AutoCAD – Tüm Ürünler – Türkçe
Tüm AutoCAD ürünleri için Autodesk AutoCAD forumlarına hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler AutoCAD ve araçlarıyla ilgili konuları keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

AutoCAD 2015 Classic Çalışma Ortamını Oluşturmak.

8 YANIT 8
Yanıtla
Mesaj 1 / 9
acad_instructor
68838 Görüntüleme, 8 Yanıt

AutoCAD 2015 Classic Çalışma Ortamını Oluşturmak.

Autodesk firması, AutoCAD 2015 sürümüyle birlikte AutoCAD Classic çalışma oturumunu ön tanımlı çalışma ortamları listesinden çıkartmış bulunuyor. Uzun yıllar AutoCAD ile çalışanların vazgeçemediği bu ortam, şerit mönü düzeninde çalışmayı benimseyememiş tüm çizim yapanlar için sevimsiz bir durum gibi gözükse de AutoCAD Classic çalışma ortamını yeniden elde etmek için çaresiz değiliz.

 

AutoCAD Classic çalışma ortamını geri kazanmak için iki farklı uygulama yöntemi var. Bu seçeneklerden biri, AutoCAD 2014 ve öncesi sürümlerden faydalanabileceğimiz acad.cuix dosyasının içeriğinde bulunan AutoCAD Classic  ortamını, özelleştirme araçlarını kullanarak AutoCAD 2015’in içine transfer etmektir. Ben, her durumda orijinal AutoCAD konfigürasyonunu değiştirmeksizin AutoCAD Classic çalışma ortamını elde etmek için, aşağıda anlatacağımız ikinci yöntemi takip ederek bu işin üstesinden gelmeyi uygun buluyorum. Böylelikle umulmadık anlarda bozulmalara yol açan, .cui dosyalarını da işin içine karıştırmadan AutoCAD Classic ortamını tekrar kullanabileceksiniz.

 

 

AutoCAD Renk Temasını Değiştirmek

AutoCAD 2015 başlatıldığında siyah çizim alanı ile eşleştirilmiş hayli koyu tondaki bir şerit mönü ortamı, size gözünüzün alıştığı kontrast dışında bir görünümle karşılar. İlk olarak renk temasını değiştirmekle işe başlayalım:

 

  1. Hiçbir komut seçili değilken Options yani seçenekler / ayarlar komutunu verin. Bu komuta ulaşmak için en kısa yol klavyeden OP yazıp Enter’a basmaktır. Alışkanlığınıza bağlı olarak fareyi komut satırına sürükleyip üzerindeyken sağ tuş mönüsünde açılan seçenekler arasından Options… komutunu da verebilirsiniz.
  2. Ekrana gelen Options diyalog kutusunda Display sekmesini tıklayın.
  3. Window Elements bölgesindeki Color scheme maddesinin seçeneklerine ulaşmak için, satırın açma okunu tıklayın.

EK1-01.jpg

 

4. Güncel olarak gelen Dark renk şeması seçeneğini Light seçeneği ile değiştirin ve OK düğmesini tıklayın.

 

 

İşlemi bitirmenizle birlikte, şerit mönü ve durum çubuğu bandının rengi, siyaha yakın koyu tondan beyaz ve aydınlık bir görünüme kavuşmuş olacaktır.

 

 

 

Çekme Mönüyü Açmak

AutoCAD Classic çalışma ortamı ile çizim yapan emektarlar, ana komutlara ulaşmak için şerit mönülerin (Ribbon) içinde dolaşmaktansa üstten açılır çekme mönü (Pull-down) içinden komut vermeyi her zaman daha pratik bulmuştur. AutoCAD’in emektar çekme mönüsünü kullanıma açmak için,

 

  1. Ekranın en üst sol kısmında bulunan hızlı erişim araç çubuğunun sağındaki minik oku tıklayarak seçenekleri açın.
  2. Listede bulunan Show Menu Bar seçeneğini tıklayın.

EK1-02.jpg

 

Seçeneği tıklamanızla birlikte şerit mönülerin hemen üstünde, çekme mönü kendine ait olan yeri almış olacaktır.

 

EK1-03.jpg

 

Çekme mönüyü AutoCAD ekranına ekledikten sonra çizim alanında ciddi büyüklükte yer kaplayan şerit mönüyü de bir şekilde görünümden çıkartmak isteyebilirsiniz. Hatırlarsanız klasik AutoCAD çalışma ortamında, şerit mönü yer almamaktaydı. Şerit mönüleri kullanmanın sağladığı avantajları göz ardı etmek, çizim yaparken kolaylık sağlayan birçok bağlamsal mönü yardımlarından faydalanamamak olacağından, size şerit mönüyü tamamen kaybetmeden, görünümünün göze batmayacak durumda kalmasını ısrarla öneriyorum.

 

  1. Şerit mönün hemen bittiği yerde, ekranın sağında kalan ve yan yana konuşlanmış iki minik ok göreceksiniz. Sağdaki, en minik olan oku tıklayarak şerit menü görünümünü düzenleyen seçenekleri açın.

EK1-04.jpg

 

2. Listeden, Minimize to Tabs seçeneğini tıklayın.

 

 

Artık iki mönüyü alt alta kullanabileceğiniz gibi, hatırı sayılır bir alanı da çizim alanına eklemiş olacaksınız.

 

Bu işlemi gerçekleştirmek için kullandığımız o minik okun solunda kalan (daha hacimli) ok simgesini ise şerit mönüyü genişletilmiş ve tam halini tekrar ekrana geri getirmek için kullanabilirsiniz. Show Full Ribbon okunu tıkladığınızda, çekme mönü ekranda yer alırken, şerit mönü de tam boyutları ile ekrandaki yerini koruyacaktır.

 

ÖNEMLİ UYARI Bazı komutlar (Mtext, hatch, vs.) çalıştırıldığında, bağlamsal şerit mönüler ekranda size yardımcı olmak için ekranda belirirken, minimize edilmiş şerit mönü düzeninde, bağlamsal şerit mönüler ilk anda ekranda belirmeyecektir. Bu durumda, verdiğiniz komutun şerit mönüsüne ulaşmak için şerit mönünün en sağına yerleşen bağlamsal menüyü tıklayarak onu genişletmeyi ihmal etmeyin.

 

 

 

Araç Çubuklarını Ekrana Taşımak

AutoCAD Classic çalışma ortamında çalışmak, bir anlamda çizimi gerçekleştirmek için kullanılan başlıca araç çubuklarını (toolbar) ve simgeleri (icon) kullanmakla eş değer nitelikteydi. Her AutoCAD kullanıcısının istisnasız ihtiyacı olan bu araç çubukları; Standard, Layers, Draw, Modify, Modify II ve Dimension araç çubuklarıdır. Bu araç çubuklarını ve varsa diğer simgelerinizi AutoCAD Classic çalışma ortamında kullanıma açmak için;

 

  1. Tools çekme mönüsünü tıklayın.
  2. Mönüdeki Toolbars komutunun üzerine fareyi sürükleyin.
  3. Fareyi AutoCAD başlığına sürükleyin.

EK1-06.jpg

 

4. Araç çubukları listesinden ilk araç çubuğunuzu seçmek için liste içinde Standard seçeneğini tıklayın.

5. Standard araç çubuğu olması gereken yerde pozisyonunu alacaktır.

 

EK1-07.jpg

 

6. Diğer araç çubuklarını açmak için artık çekme mönü içinde gezinmek zorunda değilsiniz. Ekrana yerleşen Standard araç çubuğu üzerine fareyi sürükleyin ve sağ tuşla araç çubukları listesine ulaşın.

7. Yukarıda saydığım araç çubuklarını ve diğer (varsa) gerekli araç çubuklarını listede teker teker işaretleyerek ekrana yerleşmesini sağlayın.

8. Kullanıma açtığınız araç çubuklarını zevkinize uygun konumlarını ekranda düzenlemek size kalmış durumda. Hangi grubu nerede görmek istiyorsanız araç çubuklarının noktalı gri alanında farenizin sol tuşuna basılı tutarak, seçtiğiniz araç çubuğunu uygun konumuna getirdiğinizde bırakın.

9. Ekranın sağ kısmında dikey sütunda konumlanmış Navigation Bar ve Steering Wheel araçlarını da kapatarak tam bir iki boyutlu çalışma ortamı sağlamak isteyebilirsiniz. Komut satırından navbar yazın ve Enter ile onaylayın.

10. Ekrana gelen iki seçenek içinden OFF seçeneğini tıklayarak Navigation Bar aracını görünümden kapatın.

11. Klavyeden navcubedisplay yazıp enter’a basın.

12. Komut satırına rakamla “3” yazıp enter ile onaylayın.

 

EK1-08.jpg

 

Şimdi tamamıyla AutoCAD Classic çalışma oturumunu elde etmiş bulunuyoruz. Ekranda eksik kalan (araç çubukları, zemin rengi, vs.) başka bir öğe kaldıysa şimdiden tamamlayın, çünkü son adımda bu ayarları kalıcı olarak AutoCAD çalışma ortamları listesine ekleyeceğiz.

 

 

 

AutoCAD Classic Ortamını Kaydetmek

AutoCAD Classic çalışma ortamı için gerekli tüm koşullar tamamlandığında kalan tek iş, bu ayarların Workspace olarak adlandırılan çalışma ortamı listesine eklenmesidir.

 

  1. Durum çubuğunda bulunan Workspace Switching düğmesini tıklayın.
  2. Yukarı doğru açılan listenin içinden Save Current As… seçeneğini tıklayın.

EK1-09.jpg

 

3. Ekrana gelen Save Workspace diyalog kutusundaki Name satırına, mantıklı bir çalışma ortamı ismi yazabilirsiniz. Eskiler de olduğu gibi 

AutoCAD Classic ismini neden uygun görmeyelim ?

 

EK1-10.jpg

 

4. Save düğmesini tıklayarak çalışma ortamını kaydedin.

 

Anlattığım adımları tamamlamanızla birlikte AutoCAD’inize klasik bir çalışma ortamı ekleme sürecini de bitirmiş olacaksınız.

 

EK1-11.jpg

 

Yazarın Son Sözü :

Tanıtım yazısında da belirtmiş olduğum gibi, Autodesk firması, kullanıcılarına Ribbon (şerit mönü) düzenine gitgide alıştırması için stratejik olarak aldığı bu kararın doğrultusunda AutoCAD Classic çalışma ortamını (şimdilik) listeden attığını belirtti. AutoCAD Classic ortamında çizim yapmayı terkedemeyenlere en ufak itirazım olmadığı gibi RIBBON mönüde çalışmayı tercih etmemesi için makul bir sebep bulamadığımı belirtmek isterim. Göz Kırpan Gülümseme

 

Murat ÖĞÜTLÜ

AutoCAD Kitap Yazarı & Eğitmen

 

 



Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜMÜ KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Murat ÖGÜTLÜ


Etiketler (2)
8 YANIT 8
Mesaj 2 / 9

Murat hocam merhaba;

AutoCAD 2015 versiyonu ile birlikte en çok soru aldığımız konulardan bir tanesiydi. Açıklayıcı paylaşımızını için tekrar elinize sağlık.

Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜM OLARAK KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın.
Beğendiğiniz mesajları lütfen "Övgü Puanı" ile ödüllendirin.
Mesaj 3 / 9

Merhabalar Tuğba hocam,

 

Konu seçimini isabetli bulmanıza çok sevindim.

 

En derin sevgi ve saygılarımla.



Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜMÜ KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Murat ÖGÜTLÜ


Mesaj 4 / 9

HOCAM BENIM BİR SIKINTIM VAR SİMGELER ÇOK BÜYÜK KÜÇÜLTEMİYORUMAdsız.png

Mesaj 5 / 9

Sayın muhammetasilyazıcı08,

 

Net açıklamalı gönderiniz için teşekkür ederiz.

 

AutoCAD tüm araç çubuğu simgelerini (icons) siz değiştirmediğiniz sürece 16 x 16 pixel boyutlarında görüntüler.

Sizin AutoCAD oturumunuz üzerinde bu boyutların 32 x 32 pixel boyutlu geniş (larger format) buton seçimine çevrildiğini görüyorum.

 

Bu ayarın değiştirildiği onay kutucuğunun konumuna birlikte gidelim;

 

1. İşimiz bir ön ayar meselesi. Klavyeden op yazıp Enter ile onaylayın.

2. Açılan iletişim kutusunda  Display sekmesini tıklayın.

3. Sol sütunda ikinci onay kutucuğunu bulun. Use large buttons for Toolbars maddesi sizde işaretli yani Checked durumda.

    Onay kutucuğunu tıklayarak, işaretsiz yani Unchecked konumuna getirin.

4. Ok düğmesini onaylayarak ayarlar komutundan çıkın.

 

Şimdiki ekran görüntünüzde tüm araç çubukları simgeleri AutoCAD kurulumuyla gelen görünümüne dönecektir.

 

Son bir mecburi işleminiz kaldı.

Simge boyutlarının küçülmesiyle araç çubuklarınızın aralarında da bir mesafe oluşacak.

Onları kol kola getirmek için sürükleyip yerlerine oturtmalıyız.

 

Ribbon (Şerit) mönü kullanımı hakkında düşüncelerinizi bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz.

Eskilerden bir eğitmen olarak tüm çizerlerin birbirinden özel tecrübeleri olduğuna inanıyorum.

 

Sıkıntınızı, memnuniyetinize dönüştürebildiysem, lütfen sizde Çözüldü maddesini işaretlemeyi ihmal etmeyin.

 

Sevgilerimle.

Murat ÖĞÜTLÜ

AutoCAD Kitap Yazarı & Eğitmen 



Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜMÜ KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Murat ÖGÜTLÜ


Mesaj 6 / 9

Hocam iyi çalışmalar.

Ben kendi bilgisayarımda Autocad 2018 kullanıyorum. Okuduğum üniversitedeki bilgisayarlarda ise autocad 2018 mechanical kullanıyoruz elimdeki autocadi silmeden mechanical sürümüne geçiş yapabileceğimi söylediler ama nasıl geçebileceğim konusunda herhangi bir bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. 

Mesaj 7 / 9

Sayın kilicarslan58,

 

Mevcut AutoCAD'inizi MECHANICAL dikey ürüne geçirmenin kolay bir yolu olduğunu düşünmüyorum.

Bunu yapmak için MECHANICAL ile ilgili ARX vb.tüm programcıkları APPLOAD ile AutoCAD içine gömmek gerekir ki,

sadece bununla da bitmeyecek. Windows REGISTRY kayıtlarına girilmesi gereken birçok ayar MECHANICAL kurulumu esnasında otomatik yapılıyor.

 

Elinizde kurulumu tamamlanmış bir MECHANICAL olsaydı,

masaüstünde yeni bir ICON oluşturur, profil anahtarını kaldırarak çekirdek AutoCAD konumuna getirebilirdik.

Bu simge ile başlatılan ACAD.EXE'nin görünümünü de standart AutoCAD menüsü ile başlatabilirdik.

 

Suni bulacağımız bir yöntemin sorunsuz çalışan bir MECHANICAL ürüne döndürebileceğimizi (programcı olmayarak) sanmıyorum.

En sağlıklısı yeni ve lisanslı Mechanical Desktop kurmaktır.

İki AutoCAD birbirini etkilemeyecektir.

 

İyi çalışmalar.

M.Ö.



Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜMÜ KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Murat ÖGÜTLÜ


Mesaj 8 / 9

Merhaba Murat bey, bu araç çubuklarını oluşturduktan sonra başka bir autocad de kullanma şansımız varmıdır acaba.

Mesaj 9 / 9

Merhaba selimakinci2005,

Herkese gerekebilecek bir cevap için başlık açtığınız için öncelikle teşekkürler.

AutoCAD arayüz özelleştirmelerimizi aynı bilgisayardaki farklı AutoCAD versiyonlarına aktarabiliyoruz.

Bunun için yeni kurulum ardından ilk kez AutoCAD başlatıldığında, Migration Asistance (Göç Yardımcısı) devreye giriyor ve  transfer otomatik gerçekleşiyor.

 

Kişisel özelleştirmelerimizi başka bilgisayardaki AutoCAD içine transfer etmek için ise WORKSPACE (Çalışma Alanı) eklentimizi, CUI özelliğini kullanarak başarıyla transfer ederiz.

 

Altta paylaştığım ScreenCast (Dijital Ekran Kaydı) link'i izleyerek kendinize uyarlayın.

https://knowledge.autodesk.com/community/screencast/736ca670-cba0-4000-921c-17c2d33cc0e4

 

Video akışında masaüstüne kopyası alınan dosyayı diğer bilgisyara götürdükten sonra devam edecek gözle izleyerek  uygulayın. En kötü senaryoda AutoCAD'inizi varsayılan ayarlara geri döndürebiliriz.

 

İyi çalışmalar.



Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜMÜ KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Murat ÖGÜTLÜ


Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report