Inventor Publisher

Reply
Member
Felipe809
Posts: 3
Registered: ‎01-14-2011
Message 1 of 18 (1,061 Views)

Can Not Initialize Software

1061 Views, 17 Replies
01-14-2011 10:49 AM

I am having problems starting up publisher. The error message reads "..there was an error initializing the graphics subsystem. This is likely due to one or more of the following: your graphics driver is not configured for "True Color", there was a problem installing... etc." I already reinstalled and it did not help, support please?

Distinguished Mentor
pcrawley
Posts: 694
Registered: ‎05-23-2002
Message 2 of 18 (1,039 Views)

Re: Can Not Initialize Software

01-16-2011 12:22 PM in reply to: Felipe809

Did you check the settings the error message told you to check?

ie. Colour set to true colour?

Peter
Member
Felipe809
Posts: 3
Registered: ‎01-14-2011
Message 3 of 18 (1,037 Views)

Re: Can Not Initialize Software

01-16-2011 01:52 PM in reply to: pcrawley

Thanks for prompt response, 

Yes I verified that my lap top is set to 1280X800 True Color (32-bit)

Distinguished Mentor
pcrawley
Posts: 694
Registered: ‎05-23-2002
Message 4 of 18 (1,032 Views)

Re: Can Not Initialize Software

01-16-2011 02:47 PM in reply to: Felipe809

Looking at the screen shot - just under the dialog showing the resolution, I can see you are running a very low-end graphics card.  I don't mean that in a derogatory way - it's just that Publisher is a graphics-intensive application and your graphics card may not be up to the job.

 

Have you checked the System Requirements against your setup?

http://images.autodesk.com/adsk/files/inventor_publisher__2011_system_requirements.pdf

 

I can see you're running Windows 7 - but how much RAM?

 

My guess is that you need to look at a new graphics card - but before you rush out and buy one, try the software on another computer - one that's spec'd for Inventor / CAD work.

Peter
Member
Felipe809
Posts: 3
Registered: ‎01-14-2011
Message 5 of 18 (1,028 Views)

Re: Can Not Initialize Software

01-16-2011 04:32 PM in reply to: Felipe809

Yeah, thanks okay so I'll try it on a newer computer and thank you so much for your help!

Active Contributor vex
Active Contributor
vex
Posts: 45
Registered: ‎09-11-2006
Message 6 of 18 (704 Views)

Re: Can Not Initialize Software

12-06-2011 08:42 AM in reply to: Felipe809

I seem to be having the same issue as described here but I can't find the solution.  Here's my output from  AdskDiagOutput verifying that my computer seems to be sufficient to run this program:

Autodesk System and Graphics Device Information Reporting Tool



System Information:

Operating System:               64-bit Windows 7 Enterprise 64-bit (6.1, Build 7
601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.110622-1506)
Language:                       English (Regional Setting: English)
System Manufacturer:            LENOVO
System Model:                   2081CTO
BIOS:                           Ver 1.00PARTTBL(
Processor:                      Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T9400  @ 2.53GHz
(1 processor, 2 cores)
System Memory:                  4096MB RAM
Page File:                      3071MB used, 4910MB available
DirectX Version:                DirectX 11
DxDiag Version:                 6.01.7601.17514
DirectX Version:                10.0


Graphics Device Information:

Manufacturer:                   ATI Technologies Inc.
Chip Type:                      ATI display adapter (0x9591)
DAC Type:                       Internal DAC(400MHz)
Graphics HW Memory:             256 MB
Display Mode:                   1280 x 800 (32 bit) (60Hz)
VendorID:                       0x1002
DeviceID:                       0x9591
SubSystemID:                    0x211617AA
RevisionID:                     0x0000

Graphics driver file:           atiumd64.dll,atidxx64.dll,atiumdag,atidxx32,atiu
mdva,atiumd6a.cap,atitmm64.dll
Driver file version:            8.641.1.1000
Driver Date:                    24 August 2009 0:00:00 UTC (Coordinated Universa
l Time)
DDI Version:                    10.1
WHQL Level:                     True


Autodesk Graphics Feature Level:

Feature Level:                  4_5

 Thoughts?  I have the same error for fusion as well and can't seem to locate a solution to this particular problem.

*Expert Elite*
DarrenP
Posts: 7,251
Registered: ‎09-13-2007
Message 7 of 18 (698 Views)

Re: Can Not Initialize Software

12-06-2011 09:33 AM in reply to: vex

it was stated above your graphics is not powerful enough to run the product you need to upgrade your computer

512mb is the recommened video card size 1gb will probably be better

Active Contributor vex
Active Contributor
vex
Posts: 45
Registered: ‎09-11-2006
Message 8 of 18 (693 Views)

Re: Can Not Initialize Software

12-06-2011 10:05 AM in reply to: DarrenP

From the posted PDF it states:
"Microsoft® Direct3D 9 or Direct3D 10 capable graphics card; with Pixel Shader 3.0. 256MB or more recommended"

 

Is there a requirement I'm missing that states the video RAM should be a minimum of 512MB somewhere?

*Expert Elite*
DarrenP
Posts: 7,251
Registered: ‎09-13-2007
Message 9 of 18 (691 Views)

Re: Can Not Initialize Software

12-06-2011 10:12 AM in reply to: vex
Active Contributor vex
Active Contributor
vex
Posts: 45
Registered: ‎09-11-2006
Message 10 of 18 (687 Views)

Re: Can Not Initialize Software

12-06-2011 10:34 AM in reply to: DarrenP

I'm confused then, because according to that white paper I meet the minimum requirements for the program to run on this machine.

 

These are the same requirements for Inventor Professional which works without issue on this machine as well

http://images.autodesk.com/adsk/files/Product_Design_Suite_System_Requirements_Letter.pdf

 

 

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.