Navisworks General Discussion

Navisworks General Discussion

Reply
New Member
strubledj
Posts: 2
Registered: ‎01-23-2012
Message 1 of 4 (696 Views)

FactoryCAD to Navisworks import problems

696 Views, 3 Replies
01-23-2012 08:20 AM

Does anyone have experience importing FactoryCAD ver. 15 into Navisworks 2012 (NW)?  My import results in wireframes.  NW's Screen Statistics suggests that there are missing object enablers.  Yet, FactoryCAD and NW are loaded on the same pc.  I have adjusted NW's DWG/DXF "loader version," located in NW's global options/file readers.


Here is the only bit of information I have found, which says Object enablers are not needed:


"In order to read a FactoryCAD file into Navisworks, you either need FactoryCAD or the FactoryCAD object enabler installed on the same machine.  NOTE: When using an object enabler, ensure the corresponding loader version (year) is selected in Tools > Global Options > File Readers > DWG/DXF > DWG Loader Version. If FactoryCAD is installed, the object enabler is not necessary. Simply export to .nwc or .nwd."


I am not sure what "simply export to nwc/nwd file" refers to, so I haven't attempted this.


Any help would be much appreciated!

Product Support
lee.mullin
Posts: 479
Registered: ‎10-02-2007
Message 2 of 4 (687 Views)

Re: FactoryCAD to Navisworks import problems

01-24-2012 01:28 AM in reply to: strubledj

Please look at these two articles about objects from AutoCAD add-ons

 

http://beyonddesign.typepad.com/posts/2011/06/now-i-know-i-left-my-model-around-here-somewhere.html

http://beyonddesign.typepad.com/posts/2011/06/so-my-model-is-there-you-say-i-just-cant-see-it.html

 

If the Loader year and Render mode don't resolve the issue you should contact FactoryCAD to see if Object Enablers are required and have been tested against later versions.

 

Regarding Export to NWC file, please look at the Help files for a guide about how to implement this.


Lee Mullin
Product Support Specialist
Global Services
Autodesk Ltd.


New Member
suhashayat
Posts: 1
Registered: ‎01-31-2012
Message 3 of 4 (536 Views)

Re: FactoryCAD to Navisworks import problems

05-29-2012 04:46 AM in reply to: strubledj

FactoryCAD enablers are for AutoCAD. Navisworks may not be able to read them.

Active Member
mwalter4
Posts: 8
Registered: ‎11-13-2006
Message 4 of 4 (448 Views)

Re: FactoryCAD to Navisworks import problems

09-11-2012 10:33 AM in reply to: strubledj

I have been exploring optinos to do this myself. I think the best option available is to export to nwc as the earlier poster advised. As long as Navisworks was installed after AutoCAD, then you should have the 'NWCOUT' command available to you in AutoCAD.

Just type 'NWCOUT' at the command prompt, give the nwc file a name, and the currently open drawing and XREF are saved as a Navisworks Cache (*.nwc) file, which can be opened in Navisworks Manage.for visulaisation purposes.

Announcements
Have API Questions?
New Dedicated Forum for Navisworks API

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.