AutoCAD – Tüm Ürünler – Türkçe
Tüm AutoCAD ürünleri için Autodesk AutoCAD forumlarına hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler AutoCAD ve araçlarıyla ilgili konuları keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

AutoCAD 2016 Katman Birleştiricisi

1 YANIT 1
Yanıtla
Mesaj 1 / 2
acad_instructor
17374 Görüntüleme, 1 Yanıt

AutoCAD 2016 Katman Birleştiricisi

Katman Birleştiricisi

Katman isimlerinin doğru sınıflandırılması, kâğıt üzerindeki çıktıyı da doğrudan etkilediğinden, çizilecek tüm nesneler aynı isimli katmanlarla çizilmelidir. Çizim ekranında duvar  isimli katmanla çizilmiş nesneler için bir değişiklik yapmak istediğinizde, doğruca katman özellikleri yöneticisi paletine gidersiniz ve değişikliğinizi yapar yapmaz çizimdeki duvar katmanı ile çizilmiş nesneler birlikte bu değişimden etkilenirler.

 

Buna rağmen çizimdeki bazı duvarlar bu değişikliğe cevap vermiyorsa, belli ki bu nesneler yanlışlıkla başka bir katmanla çizilmiştir. Elbette çizim içinde gereksiz katmanları kimse istemez. Katman birleştiricisinin görevi, seçilen katmanı veya katmanları belirlenen katmana taşımaktır. Katman taşıma işlemi gerçekleşirken gereksiz olduğu varsayılarak seçilen katmanlar, çizimin içinden silinir ve çizili nesneler, belirlenen katmanda çizilmiş hale dönerler.

 

Hızlı ve hatasız çizim yapmanın koşullarından biri de yanlış veya gereksiz katmanla çizilmiş bu nesnelerin doğru katmanda toplanmasıdır. Aşağıdaki örnek çizim üzerinde, Merge selected layer’s (too)… komutu için uygulanacak adımları adım adım takip edin.

 

KB-01.jpg

                                               Katmanları birleştirilecek örnek çizim dosyası

 

  1. Dosyayı ekranda hazır edelim. Katmanları birleştirilmesi gereken çizim dosyasını açın.
  2. Home sekmesindeki Layers panelinden Layer Properties komutunu verin. Şahsım içinde, tüm klavye kısa yol kullanıcıları için elbette yazarak kısa yolu da var.
  3. Katman özellikleri yöneticisi panelindeki listeden taşınacak katmanları seçin. Birden fazla katmanı bir defada işaretlemek için, seçiminiz bitene kadar klavyeden CTRL tuşunu basılı tutabilirsiniz.

KB-02.jpg

 

             Katman özellikleri yöneticisi paletinde taşınacak katmanların işaretlenmesi

 

4. Katman seçimini tamamladığınızda, imleci seçili katmanlardan birinin üzerinde tutarak, sağ tuş mönüsüne ulaşın.

 

DİKKAT NOKTASI

Taşınacak katmanların seçimi yapıldıktan sonra, aman imleci başka bir katmanın üzerine götürüp sağ tuş mönüsünü açmayın.

Bu durumda yapılacak işlem, doğrudan o hiç günahı olmayan katmana uygulanır.

 

5. İçerik mönüsünden Merge selected layer’s (too)… komutunu verin.

KB-03.jpg

                                                                          İçerik mönüsünde katman birleştiricisi komutu

 

6. Komutu vermenizle birlikte Merge to Layer diyalog kutusu ekrana gelir. Seçilen katmanların hangi katmana taşınacağını diyalog kutusunda belirleyin. Listede taşımak için seçtiğiniz katmanların artık listede yer almadığını göreceksiniz. Ne de olsa belirlenen katmanlarla işiniz kalmayacağından, AutoCAD de o katmanları çizimden silip atacaktır.

 

KB-04.jpg

İşaretlenen katmanların taşınacak katman ismine göre seçimi

 

7. Örnek çizim üzerindeki EŞYALAR ve MOBİLYA isimli katmanlar TEFRİŞ katmanına taşınacaktır. Taşınacak katman ismini Merge to Layer diyalog kutusunda seçtikten sonra OK düğmesini tıklayın.

 

8. Çizimin katman yapısını değiştirecek bir işlemi gerçekleştireceğinden, AutoCAD seçiminizin doğru olduğundan emin olmak ister. Katman seçimleriniz doğru ise Evet/YES düğmesini tıklayarak işlemi tamamlayın.

 

KB-05.jpg

             Katman birleştirme işleminin tamamlanması

 

Katman birleştirme işlemi tamamlandığında, eski katmanlar katman özellikleri yöneticisi paletinden silinir ve çizim ekranındaki nesneler seçilen katmana taşınır.

 

KB-06.jpg

                                    Katman birleştirilmesi sonrası çizimde ve katman özellikleri yöneticisindeki durum

 

YAZARIN SON SÖZÜ

Israrla yinelemekten yüksünmüyorum. Sıkı bir AutoCAD piri olmanın ana yolu, farklı çizim tecrübelerini bilmekle kalmayıp, dağarcıktaki bilgileri ihtiyaç anında kullanmaktan geçer.

Merge selected layer’s (too)… “  Çizimde katmanlardan bahsediliyorsa her zaman iş yapar bir komuttur.

Kullanmasanız da bilin…

 

Yazar: Murat Öğütlü

Muratogutlu@hotmail.com



Forumlarımızda çözülen sorularınızı "ÇÖZÜMÜ KABUL ET" seçimiyle işaretlemeyi lütfen unutmayın!
Beğendiğiniz mesajları lütfen "BEĞENİ" ile ödüllendirin!

Murat ÖGÜTLÜ


Etiketler (1)
Etiketler (2)
1 YANIT 1
Mesaj 2 / 2

Layer properties ekranından bu komutu kullanıyorum fakat "Unknown command "Y" " hatası çıkıyor. Sebebi nedir ve nasıl çözebilirim ?

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report