Inventor General Discussion

Inventor General Discussion

Reply
Contributor
rgarthe
Posts: 25
Registered: ‎10-14-2005
Message 1 of 9 (1,406 Views)

Metric to Imperial conversion

1406 Views, 8 Replies
12-09-2008 04:37 PM
I have some math models and drawings in metric units that were created in Inventor 2009. How can these files be converted to imperial units (inches). I to use Inventor 2009.

Thanks
Distinguished Contributor
2grumpy
Posts: 178
Registered: ‎11-26-2007
Message 2 of 9 (1,406 Views)

Re: Metric to Imperial conversion

12-09-2008 04:46 PM in reply to: rgarthe
you do not need to 'convert' - Inventor does it. change your set up from imperial to metric. in any set up yo can enter any dimensions you like just type correct value egz: "1 in" or "5 m". in drawing use metric expresion dimension style instead imperial.
Cheers
*Expert Elite*
JDMather
Posts: 27,504
Registered: ‎04-20-2006
Message 3 of 9 (1,406 Views)

Re: Metric to Imperial conversion

12-09-2008 06:17 PM in reply to: rgarthe
Perhaps Tools>Document Settings>Units tab is what you are after.
Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Autodesk Inventor 2014 Certified Professional
Autodesk AutoCAD 2013 Certified Professional
Certified SolidWorks Professional
Inventor Professional 2015-SP1 64-bit
http://www.autodesk.com/edcommunity
http://home.pct.edu/~jmather/content/DSG322/inventor_surface_tutorials.htm
*Duncan Anderson
Message 4 of 9 (1,406 Views)

Re: Metric to Imperial conversion

12-10-2008 02:36 AM in reply to: rgarthe
http://www.cbliss.com/inventor/iCode/index.htm

Scroll down to Change Units of Measurement


--
Duncan
"Humour ... is one man shouting gibberish in the face of authority, and
proving by fabricated insanity that nothing could be as mad as what passes
for ordinary living."
(Terence 'Spike' Milligan K.B.E., 1918-2002)
www.autodesk.co.uk/inventorjobs
http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/555375


wrote in message news:6086930@discussion.autodesk.com...
I have some math models and drawings in metric units that were created in
Inventor 2009. How can these files be converted to imperial units (inches).
I to use Inventor 2009. Thanks
Contributor
rgarthe
Posts: 25
Registered: ‎10-14-2005
Message 5 of 9 (1,406 Views)

Re: Metric to Imperial conversion

12-12-2008 11:13 AM in reply to: rgarthe
I've followed your recommondations, which work, to a point. The converted file needs to translate into MasterCam as the converted part units. In other words if I change from metric to inch in Inventor 2009, the model needs to translate into MasterCam as an inch model. The methods I've been using the model translates to MasterCam in the orginal units, in this example metric.

Hopefully, I've missed your point, or did not follow directions correctly.

Any hints?

Thanks!
Contributor
rgarthe
Posts: 25
Registered: ‎10-14-2005
Message 6 of 9 (1,406 Views)

Re: Metric to Imperial conversion

12-12-2008 11:14 AM in reply to: rgarthe
I've followed your recommondations, which work, to a point. The converted file needs to translate into MasterCam as the converted part units. In other words if I change from metric to inch in Inventor 2009, the model needs to translate into MasterCam as an inch model. The methods I've been using the model translates to MasterCam in the orginal units, in this example metric.

Hopefully, I've missed your point, or did not follow directions correctly.

Any hints?

Thanks
Contributor
rgarthe
Posts: 25
Registered: ‎10-14-2005
Message 7 of 9 (1,406 Views)

Re: Metric to Imperial conversion

12-12-2008 11:14 AM in reply to: rgarthe
I've followed your recommondations, which work, to a point. The converted file needs to translate into MasterCam as the converted part units. In other words if I change from metric to inch in Inventor 2009, the model needs to translate into MasterCam as an inch model. The methods I've been using the model translates to MasterCam in the orginal units, in this example metric.

Hopefully, I've missed your point, or did not follow directions correctly.

Any hints?

Thanks
Distinguished Contributor
msklein
Posts: 1,454
Registered: ‎12-12-2003
Message 8 of 9 (1,406 Views)

Re: Metric to Imperial conversion

12-12-2008 11:30 AM in reply to: rgarthe
GO TO tools then document settings, units tab and change units. Master cam should see created units as inches, if not you probably have some other problem. just to clarifiy.
*Expert Elite*
JDMather
Posts: 27,504
Registered: ‎04-20-2006
Message 9 of 9 (1,406 Views)

Re: Metric to Imperial conversion

12-12-2008 11:30 AM in reply to: rgarthe
Zip and attach the file here.
Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Autodesk Inventor 2014 Certified Professional
Autodesk AutoCAD 2013 Certified Professional
Certified SolidWorks Professional
Inventor Professional 2015-SP1 64-bit
http://www.autodesk.com/edcommunity
http://home.pct.edu/~jmather/content/DSG322/inventor_surface_tutorials.htm
Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.