Inventor General Discussion

Inventor General Discussion

Reply
Member
kkpatel87
Posts: 3
Registered: ‎09-04-2012
Message 1 of 12 (1,106 Views)

Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

1106 Views, 11 Replies
09-04-2012 03:18 PM

All,

 

Using Inventor 2013, on a solid machine and after applying the Update 2, everything has gone sideways. Trying to open a new presentation file or modify any presentation file and the application becomes unresponsive and it starts writing a bunch of adsklib files in the \Appdata\local\temp\MaterialLibraries_PID_604. We have aeverything on a network share. This usually happens for about 30 minutes and then it becomes responsive again. MAchine has been thoroughly tested and burned in. This happens across our fleet of Dells and custom workstations.

 

Machine Stats:

Intel 17-3770K

64 GB DDR3 RAM

4x SSD RAID0

Quadro 4000

 

Employee
Yijiang.Cai
Posts: 359
Registered: ‎05-20-2008
Message 2 of 12 (1,091 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

09-04-2012 10:55 PM in reply to: kkpatel87

Are the templates also shared in network folder for your environment? Could you provide more details?

Thanks,
River Cai

Inventor Quality Assurance Team
Autodesk, Inc.
New Member
krunal.patel
Posts: 1
Registered: ‎09-21-2012
Message 3 of 12 (1,062 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

09-21-2012 12:37 PM in reply to: Yijiang.Cai

The templates are located on a network location as is the project file.

*Expert Elite*
blair
Posts: 4,491
Registered: ‎11-13-2006
Message 4 of 12 (1,055 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

09-21-2012 01:12 PM in reply to: kkpatel87

Copy the files to a local machine, and create a new Project file for the local machine and see if the problem continues. Chances are you could have a network issue.

Did you find this reply helpful ? If so please use the Accept as Solution or Kudos button below.

IV2015 SP1 PDSU / Sim Mech 2015 r1 /
Win7-64
EVGA X79 - Classified, iCore7 3930k 32Gb Quad-Channel
950Gb (2 x 500Gb Sata III SSD RAID0 Adaptec 6805E Controller)
Nvidia GTX-690 Classified - 344.75
SpacePilot Pro 10.2.0 / 17.2.0.11011 / 4.17
Delta Tau Chi ΔΤΧ
Member
kkpatel87
Posts: 3
Registered: ‎09-04-2012
Message 5 of 12 (1,052 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

09-21-2012 01:19 PM in reply to: blair

We did, and that did solve the problem however i want to know why Inventor spits out all those temp adsklib files and slows down incredibly.

*Expert Elite*
blair
Posts: 4,491
Registered: ‎11-13-2006
Message 6 of 12 (1,044 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

09-21-2012 01:56 PM in reply to: kkpatel87

Inventor is timing out and creating the log files as designed. You problem is not with Inventor but with your network.

Did you find this reply helpful ? If so please use the Accept as Solution or Kudos button below.

IV2015 SP1 PDSU / Sim Mech 2015 r1 /
Win7-64
EVGA X79 - Classified, iCore7 3930k 32Gb Quad-Channel
950Gb (2 x 500Gb Sata III SSD RAID0 Adaptec 6805E Controller)
Nvidia GTX-690 Classified - 344.75
SpacePilot Pro 10.2.0 / 17.2.0.11011 / 4.17
Delta Tau Chi ΔΤΧ
Board Manager
ChrisMitchell01
Posts: 455
Registered: ‎09-16-2005
Message 7 of 12 (1,036 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

09-21-2012 03:30 PM in reply to: blair

Please try mapping a network drive to the location of your templates instead of using a UNC path & then defininng that in your ipj file.

 

We've had reports from a couple of customers with templates on the network, in a file structure that contains a lot of other data, which results in performance issues.


Hope this helps,

Chris



Chris Mitchell
Inventor Customer Engagement Team
Autodesk, Inc.

Member
kkpatel87
Posts: 3
Registered: ‎09-04-2012
Message 8 of 12 (1,007 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

09-23-2012 01:41 PM in reply to: ChrisMitchell01

We have tried that and it causes a minor improvement but nothing substantial. I have determined it is a network issue and not a Inventor issue. Thanks for all your help.

Contributor
henrik.andersen
Posts: 17
Registered: ‎03-07-2007
Message 9 of 12 (907 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

10-26-2012 04:05 AM in reply to: kkpatel87

It's not a network issue

I have the same problem and can replicate it on a local environment

The problem occurs when you have mapped a material/apperancy-library in your project file.

I have created a custom material library file from migrating a 2012 design data but you will get the same result using a copy of the InventorMaterialLibrary.adsklib and then I mapped the file in the projecte file. This will make inventor really slow. And when I examined the activity on the Inventor process I saw that inventor creates more than 1000 copies of the materia library file in my temp folder.

 

To replicate this error do following steps.

  1. Go to folder in explorer: Libraries>Documents>Shared Documents>Autodesk\Inventor 2013\Design Data\Materials
  2. Make a copy of the file InventorMaterialLibrary.adsklib and rename it to mylib.adsklib
  3. Go to folder in explorer: Libraries>Documents>Shared Documents>Autodesk\Inventor 2013\
  4. Create a copy of the default.ipj named MyProject.ipj
  5. Edit myProject.ipj and add your adsklib-file to your project for both Apperance Libraries and Material Libraries and set it to active
  6. Open inventor with the new project file active
  7. Create a new part file
  8. Select Derive from [3d Model]>[Create]
  9. select "C:\Users\Public\Documents\Autodesk\Inventor 2013\Samples\Models\Assemblies\Engine MKII\Engine MKII.iam" 
    (downloaded from http://images.autodesk.com/adsk/files/autodesk_inventor_2013_samples.exe )
  10. Inventor will then go into not-responing-mode and if you examine you tempfolder you will find multiple copies of mylib.adsklib files in a MaterialLibraries_PID_* folder
  11. If you run Process Monitor and by selecting Include when rightclicking on inventor.exe you will se that the process works with making copies of the mylib-file 
    (Process monitor downloaded from http://live.sysinternals.com/Procmon.exe)
  12. If you then go back to your MyLib.adsklib file and rename/delete it you will see that Inventor directly displays the derive-dialog.

 

And yes, I have installed Servicepack 1.1

 

//Henrik Andersen

henrik.andersen@cadcraft.se

 

Employee
johnsonshiue
Posts: 2,345
Registered: ‎04-30-2008
Message 10 of 12 (878 Views)

Re: Inventor 2013 Non-Responsive for long periods of time

10-26-2012 02:45 PM in reply to: henrik.andersen

Henrik,

 

It is not recommended you make a hard copy of Inventor Material Library and rename it for futher use. The issue with this workflow is that the newly copied library file will still be recognized as Inventor Material Library. It can confuse Inventor in certain operations.

I have seen the behavior you described here from time to time without doing the replicating Inventor Material Library workflow. Unfortunately, I have not yet found a persistent way to reproduce it. I want to make sure you are seeing the same behavior as I am seeing. Please help me answer the following questions.

1. When Inventor behaves slowly, does creating a line in a simple sketch takes a long time?

2. After it happens, does rebooting or restarting Inventor help?

3. Does uninstalling the service pack and reinstalling it help?

4. If you start a different Inventor release like R2012 or earlier and close it and then restart R2013, does it help?

 

Please let me know what you find out.

Many thanks for your help!

 



Johnson Shiue (johnson.shiue@autodesk.com)
Senior Principal SQA Engineer, Inventor
Mechanical Design
Autodesk, Inc.

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Do you have 60 seconds to spare? The Autodesk Community Team is revamping our site ranking system and we want your feedback! Please click here to launch the 5 question survey. As always your input is greatly appreciated.