Revit Architecture

Revit Architecture

Reply
Active Contributor
bmyers
Posts: 49
Registered: ‎05-12-2001
Message 1 of 9 (971 Views)
Accepted Solution

Modification Tools on Ribbon not available.

971 Views, 8 Replies
02-22-2013 11:13 AM

I have a user that isn't getting the modify tools when it comes to Profile modification or adjusting such items as curtain grids.

 

I'm aware of all the standard ways of hitting TAB, etc, but selecting the proper item isn't the issue. When the profile edge (of anything) or curtain grid line (unpinned, of course) of curtain walls are selected the tools for modification (add-remove segment, edit profile, etc) simply don't appear on the ribbon.

 

Revit 2012: What would cause this?

--------------
Brian Myers
Sr Applications Engineer - Autodesk Revit Architecture Certified Instructor (ACI)
Seiler Instrument, St Louis MO

Is the user working on a Windows 8 machine?  There is a conflict with MS .NET 4.5 framework and the WPF tool kit used to create the Revit UI.  If you were working on Revit 2013 the most recent update corrects the conflict, but there is not an update for Revit 2012.  Currently you can't use Revit 2012 with Windows 8  (.NET 4.5 is required for Windows 8) or with a PC upadted to .NET 4.5.  If you are not on a Windows 8 PC you can roll back the .NET version installed to correct the issue, or if you stay on Windows 8 you need to update to Revit 2013 Update release 2

 

The .NET changes you are working on will probably resolve the issue.

*Expert Elite*
Alfredo_Medina
Posts: 2,830
Registered: ‎06-11-2009
Message 2 of 9 (965 Views)

Re: Modification Tools on Ribbon not available.

02-22-2013 11:30 AM in reply to: bmyers

It could be several things, so it is hard to say without seeing the file. But, in 2013 there is an option for "display the contextual tab on selection" or not. (I don't know if that option is there in 2012). Do you see at least a green tab on the ribbon saying "Modify | Curtain wall grids"?

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Planta1 Revit Online Consulting | info@planta1.com | my Twitter | The Planta1 Blog
Active Contributor
bmyers
Posts: 49
Registered: ‎05-12-2001
Message 3 of 9 (958 Views)

Re: Modification Tools on Ribbon not available.

02-22-2013 11:37 AM in reply to: Alfredo_Medina

Well, this is 2012.  Yes, the green tab show up.

 

For your understanding:

1. On a curtain wall, select the grid line.

2. On the ribbon the "green" will appear (Modify Curtain Wall Grids)

3. All the modify tools will be there (like you normally see on the Modify tab) but the green "Curtain Grid" Panel that contains Add/Remove  Segments does not appear.

 

(I'm privately wondering if this might be a .NET issue, but I've not tried to have them uninstall-reinstall it yet).

--------------
Brian Myers
Sr Applications Engineer - Autodesk Revit Architecture Certified Instructor (ACI)
Seiler Instrument, St Louis MO
*Expert Elite*
Alfredo_Medina
Posts: 2,830
Registered: ‎06-11-2009
Message 4 of 9 (948 Views)

Re: Modification Tools on Ribbon not available.

02-22-2013 11:41 AM in reply to: bmyers

That's the same result I would get in 2013 if I uncheck that option for "display contextual tab on selection". So, see if 2012 has that option. However, you can always click on the green tab, and the tools should be there. What happens when you click on the green tab?

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Planta1 Revit Online Consulting | info@planta1.com | my Twitter | The Planta1 Blog
Active Contributor
bmyers
Posts: 49
Registered: ‎05-12-2001
Message 5 of 9 (939 Views)

Re: Modification Tools on Ribbon not available.

02-22-2013 11:50 AM in reply to: Alfredo_Medina

The box is checked.  Also clicking the tab doesn't matter (it's actually already active anyway).

 

Any other ideas?

--------------
Brian Myers
Sr Applications Engineer - Autodesk Revit Architecture Certified Instructor (ACI)
Seiler Instrument, St Louis MO
*Expert Elite*
Alfredo_Medina
Posts: 2,830
Registered: ‎06-11-2009
Message 6 of 9 (932 Views)

Re: Modification Tools on Ribbon not available.

02-22-2013 11:53 AM in reply to: bmyers

bmyers wrote:
...

Any other ideas?


No. Then it might be something with the .NET components. There might be other threads here with some links about it.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Planta1 Revit Online Consulting | info@planta1.com | my Twitter | The Planta1 Blog
Active Contributor
bmyers
Posts: 49
Registered: ‎05-12-2001
Message 7 of 9 (921 Views)

Re: Modification Tools on Ribbon not available.

02-22-2013 12:11 PM in reply to: Alfredo_Medina

Yep.  We're working on the .NET now (uninstall/reinstall), will update if that fixes it.

--------------
Brian Myers
Sr Applications Engineer - Autodesk Revit Architecture Certified Instructor (ACI)
Seiler Instrument, St Louis MO
Employee
loboarch
Posts: 998
Registered: ‎09-05-2003
Message 8 of 9 (913 Views)

Re: Modification Tools on Ribbon not available.

02-22-2013 12:31 PM in reply to: bmyers

Is the user working on a Windows 8 machine?  There is a conflict with MS .NET 4.5 framework and the WPF tool kit used to create the Revit UI.  If you were working on Revit 2013 the most recent update corrects the conflict, but there is not an update for Revit 2012.  Currently you can't use Revit 2012 with Windows 8  (.NET 4.5 is required for Windows 8) or with a PC upadted to .NET 4.5.  If you are not on a Windows 8 PC you can roll back the .NET version installed to correct the issue, or if you stay on Windows 8 you need to update to Revit 2013 Update release 2

 

The .NET changes you are working on will probably resolve the issue.



Jeff Hanson
Sr. Subject Matter Expert
Autodesk, Revit User Experience
Active Contributor
bmyers
Posts: 49
Registered: ‎05-12-2001
Message 9 of 9 (901 Views)

Re: Modification Tools on Ribbon not available.

02-22-2013 01:20 PM in reply to: bmyers

Update:

It was a Windows 7 computer, but uninstalling .NET 4.5 and installing .NET 4.0 fixed it.

 

For those that require it, here's the current link to .NET 4.0 directly from Microsoft:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=17851

 

--------------
Brian Myers
Sr Applications Engineer - Autodesk Revit Architecture Certified Instructor (ACI)
Seiler Instrument, St Louis MO
Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.