Discussion Groups

Simulation CFD

Reply
Member
lorenzo.laderchi
Posts: 5
Registered: ‎01-08-2013
Accepted Solution

Trouble loading an ipt part on SimCFD

166 Views, 3 Replies
07-10-2013 05:10 AM

Hi,

I'm trying to load an ipt part from inventor to simulation, using "open with simulationCFD" button;
This part is an assembly between 4-5 surfaces (i'm not the creator of that) and, while the "transfer" between the two programs works without problems, once imported on SimCFD some surfaces results inactive.. I try to explain with a screenshot:

 

Screenshot on 7.10.2013 at 1.43.33 PM.png

 

The 5 surfaces (left half, right half, back bottom, front and front bottom) are automatically divided into dozens of little surfaces, but only the red ones are recognized by SimCFD!

Also after applying "edge merging tool" and "small object removal tool" this problem remains..

 

Someone can help me?

 

An alternative possible solution may be to close all apertures and convert this assembly into a unique solid part, which always works well and it's easiest to manage.. Is there a tool for that?

 

Thanks for support!

Please use plain text.
Product Support
wildej
Posts: 961
Registered: ‎08-25-2011

Re: Trouble loading an ipt part on SimCFD

07-10-2013 11:42 PM in reply to: lorenzo.laderchi

Hi Lorenzo,

 

First thing to know is that the Geometry tools in CFD will not help fix this. If it reads in with issues like this we need to fix them in CAD.

 

Have you tried reading the model into Inventor Fusion and then into CFD?

Is this imported geometry or native to Inventor?



Jon Wilde
Please use plain text.
Member
lorenzo.laderchi
Posts: 5
Registered: ‎01-08-2013

Re: Trouble loading an ipt part on SimCFD

07-12-2013 06:17 AM in reply to: lorenzo.laderchi

Yes, i've tried opening the model in CFD through Fusion, but the problem remain.. The geometry isn't native to Inventor, but is imported (not by me, so I don't know which application has used the creator)..

But I also have the original files, which are *.wire.. Should i directly use those files?

Please use plain text.
Product Support
wildej
Posts: 961
Registered: ‎08-25-2011

Re: Trouble loading an ipt part on SimCFD

07-12-2013 06:29 AM in reply to: lorenzo.laderchi

We believe this would be Alias. The solution here really is to fix this issue in Alias itself and then launch into a CAD package that works with CFD.

 

Ensure that all surfaces are clean and meet at simple edges. Try bringing in 1/2 the model, if that works then try the other 1/2 and continue in this manner until the issue is identified.

 

Hopefully that will help



Jon Wilde
Please use plain text.