Metin (kot-ölçülendirme) Kayma Sorunu

burakalcan
Contributor Contributor
9.950 Görüntüleme
14 Yanıt
Mesaj 1 / 15

burakalcan
Contributor
Contributor

Merhaba,

Benim sorunum sanırım ttf fontları ile alakalı olabilir. Kendi hazırladığımız kot bloğunu diğer bilgisayarlarda patlattığımızda yazı ve kot bloğu mevcut yerinde kalırken, kendi dizüstü bilgisayarımda aynı işlemi uyguladığımda yazılar sola doğru kayıyor ve hizalama noktası zıt yönde kalıyor. Yazı stili ve kullanılan font arial (normal). Autocad dışında bu problemi yaşamıyorum. Arial fontunu silip, düzgün çalışan bir bilgisayardan alıp kopyalamak istedim fakat sistem fontu olduğundan bu işlemi de gerçekleştiremedim. Konunun çözümüyle alakalı yardımcı olabilecek biri varsa sevinirim. Bu arada her iki bilgisayarın da işletim sistem dili Türkçe'dir.

Saygılarımla...

Burak ALCAN

0 Beğeni
Kabul edilen çözümler (1)
9.951 Görüntüleme
14 Yanıt
Replies (14)
Mesaj 2 / 15

Mehmet_Demiryurek
Mentor
Mentor

Sorunu tam olarak tespit edebilmek için resim haricinde bu çizimi ekleyebilirmisiniz?

Mehmet Şamil DEMİRYÜREK

Bu gönderiyi faydalı buldunuz mu? Bu gönderiyi beğenmekten çekinmeyin.
Sorunuz başarıyla yanıtlandı mı? ÇÖZÜMÜ KABUL ET düğmesine tıklayın.

EESignature

Linkedln

Mesaj 3 / 15

burakalcan
Contributor
Contributor

Merhaba,

Oncelikle ilgilendiginiz icin tesekkur ederim. Ilgili dosya ve bende cikardigi problemi mesaj iceriginde bulabilirsiniz.

Simdiden tesekkurler...

0 Beğeni
Mesaj 4 / 15

acad_instructor
Advisor
Advisor

Sayın burakalcan,

Dosyanızı masaüstü bilgisayarımda açtım.

Doğal olarak ilk önce bloğu patlatıp durumu görmek istedim.

Haklısınız, Ordinate Dimension ile eklediğiniz nesneler bende de sola kaydı.

Hemen bloğun içine girip Block Editor sekmesinde durumu kontrol etmek istedim.

Blok düzenleyicisine girdiğimde de, aynı koordinat ölçülendirmeler sola konuşlandı.

Koordinat Ölçülendirmeniz, 7KOT-50 isimli ölçü stilini kullanıyor.

Bu ölçü stili de, ölçü yazılarını AR050-3 yazı stiline yönlendirmiş.

ARO50-3 yazı stilini kontrol ettim.

Gayet olağan biçimde; Arial font ve 15 punto yüksekliğinde sabitlenmiş.

Döndüm AutoCAD çizim ekranına blok nesnenizi baştan patlattım. Yetmedi, koordinat ölçüyü de (yapmamam gerekirken) patlattım.

Fontların parametrelerinde en ufak bir değişiklik olmadı.

Sorunuzun çözümü için fontlardan değil de, blok nesnesinin içinde çözüme gitmek farklı bir bakış açısı olabilir.

Bu güzel AutoCAD tecrübesini hedefe ulaştırmak için cevabınızı takipteyim.

İyi çalışmalar.

M.Ö. 

Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜMÜ KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Murat ÖGÜTLÜ

Mesaj 5 / 15

burakalcan
Contributor
Contributor

Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu kadar detaylı bir açıklama beklemiyordum.

Bende şöyle bir ipucu yakaladım;

Masaüstü bilgisayarımda hem ACAD2011 hemde 2017 var. İlgili bloğu, aynı bilgisayarda ve aynı fontlarla, 2011 versiyonunda sorunsuz bir şekilde kullanırken 2017 versiyonunda bu sorun yaşanıyor. Acaba Autodesk yeni versiyonda ölçülendirmenin işleyişi konusunda bir güncellemeye gitmiş olabilir mi?

Saygılarımla...

Burak ALCAN

0 Beğeni
Mesaj 6 / 15

acad_instructor
Advisor
Advisor

Sayın burakalcan,

Zarif yanıtınız için ben teşekkür ederim.

AutoCAD ölçülendirme başlığında uzun zamandır "Akıllı Ölçülendirme" ve "Ölçü İzleyicisi" dışında köklü bir yenilik getirmedi.

Bu yönde ciddi bir başlık olsaydı gözümüzden kaçmazdı.

Bilgisayarınızda iki farklı AutoCAD olması birbirlerini etkilemez.

2017 kurulumunun sonunda belli ki MIGRATION aracıyla 2011'in arayüz ayarlarını transfer etmemişsiniz.

Öyle de olsa, hatalı değil 2017 kurulumu.

Peki font sorunu yaşıyoruz diye düşünüyorsak, AutoCAD'in tükçe dili destekli SHX uzantılı bir fontuyla (2011 üzerinde) değiştirip sonucu dener misiniz ?

İyi çalışmalar,

M.Ö.

Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜMÜ KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın!

Murat ÖGÜTLÜ

Mesaj 7 / 15

serkancavuslar
Collaborator
Collaborator

Selam @burakalcan 

Amacımız pratik bir şekilde AutoCAD obje ve komutlarını kullanarak kot yazdırmak ve güncellemeleri pratik olarak uygulamak ise ek'te bulunan dosyayı denemelisiniz.

Gayet pratik ve kullanışlı,

Serkan ÇAVUŞLAR
CplCAD / Türkiye
Mesaj 8 / 15

serkancavuslar
Collaborator
Collaborator

Kot yazma ve veya güncellemek ...

Serkan ÇAVUŞLAR
CplCAD / Türkiye
Mesaj 9 / 15

burakalcan
Contributor
Contributor

@serkancavuslarmerhaba,

Paylaşmış olduğunuz kot bloğu oldukça kullanışlı görünüyor. Benim sorunumun üzerine bant çekebilecek özellikte bir blok diyebiliriz. Fakat yine de ortada çözülemeyen bir sorun var gibi görünüyor.

İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim...

Burak ALCAN

Teknik Ressam

0 Beğeni
Mesaj 10 / 15

burakalcan
Contributor
Contributor

Merhaba @acad_instructor ,

Problemin çözümü konusunda gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı teşekkür ederim.

2011 versiyonundaki tüm fontları kopyalayıp 2017 içerisine atmama rağmen aynı sorun devam etmektedir.

Dikkat ederseniz 2017 versiyonunda bloğu patlattığımda ölçü yazısının tutma noktası sağ alta geçerken,2011 versiyonda sol altta kalmaktadır. İşte bu farkın kaynağı problemin de kaynağı oluyor sanırım.

Saygılarımla...

Burak ALCAN

Teknik Ressam

0 Beğeni
Mesaj 11 / 15

acad_instructor
Advisor
Advisor
Sayın Burak ALCAN,
Tam da geldiğim noktada beni yakaladınız. Justification yani yaslama
noktası değiştirildiğinde blok düzgün çalışmaya başlıyor.
Birlikte autodesk malumat merkezini tarayalım. Bu mesele başka birinin
başına gelmiş mi ? Bunu bulmaya çalışalım. Biz makineciler gerekirse
vidasına kadar söküp yeniden montaj esnasında sorunu çözeriz. Mobilden
cevapladım. İlk fırsatta bu konuyu çözmek için görüşmek üzere...

Saygı ve sevgilerimle

Murat ÖGÜTLÜ

Mesaj 12 / 15

acad_instructor
Advisor
Advisor

Sayın Burak ALCAN,

Kısa bir işlem uygulayacağız blok nesnesine;

1. Bloğu çift tıklayıp EDITOR penceresine (Gri fon renkli sekme) geçin.

2. Properties paletini açın.

3. Ordinate Dimension (üstteki) ölçüyü seçin.

4. TEXT başlığında TEXT POSITION X değerini kendiniz 15 (on beş) olarak değiştirin.

5. Aynı işlemi en alt (ortadaki doğru çalışıyor) ölçülendirmeye de uygulayın.

6. Bloğunuzu kaydederek normal AutoCAD ekranına geri dönün.

Artık blok nesneniz patlatıldığında bir kayma yaşamıyor.

En azından üzerinde denediğim AutoCAD 2018'de durum budur.

Geriye sadece; Bu koordinat ölçüsünün blok üzerine eklenişinde sonucu değiştiren çapağı bulmak kalıyor.

Saygı & Sevgiler...

M.Ö. 

Murat ÖGÜTLÜ

Mesaj 13 / 15

burakalcan
Contributor
Contributor

Tekrar merhaba @acad_instructor

Vakit ayırıp ayrıntılı bir şekilde yazmış olduğunuz işlem basamakları için çok teşekkür ederim, ellerinize sağlık.

Fakat, bu blok ve benzeri blokları biz şirket olarak şablon olarak kullanmaktayız ve benim blok içinde yapacağım değişikliği tüm bilgisayarlara yüklememiz gerekecek bu birinci problem. İkinci ve daha önemli problem ise bu blok sadece bende sorun veriyor, yani 2017 versiyonunda. Hata söyle bir örnek vereyim; bloğu 2011 versiyonunda patlattığımda hiçbir problem yaşamadan çalışmaya devam ediyorum, kotları veriyorum, kaydedip kapattıktan sonra aynı dosyayı 2017 versiyonunda açıyorum ve görüyorum ki düzgün verilmiş kotlar ölçüleri sanki justification noktasından simetrisi alınmış gibi tam ters istikamette duruyorlar. Bu durumda da kaydedip kapattıktan sonra 2011 versiyonunda açtığımda görüyorum ki herşey normal görünüyor. Yani eğer biz bu blok içerisinde herhangi bir değişiklik yaparsak 2016 versiyonuna kadar tüm Autocad versiyonlarında soruna neden olacağız:) Bu durumda çapak olarak adlandırdığımız şey ya dimension ayarlarındaki bir pürüz/güncelleme ya da autocad2017'nin yönleri ile alakalı gibi sanki.

Çok büyük bir problem değil fakat sorunun kaynağını ciddi şekilde merak etmekteyim, umarım bir çözüme ulaşabiliriz.

Saygılarımla...

Burak ALCAN

Teknik Ressam

0 Beğeni
Mesaj 14 / 15

Anonymous
Uygulanamaz
Kabul edilen çözüm

Autocad 2018 de aynı olmasa da benzer sorunla karşılaştım. Başka bir projeden çizimi kopyalayıp yapıştırdım. Scale ile boyutlandırdığımda MTEXT ler sağa doğru kayıyordu (çizim blok değildi). Çözüm olarak tüm çizimi seçip PROPERTIES yazıp yukardan MTEXT seçip JUSTIFY kısmını TOP CENTER yapınca düzeldi scale yaparken kayma olmadı. Sizin sorununuzu da denedim de çözüm olarak sadece blok çizimi deneme yanılma ile 5-10 kat vs büyütüp veya küçültüp (yani bloklanıp boyutu değiştirilmeden önceki haline getirip) ondan sonra patlatmayı deneyin. Patlattığınızda MTEXT ler yerine oturunca yukarıda anlattığım gibi TOP CENTER yapınca scale komutu kaydırmadan çalışacaktır. Biraz uğraştırabilir ama denemeye değer diyorum. 

0 Beğeni
Mesaj 15 / 15

burakalcan
Contributor
Contributor

Tam çözüm olmasa da çözüme en yakın açıklama oldu sanırım.

Emeğinize sağlık.