Revit Architecture

Reply
Active Member
mkcarchitect
Posts: 7
Registered: ‎04-09-2012
Message 1 of 10 (405 Views)
Accepted Solution

4 gable roof problem

405 Views, 9 Replies
02-11-2014 08:32 AM

Following the Steps in WIKI Help for making the 4 sided gable roof doesn't work.  Error can't make roof.  Does anyone know how to do this?  Theoretically it should be the best way to build the roof.Here's the help page I used:  http://wikihelp.autodesk.com/Revit/enu/2013/Help/00001-Revit_He0/0328-Build_th328/0330-Architec330/0...

 

Here are my attempts with other procedures:

I tried splitting each side in half and making slope arrows to each center from the corners. Error can't make roof.

I tried making 2 regular gable roofs on top of each other and cutting out the inner portions but that didn't work for the 4th side and the eaves refused to line up.

I tried making 4 separate gable roofs hoping to join them but only got the error can't join roofs. with same 4 simple gable I tried joining objects to no avail.  

 

ok one other thing...is your roof set to "Plumb Cut"? If its set to Two Cut - Plumb or Square, it will fail with "cannot make footprint roof".

Employee
davissc
Posts: 297
Registered: ‎08-08-2007
Message 2 of 10 (379 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-11-2014 11:04 AM in reply to: mkcarchitect

i just tried it with a roof, 40' square, and slope arrows as shown from endpoint to midpoint with 6/12 slope, and it worked fine.  make sure you select the slope arrows and set them to define "slope" rather than top/bottom elevations. If that doesn't work, can you post your RVT file that you are attempting?



Scott D Davis
AEC Technical Specialist
North American Sales
Autodesk, Inc.

Want Revit Content? Go to http://seek.autodesk.com !

Active Member
mkcarchitect
Posts: 7
Registered: ‎04-09-2012
Message 3 of 10 (375 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-11-2014 11:26 AM in reply to: mkcarchitect

Can you get it to work with a 40'x 44' roof and 12/12 pitch?  Since it won't let me make the roof there's no rvt to post.

 

 

Employee
davissc
Posts: 297
Registered: ‎08-08-2007
Message 4 of 10 (377 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-11-2014 11:51 AM in reply to: mkcarchitect

see attached, le tme know if that works for you.



Scott D Davis
AEC Technical Specialist
North American Sales
Autodesk, Inc.

Want Revit Content? Go to http://seek.autodesk.com !

Active Member
mkcarchitect
Posts: 7
Registered: ‎04-09-2012
Message 5 of 10 (363 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-11-2014 12:12 PM in reply to: mkcarchitect

I beleive it's a Revit problem.

Here's what I had done to test the instructions on the WIKI page:  I made the walls in a new project, tried making a square roof using the slope arrow, properties, specify slope, drew slop arrows one at at time from corner to center of each non slope defining boundry lines, got error message.

 

Is there a simple step that is missing fron the instructions?

Active Member
mkcarchitect
Posts: 7
Registered: ‎04-09-2012
Message 6 of 10 (360 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-11-2014 12:32 PM in reply to: mkcarchitect

I'm sorry I should heve let you know that I'm using Revit 2013 and can't open the file you sent.  Would you please save as 2013 and repost?  I really appreciate your help!

Employee
davissc
Posts: 297
Registered: ‎08-08-2007
Message 7 of 10 (351 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-11-2014 07:38 PM in reply to: mkcarchitect

Sorry, I don't have 2013 on this machine, and there is no "save as".  One thing i want you to try which seems to be the only difference:  Don't "pick" the walls to draw the sketch of the roof.  Just use either lines or the rectangle sketch tool to draw the 40x40 shape.  Then draw the slope arrows, one at a time, from endpoint to midpoint, don't split the sketch lines.  (tip, if start the slope arrow tool, and set the properties to Slope and to 12/12 BEFORE you draw the arrows, you wont have to go back and change them afterwards)

 

Try that and let me know if it works for you!  I tested this without drawing any walls, just a square roof in a brand new project, and it worked.  So thats the only difference i can find...



Scott D Davis
AEC Technical Specialist
North American Sales
Autodesk, Inc.

Want Revit Content? Go to http://seek.autodesk.com !

Active Member
mkcarchitect
Posts: 7
Registered: ‎04-09-2012
Message 8 of 10 (323 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-12-2014 08:04 AM in reply to: davissc

I'm sorry to say that I had already tried that and I tried it again today to no avail.  I wish there were more information in the error report to indicate what exactly is the problem.  I have this same issue with two different computers.  I tried turning off hardware acceleration with no effect.  Is there a setting that I don't know about that could cause this?  Thank you again for your help.  The help desk isn't helping so I'm especially grateful to you.

 

Employee
davissc
Posts: 297
Registered: ‎08-08-2007
Message 9 of 10 (320 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-12-2014 09:43 AM in reply to: mkcarchitect

ok one other thing...is your roof set to "Plumb Cut"? If its set to Two Cut - Plumb or Square, it will fail with "cannot make footprint roof".



Scott D Davis
AEC Technical Specialist
North American Sales
Autodesk, Inc.

Want Revit Content? Go to http://seek.autodesk.com !

Active Member
mkcarchitect
Posts: 7
Registered: ‎04-09-2012
Message 10 of 10 (292 Views)

Re: 4 gable roof problem

02-12-2014 02:09 PM in reply to: davissc

YEAH YOU!  It worked!!! Tell the world!  If you have roof issues try changing the rafter tail cut!!!!!

 

Thank you! Thank you! Thank you!

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.