Inventor General Discussion

Reply
Active Contributor
KFrankenberger
Posts: 47
Registered: ‎07-29-2011
Message 1 of 5 (266 Views)
Accepted Solution

file size

266 Views, 4 Replies
12-21-2012 05:13 AM

Hello,

I just posted the message below on an earlier post, but I had one more question. Why would my assembly file be only 195 KB? I have parts with larger file sizes! Is something messed up with my assembly?

 

Original question:

I have another question related to this subject. I am trying to pack and go an assembly and send it to another Inventor user. When I right click on the assy, a message pops up. It reads: "The following component locations are not in the active project file. T:\Inventor\Nixon Energy\Nixon GA.iam". Nixon GA is my assy file name and it is what I right clicked on! What does this mean? Will the assy pack and go work? Also can I have the destination folder location be my desktop?

Thank you for any help you can give!!

 

Kirsten


KFrankenberger wrote:

... Is there a way to change the assy into a solid part like how you create a block in AutoCAD? That way it is just a shape of the the assembly but not able to be worked on or taken apart? The client just wants to se if it will fit into their asembly. We don't want to give them so much information. It's like giving away the cow with the milk, so to speak.

Thanks!!!



1. You could derive the iam into a part and just not include certian items.  When you are deriving in the iam, click on the options tab and patch holes, remove items by size.... etc.

2.  There is also a simplification add-on that you can install from labs that works pretty well for what you are asking.

3.  Use the Shrikwrap feature.

I used the shrink wrap feature! I can't believe it, how exciting is that? Turning a huge assembly into one part! Wow. Thanks for your help! You spurred me on the way.

*Expert Elite*
JDMather
Posts: 26,840
Registered: ‎04-20-2006
Message 2 of 5 (257 Views)

Re: file size

12-21-2012 05:41 AM in reply to: KFrankenberger

An assembly file (*.iam) is little more than a list of hyperlinks to the part (*.ipt) files and a record of assembly constraints (how the parts go together).  Without parts an iam is useless.

 

For your second question - what happens when you try it?

 

Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Autodesk Inventor 2014 Certified Professional
Autodesk AutoCAD 2013 Certified Professional
Certified SolidWorks Professional
Inventor Professional 2015 64-bit
http://www.autodesk.com/edcommunity
http://home.pct.edu/~jmather/content/DSG322/inventor_surface_tutorials.htm
Active Contributor
KFrankenberger
Posts: 47
Registered: ‎07-29-2011
Message 3 of 5 (243 Views)

Re: file size

12-21-2012 06:22 AM in reply to: JDMather

THANKS! It seems to have worked and I have the entire folder zipped and saved on my desk top. But now my boss says he wants it to be a 3D part instead of an assembly. Is there a way to change the assy into a solid part like how you create a block in AutoCAD? That way it is just a shape of the the assembly but not able to be worked on or taken apart? The client just wants to se if it will fit into their asembly. We don't want to give them so much information. It's like giving away the cow with the milk, so to speak.

Thanks!!!

*Expert Elite*
karthur1
Posts: 4,212
Registered: ‎04-27-2005
Message 4 of 5 (223 Views)

Re: file size

12-21-2012 07:11 AM in reply to: KFrankenberger

KFrankenberger wrote:

... Is there a way to change the assy into a solid part like how you create a block in AutoCAD? That way it is just a shape of the the assembly but not able to be worked on or taken apart? The client just wants to se if it will fit into their asembly. We don't want to give them so much information. It's like giving away the cow with the milk, so to speak.

Thanks!!!



1. You could derive the iam into a part and just not include certian items.  When you are deriving in the iam, click on the options tab and patch holes, remove items by size.... etc.

2.  There is also a simplification add-on that you can install from labs that works pretty well for what you are asking.

3.  Use the Shrikwrap feature.

Active Contributor
KFrankenberger
Posts: 47
Registered: ‎07-29-2011
Message 5 of 5 (220 Views)

Re: file size

12-21-2012 07:17 AM in reply to: karthur1

I used the shrink wrap feature! I can't believe it, how exciting is that? Turning a huge assembly into one part! Wow. Thanks for your help! You spurred me on the way.

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.