Duyurular

AREA content is being relocated to the Autodesk Community M&E Hub and Gallery. Notifications may be intermittently unavailable 10–12 November. Learn more HERE.

Member Spotlight: Yuriy Podolchuk – Ukrayna BIM Topluluğunun Gücü!

Yurii_Podolchuk-spotlight.jpg

Not: Bu makale Ukraynaca yazılmış ve yayınlanmıştır ve burada yayınlanan orijinalin tercüme edilmiş bir versiyonudur. 

Yuriy Podolchuk için mimarlık ve inşaat sadece çizimler ve standartlar değildir. Her şeyden önce bunlar ortak bir hedef etrafında toplanabilen, deneyimlerini paylaşabilen ve sektörü birlikte ileriye taşıyabilen kişilerdir. Yuriy'i bir tasarım mühendisinden Ukrayna BIM Topluluğunun liderine ve Ukrayna BIM politikasının oluşumunda yer alan bir uzmana götüren şey, profesyonel toplulukların gücüne olan inançtı. 

Pratikle başlayan bir yol 

Yuriy, Çernivtsi'de doğdu ve iki uzmanlık eğitimi aldı: "İkincil özel olan bina ve yapıların inşası ve işletilmesi, daha yüksek olanı ise su kaynakları, inşaat mühendisi." Özel konut inşaatında mimar ve tasarımcı rollerini birleştirerek tasarımcı olarak mesleğe ilk adımlarını attı. Daha sonra Kiev Ulusal İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Üniversitesi'nde okudu ve çalışmalarıyla birleştirerek Kievproekt'te çalıştı: harici su şebekeleri, su arıtma istasyonları, Bortnytsia havalandırma istasyonunun yeniden inşası düzeyindeki projelere katılım. Üniversiteden mezun olduktan sonra kariyerine mühendis olarak devam etti. 

Revit, forum ve BIM yönetimine geçiş 

Kilit nokta 2011-2012 yılıydı: Yuriy'in çalıştığı şirket basitçe "bir sonraki projenin Revit'te yayınlanması gerektiğini" duyurdu. Neredeyse hiç eğitim kursu yoktu, bu nedenle Autodesk forumu ve yardım Revit yardımcı oldu: "Forum aslında bilgi aldığım ve sorularıma cevap aldığım ana kaynak oldu." Süreç oldukça karmaşıktı ama aynı zamanda heyecan vericiydi: yeni yaklaşımlar, yeni yöntemler, tasarım süreci ve nihai ürün hakkında yeni görüşler. Zamanla, metodolojiye olan ilgi bir mesleğe dönüştü: "Zamanla BIM benim için tasarımın kendisinden daha ilginç hale geldi. Tasarım mühendisi ve koordinatörlüğünden BIM yöneticisine kadar birçok adım attım." 

Lezzeti şekillendiren bir şehir 

Forumlara, işlere ve programlamaya ek olarak hobiler, hobiler ve neye değer verdiğimiz hakkında da konuştuk. Chernivtsi iz bıraktı: "Burası güzel mimarisiyle Ukrayna'nın en güzel şehirlerinden biri; Çevre bende belirli bir dünya görüşü ve "iyi" anlayışı oluşturdu." Yakınlarda dağlar var, dolayısıyla hobiler: dağ turizmi, snowboard, bisiklet. "Daha önce Karpatlar'ın yakınında yaşarken onların hayattaki önemini tam olarak anlamamıştım. Ancak taşındıktan sonra bunun ne kadar eksik olduğunu anladım." 

Toplulukların Gücü: Forumdan Ukrayna BIM Topluluğuna 

Forumların deneyimi daha geniş bir birleşmeye yol açtı: "Sorun ne kadar karmaşıksa, kendi başınıza çözme olasılığınız o kadar düşük olur. Toplulukta, aynı zeki insanlardan bir avuç deneyimlerini paylaşmaya ve deney yapmaya başlıyor - ve çözüm daha hızlı ve daha iyi." 2018'de Yuriy ve benzer düşünen insanlar Ukrayna BIM Topluluğu'nu kurdu (ilk başta gayri resmi bir Facebook grubu olarak). "Mümkün olduğu kadar çok uzmanı bir araya getirmek istedik - sonuçta Ukrayna'da bilmediğimiz birçok yetenekli insan var." Kısa sürede topluluk üç binden fazla üye topladı ve kendi nişinde ülkenin en büyüğü oldu. 

joaquimmoral_0-1758900288835.png

< target=_blankspan data-contrast="none">Ukrayna BIM Topluluğu Ekim 2020'de Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı'nın bir temsilcisiyle bir araya geldi. 

Fikirden kamu politikasına 

Hükümet BIM hakkında konuşmaya başladığında toplum aktif bir pozisyon aldı. "Ortaklarım ve ben, daha sonra Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Ukrayna'da BIM'in (2019-2021) uygulanması için bir konsept geliştirdik. Bu iyimserlik verdi: süreç başladı, geri dönüş yok." Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı ve covid kendi ayarlamalarını yaptı. Ancak ekip, bu düzlemde daha da ileri gitme gücünü buldu ve bunu günümüzün zorluklarının gerektirdiği ana faaliyetlerle birleştirdi. "Ukrayna BIM Topluluğu, ISO 19650'nin ulusal ekinin geliştiricisi oldu ve iki yeni standart oluşturdu: paylaşılan veri ortamı (CDE) ve bilgi talep seviyelerine ilişkin bir dizi standardın ilk kısmı." 

joaquimmoral_1-1758900288836.png

< target=_blankspan data-contrast="none">Ukrayna BIM Topluluğu Haziran 2020'de Devlet İktidarı Teşkilatı, Yerel Özyönetim, Bölgesel Kalkınma ve Şehir Planlama Komitesi Başkanı ve Ukrayna Topluluklar, Bölgeler ve Altyapı Geliştirmeden Sorumlu Birinci Bakan Yardımcısı ile yapılan toplantı 

joaquimmoral_2-1758900288892.png

Ukrayna BIM Topluluğu: 21 Ekim 2024 tarihinde milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Ofisi temsilcileri, Bakanlar Kurulu Sekretaryası, merkezi makamlar, yerel yönetimler, uzmanlar, STK'lar ve medya temsilcilerinin katıldığı "Ukrayna'nın Şeffaf İyileşmesi için Tasarım ve İnceleme Süreçlerinin Dijitalleştirilmesi" konulu Komite oturumlarına milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Ofisi temsilcileri, Bakanlar Kurulu Sekretaryası, merkezi makamlar, yerel yönetimler, uzmanlar, STK'lar ve medya temsilcileri davet edildi. topluluğumuz Yuriy Podolchuk, Mykola Kolomoyets ve Ihor Yurasov tarafından temsil edildi.  

Yeni bir başlangıç koşulu olarak güvenlik 

Tam ölçekli istila, tasarımdaki vurguyu da değiştirdi: "Mimari ve planlama çözümlerinde belirleyici olan faktörlerin neredeyse tamamı 2. planda kayboldu. Şimdi ilk şey güvenlik sorunları: Bir sığınağın mevcudiyeti ve içinde kaç yer olduğu, insanları korumak için koridorların nasıl tasarlanacağı vb." Yuri açık sözlü: "Mimarlık yeni bir şey yaratmakla ilgilidir, ancak artık koşullar ölüm tehdidi tarafından belirleniyor." 

Yeniden yapılanmanın çok açık bir örneği "İşgalden sonra Bucha'da900 bina restore edildi: öncesi ve sonrası fotoğraflar" makalesinde gösterilmektedir. Yukarıdaki fotoğraf, saldırganın işgalinden sonra nasıl bir şey olduğunu gösteriyor ve aşağıda, Ukraynalıların (genellikle ortak devletlerin desteğiyle) işgalden kurtulduktan sonra nasıl toparlandıkları görülüyor. 

joaquimmoral_3-1758900288839.png

   

Araçlar Ukraynaca konuşmalıdır 

Diğer bir cephe ise arayüz dilidir: "İngilizce yeterlilik seviyesi ortalama olarak düşük ve bu da karmaşık araçlarda (örneğin Revi gibi) ustalaşmayı zorlaştırıyor ve özellikle başlangıçta üretim sürecini yavaşlatıyor. Ukraynaca arayüzler, yeni gelenler için bir engeli ortadan kaldıracaktır." Bu sadece kolaylık ile ilgili değil: "Uzmanlara olan talep (zaten var olmasına rağmen) çok büyük olacak - ülkenin önemli bir kısmı yok edildi. Sorunları hızlı ve verimli bir şekilde çözecek çok sayıda kalifiye çalışan gerektirecek yeni mesleki zorluklarla karşı karşıyayız. Sade bir dille yazılmış en iyi araçlar bu konuda yardımcı olacaktır." 

Autodesk Expert Elite'in rolü hakkında 

Yuriy, Autodesk'ten Expert Elite statüsüne sahiptir (2019'dan beri): "Benim için bu, beni önde gelen bir uzman olarak tanımak gibiydi. Bu programın bana verdiği en değerli şey: her şeyden önce, benzer düşünen insanlardan oluşan bir kulüp ve onlarla birlikte büyüme fırsatı; Yazılımı kendi kendine eğitim için kullanmak ve başkalarına yardım etmek de önemlidir."  

İllüzyonlar yerine topluluk 

Yuriy insanlara içtenlikle inanıyor ve aynı zamanda gerçeği hatırlatıyor: "Zaman değişiyor: Bir araç olarak forumlar uzaklaşıyor, iletişim biçimleri farklılaşıyor. Ancak toplulukların önemi hiçbir yerde ortadan kalkmıyor, tam tersi." Ve ekliyor: "Birlikte her yerde ve herkeste kazanabiliriz." 

Adım adım, küçük yinelemelerle, oyunun kurallarını zaten değiştiriyoruz: açık DBN'den BIM yasasının kabulüne, yerel girişimlerden ulusal standartlara. Bu bir haftalık bir maraton değil - bu yıllarca sürecek bir yol. Ama birinin bunu yaşaması gerekiyor. 

Yuri, koşulları romantikleştirmeyenlerdendir. Bugünün "önce hayatta kal, sonra her şey" planının yüksek profilli stratejilerden daha dürüst göründüğü gerçeğini gizlemiyor. Ancak dayanıklılık ve ülkeyi değiştiren projeler bu dürüstlükten doğar. Forum gönderisinden hükümet konseptine, ilk açık PDF'den CDE standartlarına kadar arkasında basit bir formül var: insanlar + amaç + azim. 

Not: Bu makale Ukraynaca yazılmış ve yayınlanmıştır ve burada yayınlanan orijinalin tercüme edilmiş bir versiyonudur.