Discussion Groups

Simulation Mechanical and Multiphysics

Reply
Valued Contributor
jmcternan
Posts: 50
Registered: ‎09-29-2011

Import Lines from Inventor to use as beam elements

413 Views, 4 Replies
09-12-2012 12:49 PM

Is there a way to draw lines in inventor and bring them into simulation to represent beam elements?  I can only bring surfaces and solids into simulation.

Please use plain text.
Valued Contributor
jmcternan
Posts: 50
Registered: ‎09-29-2011

Re: Import Lines from Inventor to use as beam elements

09-14-2012 10:16 AM in reply to: jmcternan

Any ideas on this?  I can draw lines in AutoCAD and bring directly into Simulation but cannot figure out any way to do this wtih Inventor?  I want to make changes to my model but do not want to redraw these lines in Simulation every time.

Please use plain text.
*Expert Elite*
AstroJohnPE
Posts: 521
Registered: ‎08-30-2012

Re: Import Lines from Inventor to use as beam elements

09-15-2012 08:09 AM in reply to: jmcternan

Simulation Mechanical cannot import lines from Inventor. But it may not be necessary in your case, either. Although I have not tried it, I am pretty sure that any geometry drawn in Simulation Mechanical after you have imported a CAD model is retained when the the CAD model is re-imported. Only the CAD parts are replaced. So as long as the beam elements do not need to change, you only need to draw them the first time.

 

If that does not work, you can save the beam parts to a different file and merge them into the new model ("File > Merge").

 

 

John Holtz, PE
Mechanical Engineer
Pittsburgh, PA

16 years experience with Simulation Mechanical
Please use plain text.
Active Contributor nmt
Active Contributor
nmt
Posts: 31
Registered: ‎04-11-2006

Re: Import Lines from Inventor to use as beam elements

09-15-2012 09:59 AM in reply to: AstroJohnPE

One  way to do this is to save the model / sketch from Inventor as IGES / wireframe.

Then Sim will open it as line elements.

Hope this helps..

H. Nilsson

Please use plain text.
Valued Contributor
jmcternan
Posts: 50
Registered: ‎09-29-2011

Re: Import Lines from Inventor to use as beam elements

09-17-2012 05:23 AM in reply to: nmt

Unfortunately my model is a mixture of beam and shell elements, and I need the beam elements to change with the shell elements.  Thanks for the replies.

Please use plain text.