Navisworks General Discussion

Navisworks General Discussion

Reply
Active Contributor
russkeller
Posts: 39
Registered: ‎03-15-2006
Message 11 of 23 (397 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

10-14-2011 08:49 AM in reply to: JasonHarden1705

Try trying running the update wizard in the 3D Connexion control panel at least 2 more times until it says nothing is left. 

 

I just fixed my own issues with AutoCAD and this device and it may be the same issue.   I ran the update wizard and thought I was good and had installed everything but ran into issues of stuttering and the mouse just didsnt handle smoothly.   Then I went back to square one and ran the update wizard several times and discovered that the first update only updates the wizard but a 2nd update installs the addons that make a massive differance in the handling of the mouse.

 

 

Member
JasonHarden1705
Posts: 4
Registered: ‎12-03-2010
Message 12 of 23 (360 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

11-15-2011 08:12 AM in reply to: russkeller

No such luck for me.  I followed your advice and updated 3D Connexion via the "update wizard" about ten times and the jerkiness of the fly mode continues to hinder my Navis Manage 2012 navigation.

 

I've also never been able to resolve the loss of "roll" when in fly mode when using Navis Manage 2012.  I've clicked a variety of button and toggle conbinations between the 3D Connexion interface and the Navis interface under "global settings".

 

Navis Manage 2011 still works like a charm so I continue to use that for my fly-thru needs.  Hopefully, all will be resolved between 3D Connexion and Autodesk in the next round of version updates!

Member
AchimKersten4634
Posts: 4
Registered: ‎07-22-2011
Message 13 of 23 (344 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

12-23-2011 06:46 AM in reply to: JasonHarden1705

hi @ all,

 

one month later now, nothing happened?

still the proplems with the 3dconnexion mouse in NW2012.

in NW2011 it's working very smooth.

 

merry xmas

 

 

Member
arch
Posts: 3
Registered: ‎04-24-2012
Message 14 of 23 (294 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

04-24-2012 02:16 PM in reply to: JasonHarden1705

Just fired up Navisworks Manage 2013 for the first time and I'm also encountering some jittery motion using the 3Dconnexion SpaceNavigator. One specific example, if I try turning side-to-side in the Walk mode, the angular rotation will speed up (significantly) when I'm facing away from my building, and slow down when the building comes back into view. It seems like the same thing with other motions as well... model in view, things slow down... model out of view, it speeds up.

 

Is there be some way to fine-tune the behavior of the SpaceNavigator? There are so many places to change the controls (within Navisworks' options, within the 3Dconnexion Windows Control Panel) that it seems impossible to optimize it.

Active Contributor
russkeller
Posts: 39
Registered: ‎03-15-2006
Message 15 of 23 (288 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

04-24-2012 02:40 PM in reply to: arch

We're using Navis 2012 and it handles like crap, I've stopped trying.   The only real use for it I've found is handling small parts.in AutoCAD.   It's been horribly dissapointing for driving around in Navis and Large AutoCAD files.  If your still within the return window I'd reccomend it.

*Expert Elite*
dgorsman
Posts: 5,365
Registered: ‎10-12-2006
Message 16 of 23 (283 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

04-24-2012 03:16 PM in reply to: arch

Try checking the guaranteed frame rate and the various drop-out settings (like distance culling).  If the Navigator is causing multiple refresh operations across a single move/rotate then the jitteryness could be caused by several successive calls to rebuild the displayed objects.

----------------------------------
If you are going to fly by the seat of your pants, expect friction burns.
Adopt. Adapt. Overcome. Or be overcome.
A good question will be halfway to a good answer.


Member
arch
Posts: 3
Registered: ‎04-24-2012
Message 17 of 23 (284 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

04-24-2012 03:17 PM in reply to: russkeller

I've had this thing for a few years now. I think it worked fine with Navisworks 2009, but for the versions since it just has been annoying. 

Member
arch
Posts: 3
Registered: ‎04-24-2012
Message 18 of 23 (283 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

04-24-2012 03:26 PM in reply to: dgorsman

Thanks for your response. Guaranteed Frame Rate is already checked, but Occlusion Culling is not. I'll give that a try.

 

Are there any other settings or values you recommend? Default Angular or Linear Speed?

Active Contributor
russkeller
Posts: 39
Registered: ‎03-15-2006
Message 19 of 23 (280 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

04-24-2012 03:34 PM in reply to: arch

Same results here.   Imprtant note, cruising around with a regular mouse is smooth.  So I doubt it's a video related issue.

*Expert Elite*
dgorsman
Posts: 5,365
Registered: ‎10-12-2006
Message 20 of 23 (272 Views)

Re: Navisworks Manage 2012 and 3d Connexion issue

04-25-2012 09:01 AM in reply to: russkeller

Thats what makes me think the Navigator is issuing multiple incremental inputs rather than the single smooth input from the mouse, which would cause grahpics drop-out for each of those inputs resulting in the jitteryness of the display.  I'm not certain that can be corrected and the style of input signal may be standard for the device.

----------------------------------
If you are going to fly by the seat of your pants, expect friction burns.
Adopt. Adapt. Overcome. Or be overcome.
A good question will be halfway to a good answer.


Announcements
Have API Questions?
New Dedicated Forum for Navisworks API

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.