Community
Arnold for Houdini Forum
Rendering with Arnold in Houdini and Solaris using the HtoA plug-in.
cancel
Showing results forย 
Showย ย onlyย  | Search instead forย 
Did you mean:ย 

[HtoA]Missing shader/template

10 REPLIES 10
Reply
Message 1 of 11
Anonymous
1229 Views, 10 Replies

[HtoA]Missing shader/template

Hello :)

Shaders seems to be missing in the template of Houdini 17 (Htoa 3.2.0 - Arnold 5.2.1.0)

Or maybe i miss something *_*

      00:00:00  377MB  | Arnold 5.2.1.0 [7c7c9701] linux
      clang-5.0.0 oiio-1.7.17 osl-1.9.9 vdb-4.0.0 clm-1.0.3.513
      rlm-12.4.2 2018/10/19 14:28:10
      00:00:00  377MB  | running on work197, pid=28493
      00:00:00  377MB  |  2 x Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2660 v4 @
      2.00GHz (28 cores, 56 logical) with 64347MB
      00:00:00  377MB  |  Nvidia driver version 375.39
      00:00:00  377MB  |  GPU 0: GeForce GTX 1070 @ 1784MHz
      (compute 6.1) with 8113MB (7602MB available)
      00:00:00  377MB  |  CentOS Linux 7 (Core), Linux kernel
      3.10.0-327.el7.x86_64
      00:00:00  377MB  |  soft limit for open files raised from
      1024 to 4094
      00:00:00  377MB  |  
      00:00:00  377MB  | [htoa_op] Begin registration ...
      00:00:00  377MB  | loading plugins from
      //software/HtoA/3.2.0/linux64/arnold/plugins ...
      00:00:00  377MB  |  alembic_proc.so: alembic uses Arnold
      5.2.1.0
      00:00:00  378MB  |  cryptomatte.so: cryptomatte uses
      Arnold 5.2.1.0
      00:00:00  378MB  |  cryptomatte.so: cryptomatte_filter
      uses Arnold 5.2.1.0
      00:00:00  378MB  |  cryptomatte.so:
      cryptomatte_manifest_driver uses Arnold 5.2.1.0
      00:00:00  378MB  |  htoa_mandelbulb_proc.so: mandelbulb
      uses Arnold 5.2.1.0
      00:00:00  378MB  | loaded 5 plugins from 3 lib(s) in
      0:00.01
      00:00:00  378MB  | [htoa_op] Loading metadata file:
      //software/HtoA/3.2.0/linux64/arnold/metadata/lights.mtd
      00:00:00  378MB  | [htoa_op] Loading metadata file:
      //software/HtoA/3.2.0/linux64/arnold/metadata/shaders.mtd
      00:00:00  378MB  | [htoa_op] Loading metadata file:
      //software/HtoA/3.2.0/linux64/arnold/metadata/options.mtd
      00:00:00  378MB  | [htoa_op] Loading metadata file:
      //software/HtoA/3.2.0/linux64/arnold/metadata/shapes.mtd
      00:00:00  378MB  | [htoa_op] Loading metadata file:
      //software/HtoA/3.2.0/linux64/arnold/metadata/operators.mtd
      00:00:00  378MB  | [htoa_op] Loading metadata file:
      //software/HtoA/3.2.0/linux64/arnold/metadata/cameras.mtd
      00:00:00  378MB  | [rop_operators] Registering operators
      ...
      00:00:00  378MB  | [rop_operators] operator registration
      done.
      00:00:00  378MB  | [rop_operators] Registering operators
      ...
      00:00:00  378MB  | [rop_operators] operator registration
      done.
      00:00:00  378MB  | [htoa_op] End registration.
      00:00:00  378MB  |  
      00:00:00  378MB  | releasing resources
      00:00:00  296MB  | Arnold shutdown

2846-screenshot-2018-12-10-10-12-14.png

Tags (1)
Labels (1)
10 REPLIES 10
Message 2 of 11
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

The shader registration is missing, so something might be missing in the install:

00:00:01   231MB         | [vop_shaders] Registering shaders ...
00:00:01   232MB         | [vop_shaders] shader registration done.

Also, the operators are registered twice, that's weird.



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 3 of 11
Anonymous
in reply to: Anonymous

Removing htoafolder/dso in the HOUDINI_DSO_PATH environnement seems to fix the problem :/ 
Message 4 of 11
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

We recommend that you don't set the different HOUDINI_*_PATH environment variables separately. Instead, set HOUDINI_PATH with subfolders (eg htoafolder/dso, htoafolder/toolbars and so on)



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 5 of 11
javiertoledo
in reply to: Anonymous

We've been experiencing this missing shader issue. It's weird because it only happens when opening existing hip files by double clicking them. When the file is opened arnold shopnets appear empty.

If we open a blank houdini session shaders are loaded perfectly. If we file>open an existing scene it works aswell.

Console shows the double registration of metadata files only when opening files by double click. If we open the blank scene it only appears once and everything works.

I first thought about an issue with our 123.py and 456.py custom files but they perform non arnold related operations. (I tried removing this scripts and nothing changes).

We don't usually open our scenes by double click, so it's hard to track the version when this started.

Does any of this ring a bell?

Thanks!

Message 6 of 11
Ezra_Miller
in reply to: javiertoledo

+1, having the same exact issue. shaders load when opening a new file or opening from Houdini command line tools, but when opening an existing file the shaders aren't loaded.

Message 7 of 11
julian.hodgson
in reply to: Anonymous

@Javier, are there any extra environment variables that get set when you run open a blank houdini that may not be set when you double click?

Can you share the console log files in both cases?

Message 8 of 11
Ewoud_Heidanus
in reply to: Anonymous

I'm having the exact same issue but I'can't seem to find a good solution..

00:00:00   333MB         | [htoa_op] Begin registration ...
00:00:00   333MB         | loading plugins from /Users/nfa/htoa/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/arnold/plugins ...
00:00:00   334MB         |  cryptomatte.dylib: cryptomatte uses Arnold 5.3.0.2
00:00:00   334MB         |  cryptomatte.dylib: cryptomatte_filter uses Arnold 5.3.0.2
00:00:00   334MB         |  cryptomatte.dylib: cryptomatte_manifest_driver uses Arnold 5.3.0.2
00:00:00   334MB         |  htoa_mandelbulb_proc.dylib: mandelbulb uses Arnold 5.3.0.2
00:00:00   334MB         |  alembic_proc.dylib: alembic uses Arnold 5.3.0.2
00:00:00   334MB         | loaded 5 plugins from 3 lib(s) in 0:00.11
00:00:00   334MB         | [htoa_op] Loading metadata file: /Users/nfa/htoa/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/arnold/metadata/shaders.mtd
00:00:00   336MB         | [htoa_op] Loading metadata file: /Users/nfa/htoa/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/arnold/metadata/operators.mtd
00:00:00   336MB         | [htoa_op] Loading metadata file: /Users/nfa/htoa/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/arnold/metadata/options.mtd
00:00:00   336MB         | [htoa_op] Loading metadata file: /Users/nfa/htoa/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/arnold/metadata/lights.mtd
00:00:00   336MB         | [htoa_op] Loading metadata file: /Users/nfa/htoa/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/arnold/metadata/cameras.mtd
00:00:00   336MB         | [htoa_op] Loading metadata file: /Users/nfa/htoa/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/htoa-4.0.2_r236e192_houdini-17.5.229/arnold/metadata/shapes.mtd
00:00:00   336MB         | [rop_operators] Registering operators ...
00:00:00   336MB         | [rop_operators] operator registration done.
00:00:00   347MB         | [vop_shaders] Registering shaders ...
00:00:00   349MB         | [vop_shaders] shader registration done.
00:00:00   349MB         | [htoa_op] End registration.
00:00:00   349MB         |  
00:00:00   349MB         | releasing resources
00:00:00   349MB         | Arnold shutdown

3862-schermafbeelding-2019-05-08-om-143416.png

Message 9 of 11
Stephen.Blair
in reply to: Anonymous

There's actually two different problems discussed in this question, with two different answers.

  • The original question was solved by removing htoafolder/dso from HOUDINI_DSO_PATH
  • The second question, from Javier, was solved by upgrading to 17.5.229
    Note that this second question was about opening hip files by double clicking. The problem didn't happen when opening hip files through File > Open in Houdini.

Since you have 17.5.299, that suggests the problem is the environment variables.



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 10 of 11
Ewoud_Heidanus
in reply to: Anonymous

Where can I change these files on MacOs? any idea?

Message 11 of 11
Anonymous
in reply to: Anonymous

Yeah, what exactly is the issue in the environment variables. There is nothing. I uninstalled all Autodesk products too. Still the same issue when double clicking on the hips. This started in 17 btw.

Can't find what you're looking for? Ask the community or share your knowledge.

Post to forums  

Technology Administrators