Discussion Groups

Simulation Mechanical and Multiphysics

Reply
New Member
Kaarebh
Posts: 2
Registered: ‎01-02-2014
Accepted Solution

Autodesk Simulation Mechanical 2014 - Can't solve assembly with surface contact

629 Views, 2 Replies
01-31-2014 02:08 AM

Hey

 

I have a assembly of a universal joint  which I try to simulate in a static situation, and I solve for linear stress. I have some troubles getting some results when I use "surface contact" between my parts (see attached picture, set up). When I push simulate my computer just start solving and solving, but after 15 min. If comes up with some warnings, and after 8 hours it just keep repeating the same warnings. What is wrong? The funny thing is that it takes around 15 min. To solve the same situation just with bonded surfaces. And results looks very realistic 

 

Best regards

 

Kaare Bek Hansen

Mechanical student at University of Southern Denmark 

Please use plain text.
Active Contributor
Stefan2653
Posts: 42
Registered: ‎11-03-2011

Re: Autodesk Simulation Mechanical 2014 - Can't solve assembly with surface cont

01-31-2014 08:10 AM in reply to: Kaarebh

Kaare,

Is the left linkage properly constrained where the shaft would connecto to it? If you don't have a translational constraint in X and Y there, that linkage will just flop around, resulting in the insufficient tie down error. When you bond the assembly, the left linkage is prevented from flopping and the solver will arrive at a solution, even without those translational constraints.

 

Stefan

Please use plain text.
New Member
Kaarebh
Posts: 2
Registered: ‎01-02-2014

Re: Autodesk Simulation Mechanical 2014 - Can't solve assembly with surface cont

02-01-2014 07:01 AM in reply to: Stefan2653
Thank you for the advise.
Please use plain text.