Revit & Construction Cloud - Tüm Ürünler - Türkçe
Tüm Revit ve Construction Cloud ürünleri forumlarına hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler Revit ve Construction Cloud ürünleri konularını keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

Revit Architecture 2016 Yenilikler ve İyileştirmeler

0 YANIT 0
Yanıtla
Mesaj 1 / 1
ulasdeniz
6002 Görüntüleme, 0 Yanıt

Revit Architecture 2016 Yenilikler ve İyileştirmeler

REVIT AERCHITECTURE 2016 YENİLİKLER

 

1- ARKAPLAN RENGİ:

Arkaplan rengini artık istediğiniz renk tonuna göre  değiştirebilirsiniz. Bunun için Revit Application Menu >>Options>>Graphics>> Backround Color butonuna tıklayıp istediğiniz rengi seçebilirsiniz.

1- Background color.JPG

 

2- ÇİZGİ KALINLIĞI (Lineweight)

Çizgi kalınlığını ayarlayıp. Thin line görüntüsünü seçtiğinizde, dosyayı kapatıp tekrar açınca, ekrandaki proje görüntüsünün ayarladığınız gibi kaldığını görürsünüz. Daha önce dosyayı her açtığınızda, dozyayı kalın çizgilerle açmak zorunda kalırdınız. (lineweight butonu önceki resimde mavi kalemle işaretlenmiştir.) 

 

3- ARAMA-LİSTELER VE SEÇİM KOLAYLIKLARI

Bazı kullanım kolaylığı sağlayan yenilikler eklendi.

  • Örneğin Wall komutuna basıp duvar çizeceksiniz. Properties penceresinde duvar seçimi yapacaksınız ve önünüze uzun bir liste açılır. Resimde görüldüğü üzere yeni eklenen arama bölmesine adını bildiğiniz duvarı yazıp arayabilirsiniz ya da ilk harfleri yazarak listeyi daraltabilirsiniz.
  • Ya da detay çizgisi çizerken, çizgi seçimi yapmak üzere açılır menüye tıklayıp, listeden istediğiniz çizginin adının ilk harfini yazdığınızda o çizgi seçilecektir. Resimde RFC çizgisini seçmek için R harfine bastığımda, RFC çizgisinin seçilmeye hazır olduğunu görürsünüz. Uzun bir listede bu pratiklik sağlayabilir bir özellik olabilir.
  • Bu özellikler menülerde pek çok alana yayılmıştır. Örneğin bir text ya da ölçü biçimini ayarlayacaksınız. Ölçü ya ta text kutusunun oklarını (Arrowhead ) ayarlayacaksınız. 30 ya da 20 derecelik oklardan birini seçerken alana rakamları yazarsanız liste daralacak ve istediğiniz seçimi daha kısa bir listeden yapabileceksiniz

3- Liste arama kolaylıkları.JPG

 

 4- SINIRLAMALAR Penceresi (REVEAL CONSTRAINTS)

 

Bazen Revit’te elemanları kaydırmak ötelemek isteriz. Fakat bir uyarı penceresi açılarak  bunun yapılamayacağını bildirir işlemin iptaline ya da tüm sınırlamaları kaldırmaya yönlendirirdi. Biz de ilgili görünüşte görünmediği için sınırlamaların nerede olduğunu bulmak için bağlantılı görünüşleri tek tek aramak zorunda kalabilirdik. Şimdi artık Reveal Constraints görünüşü butonuna tıklayarak o görünüşteki mevcut tüm sınırlamaları görüntüleyebiliriz. Tüm bu sınırlamaları tek elden görüntüleyebiliriz ve hatta açıp sınırlamaları kaldırabiliriz bu sayede artık çıldırtan uyarıları başka görünüşlere gitmeden sınırlamalara özgü açılıp kapanan görünüşle istediğimiz engelleri ve sınırlamaları değiştirebilir ya da görebiliriz. Bu pencerede sınırlamalar kırmızı olarak gösterilmiştir. Tıpkı gizli nesnelerin görüntüsü gibi burada da gizli sınırlamalar gizli eleman olarak belirtilir.

 

4a- Sınırlamaları Gösterme Penceresi.JPG

 

4b- Sınırlamaları Gösterme Penceresi.JPG

 

 

5-SELECT HOST ÖZELLİĞİ İLE EVSAHİBİ NESNENİN BULUNUP SEÇİLMESİ

 

Bu yeni özellik ile seçtiğimiz etiketin (Tag) hangi nesneye ait olduğunu bulmamışı ve o nesneyi seçmemizi sağlar. Karmaşık projelerde, etiketlerin karıştığı durumlarda oldukça kullanışlı bir özellik olacaktır. Etiketi seçip Select host butonuna bastığımızda, etiketin ait olduğu nesneyi seçeriz, ve gerkirse o nesneyi başka bir taşıyıcı nesneye nakledebiliriz.  

 

5- Select host.JPG

 

5-2.JPG

5-3.JPG

 

6- ODA VE HACİMLERİ (PLACE ROOMS & VOULMES AUTOMATICALLY) OTOMATİK OLARAK YERLEŞTİRME

 

Bu yeni eklenen özellik ile bir plana odaların hepsinin tek seferde yerleşmesini sağlayabilirsiniz. Çok kullanışlı ve zaman tasarrufu sağlayan bir özellik.  Bunun için kat planı görüntüsünde iken Room komutuna basıp Place Rooms Automatically seçeneğini seçmemiz yeterli olacaktır.

 

6- Place rooms.JPG

 

7-OPEN SHEET ÖZELLİĞİ İLE GÖRÜNÜŞÜN YER ALDIĞI PAFTAYI AÇMA

 

Bu özellik ile paftaya yerleştirilmiş olan bir görünüşü, (Kat planı ya da cephe görünüşü gibi) sağ tıklayarak, tek seferde  görünüşün içinde bulunduğu paftayı ekrana açabiliriz. Böylelikle çok paftalı projelerde hızlı bir iş akışı için büyük bir yeniliğimiz daha olmuş oldu. Ülkemizde çoklukla tek pafta üzerine tüm görünüşler yerleştirildiği içiz bize çok büyük bir yenilik gibi gelmeyebilir. Fakat yurt dışı projelerde onlarca belki yüzlerce paftanın olduğu projeler var. Onlar için büyük kolaylık olacaktır.

 

7.JPG

 

8- SELECTION BOX ÖZELLİĞİ İLE SEÇİLİ ALANIN VE NESNELERİN PERSPEKTİF GÖRÜNTÜSÜNÜ OLUŞTURMA

 

Yeni Selection Box özelliği ile seçili bir alanın 3d perspektif görüntüsü otomatik olarak oluşturulur. Böylelikle eskiden Section Box ile 3d kesiti alınacak alanı tek tek kenarlarını daraltarak oluşturma zahmetinden kurtulmuş olduk. Oldukça kullanışlı bir özellik ve Revit’te bu senekli en beğendiğim özellik.

 

8- Selection Box.JPG

 

9-YENİ RAYTRACER RENDER MOTORU

 

Artık Revit’te ikinci bir render motoru var. Her ne kadar eski render motoru daha kullanışlı ve daha iyi sonuç veriyor gibi görünse de sanırım yeni render motorumuz daha hızlı sonuç üretebilecek. Render menüsünden Mental Ray ya da Raytrace render motorları seçilebilecek. Aşağıdaki resimlerde, her iki render motoru ile alınmış aynı ayarlarla olmasına rağmen, Raytrace render’in daha kısa sürdüğü ve kalite hakkında yargıya varabileceğiniz karşılaştırmalar yapılabilir.

 

9a- render motoru.JPG

9b-  Raytracer.JPG  

 

10- IFC LINKS AND ROOMS.

 

Bu yeni özellik ile IFC dosyalarının revit içine bağlanması ve elemanlarının BIM elemanları olarak tanınması mümkün hale geliyor. Böylelikle Archicad gibi diğer BIM yazılımlarından gelen modeller Revit içinde, ROOM eklenebilecek kadar BIM modeli olarak tanınıyor. Link yöntemi ile bağlanma imkanı sayesinde orijinal dosyada yapılacak olan değişiklikler otomatik olarak Revit içerisinde güncelleniyor. Bu bir anlamda diğer BIM yazılımları ile Revit arasında ortak çalışma imkanı sağlayabiliyor. Ve bu oldukça kullanışlı bir iş birliği imkanı oluşturacaktır.  Artık Archicad ya da diğer BIM yazılımları da, Revit ile iyi bir işbirliği yapabiliyor.

 

11- PROJE KUZEY YÖNÜNÜ ÇEVİRME (ROTATE PROJECT NORTH )

 

Proje kuzey yönünü daha kolay bir şekilde çevirebileceğimiz  tek bir komut artık Revit Location menüsünde mevcut. Proje yönünü çevirdiğimizde, proje üzerinde çalışma kolaylığımız oluşur. Projeyi önce düz bir şekilde modelleyip proje sonunda istediğimiz görüntüde proje yönünü çevirebiliriz. Böylelikle proje koordinasyonu ve pafta düzenleri konusunda çok daha kolay iş akışına sahip olabiliriz.

 

10- ROTATE NORTH ARROW.JPG

 

10-b.JPG

 

12-REVIT ENERJİ ANALİZİ İYİLEŞTİRMELERİ: 

       

Revit’te Enerji analizlerini daha iyi ve güvenilir şekilde yapmak için bir takı eklentiler eklendi. Ve yapılan iyileştirmeler sonrasında artık Revit içerisinden doğrudan 360 servislerine bağlanarak Enerji analizlerini yapabiliyoruz. Kavramsal tasarım çalışma ortamında dahi aynı şekilde enerji analizlerini yapabiliyoruz. Bu özellikler için Revit Aboneliğinizin olması şart. Enerji analizleri Green Building Studio (GBS) üzerinden yapılmaktadır. 360 servisi olan GBS Revit içerisinde otomatik olarak hazırlanan GBSXML dosyasının bulut üzerinden bu servise yollanması ile enerji analizleri yapılabiliyor. Tabi bunun için önce proje bilgilerinin, lokasyonun, projedeki hacimlerin ve elemanların düzgün olarak ayarlanmış olması gerekiyor. Tüm yapı elemanlarına gerçeğine uygun eneji materyallerinin atanması ve enerji için gerekli U ve R değerlerinin belirtilmesi durumunda, ve lokasyonun, kuzey yönünün ayarlanması durumunda, projeye yerleştirilmiş oda ve hacimler üzerinden enerji modeli oluşturulup GBXML dosyası olarak kaydedilebiliyor. Bu dosya ile harici Enerji analizi yazılımlarına da enerji modellerinin aktarması yapılabiliyor.  Daha fazla bilgi için konu hakkında hazırlayacağım derse ileriki tarihlerde bakabilirsiniz.

 

 

 

13- A 360 CALLOBARATION FOR REVIT (BULUT ÜZERİNDEN REVIT İÇİN EKİP İŞBİRLİĞİ)

 

ARTIK bulut üzerinden Revit projenizi tüm ekibe paylaştırabilir, farklı ülkelerde dahi olsanız bulut üzerinden dosyaya erişip çalışmanız mümkün. Bu sayede çevrimiçi olarak hem proje üzerinden çalışabilir, ekip elemanları ile Revit üzerinden konuşup yazışabilir, dosyayı modifiye edip ilaveler yapabilir, kısaca uzaktan dosya üzerinde her türlü çalışmayı ve ortak işbirliğini sağlayabileceğiniz Collabaration for Revit 360 özelliği ile tanışabilirsiniz.  Konu ile ilgili detaylı açıklamaları, hazırlamayı planladığım  360 bulut hizmetleri derslerimden, çok yakında takip edebilirsiniz.

 

Revitte daha pek çok iyileşirme mevcut. Performans iyileştirmeleri ve diğer Revit platformlarında yapılan yenilik ve iyileştirmeler mevcut. Revit MEP ve Structure için yenilikleri de bir sonraki makalemde aktaracağım. Takip ettiğiniz için teşekkürler.


Ulaş Deniz


Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜM OLARAK KABUL ET" ( "ACCEPT AS SOLUTION" ) seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın.
Beğendiğiniz mesajları lütfen "Övgü Puanı" (KUDO) ile ödüllendirin.
Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCkJpVueGScmJvW1RIgqttSg

Etiketler (3)
0 YANIT 0

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report