Inventor General Discussion

Inventor General Discussion

Reply
Active Contributor
48 Posts
2 Kudos
Registered: ‎07-30-2008
Post 11 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

11-04-2013 12:56 PM in reply to: ccoomes

I have been trying to figure out a pattern to this issue but to not avail.

I've disable my Norton anti-virus which help for about 15 minutes. Then the lags came back.

My project file is fine.

The only odd thing I can point out is watching my task Manager under performance tab my CPU's are acting funny. I did have a couple of early morning meassages that the CPU what running hard.

When Inventor lags, only 1 (sometimes 2) of my 12 CPU's is maxed out while the others are sitting idle. I have no other applications or services adding to this.

Any thoughts?

*Expert Elite*
4,640 Posts
779 Kudos
Registered: ‎11-13-2006
Post 12 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

11-04-2013 01:02 PM in reply to: edonline69

Are the files stored on the local machine or on a server. If it's on the server, try copying files to the local machine and test run it locally.

 

Try a system re-boot, look for other applications hogging memory. On the reboot it wouldn't hurt to open the case and see if your machine needs to be "blown-out" If a CPU is overheating it will throttle-back to reduce heat. Also check that all the memory boards are properly seated along with the graphics card and it's connections.

 

You should also be able to put exlusions in your Anti-Virus to ignore Inventor files: *.ipt, *.iam, *.idw and *.ipn.

Did you find this reply helpful ? If so please use the Accept as Solution or Kudos button below.

IV2015 SP1-ud2 PDSU / Sim Mech 2015 r1 /
Win7-64
EVGA X79 - Classified, iCore7 3930k 32Gb Quad-Channel
950Gb (2 x 500Gb Sata III SSD RAID0 Adaptec 6805E Controller)
Nvidia GTX-980 Classified - 347.09
SpacePilot Pro 10.2.0 / 17.2.0.11011 / 4.17
Delta Tau Chi ΔΤΧ
Contributor
17 Posts
0 Kudos
Registered: ‎10-28-2013
Post 13 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

11-19-2013 01:27 PM in reply to: blair
Everything suggested so far has been tried after I read or had been tried before. None if it fixes my issue.

It's just taken me 15 minutes to insert 1 bolt.
*Expert Elite*
4,640 Posts
779 Kudos
Registered: ‎11-13-2006
Post 14 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

11-19-2013 01:37 PM in reply to: icouture
Check that you don't have a sick constraint, IV2014 now has a show sick constraints: Assembly Tab>Relationships>Show Sick Relationships. Also look for a bad sketch on a part in an assembly that might be referencing a part in another assembly that in this case is not used in this assembly.
Did you find this reply helpful ? If so please use the Accept as Solution or Kudos button below.

IV2015 SP1-ud2 PDSU / Sim Mech 2015 r1 /
Win7-64
EVGA X79 - Classified, iCore7 3930k 32Gb Quad-Channel
950Gb (2 x 500Gb Sata III SSD RAID0 Adaptec 6805E Controller)
Nvidia GTX-980 Classified - 347.09
SpacePilot Pro 10.2.0 / 17.2.0.11011 / 4.17
Delta Tau Chi ΔΤΧ
Contributor
17 Posts
0 Kudos
Registered: ‎10-28-2013
Post 15 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

11-20-2013 09:02 AM in reply to: blair

I fix any and all sick constraints as they happen, I never leave them there. That's not the problem either. Thanks still.

Distinguished Contributor
909 Posts
123 Kudos
Registered: ‎05-09-2005
Post 16 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

11-20-2013 10:50 AM in reply to: icouture

Have you tried anything like Process Explorer?  It might give some insight as to what is taking all the cycles.

KState92
Inventor Professional 2014 64 SP2
Windows 7 Pro 64 bit - SP1
Xeon E5-1620
16 GB Ram
Quadro 4000
*Expert Elite*
4,640 Posts
779 Kudos
Registered: ‎11-13-2006
Post 17 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

11-20-2013 11:27 AM in reply to: kstate92
You might consider using the Microsoft Processor Affinity utility to assign certain application to other processors allowing Inventor to have processors all to it'self. http://www.techrepublic.com/blog/windows-and-office/change-the-processor-affinity-setting-in-windows...
Did you find this reply helpful ? If so please use the Accept as Solution or Kudos button below.

IV2015 SP1-ud2 PDSU / Sim Mech 2015 r1 /
Win7-64
EVGA X79 - Classified, iCore7 3930k 32Gb Quad-Channel
950Gb (2 x 500Gb Sata III SSD RAID0 Adaptec 6805E Controller)
Nvidia GTX-980 Classified - 347.09
SpacePilot Pro 10.2.0 / 17.2.0.11011 / 4.17
Delta Tau Chi ΔΤΧ
Contributor
17 Posts
0 Kudos
Registered: ‎10-28-2013
Post 18 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

12-04-2013 05:51 AM in reply to: edonline69

Tried everything suggested thus far, nothing works. I'm even on a fresh install, it keeps locking up out of the blue. One day it'll be fine all day, and the next I have to kill the process every 5 minutes because it's preventing me from doing any work.

 

This is getting quite aggravating.

Valued Mentor
433 Posts
20 Kudos
Registered: ‎05-07-2007
Post 19 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

12-04-2013 08:18 AM in reply to: icouture

Are you using any 3D connexion device?

Contributor
17 Posts
0 Kudos
Registered: ‎10-28-2013
Post 20 of 47

Re: Inventor 2014 Pro stupidly slow all of a sudden

12-04-2013 08:27 AM in reply to: Lancasterm

No I am not. I truly wish it was that simple, thank you still.

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Are you interested in helping shape the future of the Autodesk Community? To participate in this brief usability study, please click here. Your time and input is greatly appreciated!