaldım. En başından beri iki hedef belirledim: başkalarının benim yaptığım gibi mücadele etmemesi için daha iyi bir öğretmen olmak ve Disney filmlerinde hayran olduğum güçlü sanat yönetmenliğine sahip karakterler yaratmak. Bugün, stilize karakterlere odaklanan bir 3D uzmanı olarak, her gün öğrenmeye devam ederken her iki hedefe de istikrarlı bir şekilde ulaşmaktan gurur duyuyorum.
İşinizde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir?
En büyük zorluk, kaliteden ödün vermeden sıkı teslim tarihlerini karşılamaktır. Bunu başarmak için her projeyi küçük kilometre taşlarına ayırıyorum (blok → heykel → retopo → damat → lookdev), geri bildirimi verimli hale getirmek için silueti ve ifadeyi erkenden kilitliyorum. Potansiyel müşterilerle net ve sık iletişim, kapsamı gerçekçi tutmama yardımcı oluyor ve etkileyici, prodüksiyona hazır karakterleri zamanında teslim edebilmemi sağlıyor.
3B ve animasyonda başarı için hangi beceriler gereklidir?
Yaratıcılık temeldir, ancak güçlü temellerle dengelenmelidir: siluet, anatomi, jest, renk ve aydınlatma. Şekillendirme, topoloji, UV'ler, desenleme, düzenleme, donanım, görünüm geliştirme gibi teknik becerilerin yanı sıra üretim bilinci de aynı derecede önemlidir: optimizasyon, üretim hattı entegrasyonu ve zaman yönetimi. İletişim, problem çözme, hızlı yineleme ve sürekli öğrenme gibi sosyal beceriler de aynı derecede önemlidir. Kendi pratiğimde, sanatsal vizyon ve teknik disiplin dengesi, karakterlerimi öne çıkaran şeydir.
Özellikle gurur duyduğunuz bir projeyi öne çıkarabilir misiniz?
Gurur duyduğum projelerden biri Zag Studios'taki < target=_blankspan data-contrast="none">Melody. Bir karakteri konseptten 3D geliştirmeye taşımak için doğrudan Jeremy Zag ile çalıştım. Rolüm stilize heykeltıraşlık, topoloji optimizasyonu ve farklı sanat tarzlarına uyum sağlamayı birleştirdi. Buradaki zorluk, Jeremy'nin cesur sanatsal vizyonunu korurken farklı ifadeler ve görünümlerle denemeler yapmaktı. Bu iş birliği hem sanatsal duyarlılıklarımı hem de karakter yaratma konusundaki üretim hattı odaklı yaklaşımımı güçlendirdi.
Çalışmalarımın daha fazlasını < target=_blankspan data-contrast="none">ArtStation profilimde veya < target=_blankspan data-contrast="none">web sitemde keşfedebilirsiniz.
Sizi bilgiyi paylaşmaya motive eden nedir?
Bu kadar az kaynakla 3D öğrenmenin ne kadar yavaş ve sinir bozucu olduğunu hatırlıyorum. Öğretmek benim geri verme yöntemimdir - karmaşık iş akışlarını pratik adımlara bölmek, gençlere rehberlik etmek ve başkalarına zaman kazandıran öğreticiler veya ön ayarlar oluşturmak. Yaratıcı topluluklar burada önemli bir rol oynamaktadır: dürüst geri bildirim sunarlar, yeni fikirleri ateşlerler ve bireysel ilerlemeyi ortak büyümeye dönüştürürler. İşbirliği ve eleştiri her projeyi daha iyi hale getirir.
3D ve animasyon sektörünün gelişimini nasıl görüyorsunuz?
Türkiye'de 3D/CG endüstrisi, hızla genişleyen oyun pazarı ve ülkenin prodüksiyon becerilerini ve hikaye anlatımını keskinleştiren TV dizisi ihracatındaki başarısı sayesinde patlama yaşıyor. Avrupa genelinde, yayın platformları ve artan yerel görevlendirme, animasyon ve VFX için yeni fırsatlar yarattı. Küresel olarak, mobil oyunlar, gerçek zamanlı iş akışları ve sinema kalitesinde içerik tarafından desteklenen talep hızla artıyor. Sanatçılar için bu, çok yönlülüğün anahtar olduğu anlamına gelir: dünya çapındaki oyunlara, TV'ye ve gerçek zamanlı projelere uyum sağlamak için sanatsal temelleri üretim hattına duyarlı tekniklerle birleştirmek.
En çok hangi araçlara güveniyorsunuz?
Ana merkezim modelleme, yeniden topoloji oluşturma, model üretimi, XGen düzenleme ve ortam derleme için Autodesk Maya. Şekillendirme için ZBrush, doku ve görünüm geliştirme için Substance Painter ve Photoshop ve giysi simülasyonu gerektiğinde Clo Designer ile eşleştiriyorum. Bu araç seti bana hem sanatsal özgürlük hem de teknik hassasiyet sağlayarak hızlı bir şekilde yineleme yapmamı ve prodüksiyon hatlarına uyum sağlarken canlı hissettiren karakterler sunmamı sağlıyor.
Çalışmanıza ilham veren yeni araçlar veya özellikler var mı?
Her güncellemeyi kovalamıyorum; Sanatsal gelişime öncelik veriyorum. Ancak karakter çalışmasını açıkça hızlandıran veya ifadeyi geliştiren araçları benimsiyorum. Son zamanlarda en çok Wonder Dynamics'ten, özellikle de hareket yakalama yeteneklerinden ilham aldım.
Profesyonel topluluklar büyümenizde nasıl bir rol oynadı?
Başlangıçta, öğrenmem esas olarak Maya'nın yardım belgelerinden ve Dijital Eğitmenlerinden geldi. Daha sonra ArtStation, Autodesk AREA ve hatta Facebook grupları gibi platformlar büyük bir destek sistemi haline geldi. Çalışmalarımı orada paylaşmak, gelişmeye devam etmem için bana değerli geri bildirimler, cesaret ve motivasyon verdi. Bu topluluklar hem becerilerim hem de kendime olan güvenim için çok önemliydi.
Küresel bir yaratıcı ağın parçası olmak sizin için ne ifade ediyor?
Sanatsal gözümü ve hikaye anlatımımı keskinleştiren farklı seslere ve bakış açılarına maruz kalmak anlamına geliyor. Profesyonel olarak, büyümeyi hızlandıran uzaktan işbirlikleri, paylaşılan satış hatları, görünürlük ve geri bildirim gibi gerçek fırsatlar yaratır. Kişisel olarak, motive edici ve temellendirici: Başkalarının zorluklarla nasıl başa çıktığını görmek bana yalnız olmadığımı hatırlatıyor ve öğreticiler, mentorluk ve ön ayarlar aracılığıyla geri vermem için bana ilham veriyor.
Gelecek vadeden 3D sanatçılarına ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Karmaşık sonuçların peşinden koşmadan önce temel konulara (biçim, siluet, anatomi, aydınlatma) odaklanın. Yavaş ilerlemeden korkmayın; Tutarlılık hızdan daha önemlidir. Çalışmalarınızı erkenden paylaşın, geri bildirimleri açıkça kabul edin ve ister yeni iş akışları aracılığıyla ister sadece etrafınızdaki dünyayı gözlemleyerek öğrenmeye devam edin. Her şeyden önce, 3D'nin bir sprint değil, bir maraton olduğunu unutmayın. Tutku ve sebat sizi tek başına yetenekten daha ileriye götürecektir.
Topluluğumuza son bir mesajınız var mı?
Birbirimize destek olalım. Sektör zorlu bir dönemden geçiyor ve ilerlemenin en iyi yolu, dürüst geri bildirimler, fırsatlar için meslektaşlar önermek veya sadece birbirimizi teşvik etmek yoluyla bir arada durmaktır. Birbirimizi yukarı kaldırdığımızda alanımız büyür.
Not: Bu makale ilk olarak İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanmıştır target=_blankburada.
Buraya yorum eklemek için kayıtlı bir kullanıcı olmanız gerekir. Daha önce kayıt olduysanız, lütfen giriş yapın. Henüz kayıt olmadıysanız, lütfen kayıt olun ve giriş yapın.