Community
Arnold for Cinema 4D Forum
Rendering with Arnold in CINEMA 4D using the C4DtoA plug-in.
cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

No GPU Devices Available - C4D (3090 and 2080ti)

12 REPLIES 12
Reply
Message 1 of 13
Grayson.p.sedory
4358 Views, 12 Replies

No GPU Devices Available - C4D (3090 and 2080ti)

Hi, I have a RTX 3090 and an RTX 2080 TI and I am unable to turn on GPU rendering. It shows "No GPU Devices are available".

I've updated to the latest drivers and the latest version of C4DTOA running on R20.


Just wondering if there is any trick to get this working properly (or at all). I would be fine just rendering on the 3090 but i haven't figured out a way to turn off the 2080TI without removing it since it works fine with Redshift and Octane.


Any thoughts would be appreciated!

Thanks.

Tags (2)
Labels (2)
12 REPLIES 12
Message 2 of 13

Hi

Can you run nvidia-smi.exe and tell me what it prints out?

C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI\nvidia-smi.exe

Also, can you set the Arnold log verbosity to Info, and render something (it can be a blank scene)?
I'd like to see what is printed in the log about the GPUs.



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 3 of 13

I am having the same problem. Latest drivers, latest Arnold version. Tested with both NVIDA Studio and Game drivers. Octanebench recognizes the 3090 card. New system as of 3 months ago.

  • Arnold recognizes and has been working with the 2080Ti.
  • Installed the 3090 in PCI3. "No GPU devices available" in Arnold.
  • Removed 2080Ti, moved 3090 to PCI1. Still "No GPU devices available" in Arnold.
Message 4 of 13
Stephen.Blair
in reply to: sethHV2GR

Can you run nvidia-smi.exe?

And I would check an Arnold log, just in case there's some related message.



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 5 of 13
sethHV2GR
in reply to: Stephen.Blair

Posted nvidia-smi.exe results as a comment. Exceeded the 600 character max as a reply.

Message 6 of 13

Hi i tried to run the Nvidia-smi.exe but i couldn't find it, it wasn't in the location specified. I will look online for a solution and try to post it. Here is the Arnold Log attached.

arnoldlog.png

Message 7 of 13

ok here is the nvidia-smi.exe


nvidia-smi.png

Message 8 of 13

Under Render settings > Arnold Renderer > System > Manual Device Selection it says "No GPU devices are available."

From Console trying to render using GPU, verbosity level set to info:


==============================================================================
Arnold IPR started at Thu Nov 12 16:59:06 2020
==============================================================================
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | log started Thu Nov 12 16:59:06 2020
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | Arnold 6.1.0.0 [250260fb] windows clang-10.0.1 oiio-2.2.1 osl-1.11.6 vdb-4.0.0 clm-1.1.1.118 rlm-12.4.2 optix-6.6.0 2020/10/27 10:53:09
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | running on AVA-568876-1, pid=24652
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | 2 x AMD Ryzen Threadripper 3990X 64-Core Processor (64 cores, 128 logical) with 130957MB
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | Windows 8 Professional (version 6.2, build 9200)
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | soft limit for open files is set at 2048
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB |
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | loading plugins from C:\Program Files\Maxon Cinema 4D R22\plugins\C4DtoA\arnold\bin\..\plugins ...
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | alembic_proc.dll: alembic uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | cryptomatte.dll: cryptomatte uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | cryptomatte.dll: cryptomatte_filter uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2131MB | cryptomatte.dll: cryptomatte_manifest_driver uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2128MB | usd_proc.dll: usd uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | loaded 5 plugins from 3 lib(s) in 0:00.11
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | loading plugins from C:\Program Files\Maxon Cinema 4D R22\plugins\C4DtoA\procedurals ...
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | volume_tfd.dll: volume_tfd uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | volume_voxel_field.dll: volume_voxel_field uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | loaded 2 plugins from 2 lib(s) in 0:00.00
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | loading plugins from C:\Program Files\Maxon Cinema 4D R22\plugins\C4DtoA\shaders ...
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: mesh_light_material uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: normal_displacement uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: vector_displacement uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: c4d_vertex_map uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: xparticles uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: image_plane uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: layer_color uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: layer uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | c4dtoa_shaders.dll: xp_gaseous uses Arnold 6.1.0.0
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | loaded 9 plugins from 1 lib(s) in 0:00.00
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB |
[c4dtoa] 00:00:00 2129MB | authorizing with license manager: user ...
[c4dtoa] 00:00:02 2131MB | [user] authorized user "sethHV2GR" in 0:02.26
[c4dtoa] 00:00:02 2131MB | [user] expiration date: unknown
[c4dtoa] 00:00:02 2131MB |
[c4dtoa] 00:00:02 2132MB ERROR | [gpu] unable to initialize NVIDIA NVML (GPU-rendering)
[c4dtoa] 00:00:02 2205MB WARNING | Aborted by user: received abort signal



Message 9 of 13

Hi I tried to run nvidia-smi.exe but it was not in any of the folders there. I'll look to see if i can figure that out, in the meanwhile here is what the Arnold log gave:


00:00:06 2238MB ERROR | [gpu] unable to initialize NVIDIA NVML (GPU-rendering)


Thank you!

Message 10 of 13

@

Can you try copying nvml.dll from C:\WINDOWS\system32 to C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI (after you create that folder) ?



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 11 of 13
Stephen.Blair
in reply to: sethHV2GR

@

Is nvml.dll in C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI ?

If not, copy nvml.dll from C:\WINDOWS\system32 to C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI



// Stephen Blair
// Arnold Renderer Support
Message 12 of 13

And that did it !!!! Thank you! my 3090 works now. Really appreciate the help there. Not sure why that file was not in that spot but I'm glad its there now!

Message 13 of 13

This should be fixed in Arnold 6.1.0.1 (C4DtoA 3.2.1) thanks to below bug fix. If you still have issues, do let us know.


core#10118 [GPU] Improve NVML detection

Can't find what you're looking for? Ask the community or share your knowledge.

Post to forums  

Technology Administrators


Autodesk Design & Make Report