Inventor General Discussion

Inventor General Discussion

Reply
Active Contributor
lemaycj
Posts: 45
Registered: ‎09-07-2011
Message 1 of 5 (282 Views)

Cut coil out

282 Views, 4 Replies
05-17-2012 04:01 PM

I would like some tips on how to cut the coil feature out of the block.  I have included the file.  I thought the split command would be it but was not able to do anything with it.

*Expert Elite*
JDMather
Posts: 28,249
Registered: ‎04-20-2006
Message 2 of 5 (281 Views)

Re: Cut coil out

05-17-2012 04:07 PM in reply to: lemaycj

You are going about it all wrong - you have a single solid.
What about the voids between the strands?

This will give you a bit to think about for your next try.

 

 

Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Autodesk Inventor 2015 Certified Professional
Autodesk AutoCAD 2013 Certified Professional
Certified SolidWorks Professional
Inventor Professional 2015-SP1 64-bit
http://www.autodesk.com/edcommunity
http://home.pct.edu/~jmather/content/DSG322/inventor_surface_tutorials.htm
*Expert Elite*
JDMather
Posts: 28,249
Registered: ‎04-20-2006
Message 3 of 5 (280 Views)

Re: Cut coil out

05-17-2012 04:13 PM in reply to: JDMather

Give it an honest try before looking at this file to see what changes I made.

 

 

Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Autodesk Inventor 2015 Certified Professional
Autodesk AutoCAD 2013 Certified Professional
Certified SolidWorks Professional
Inventor Professional 2015-SP1 64-bit
http://www.autodesk.com/edcommunity
http://home.pct.edu/~jmather/content/DSG322/inventor_surface_tutorials.htm
Active Contributor
lemaycj
Posts: 45
Registered: ‎09-07-2011
Message 4 of 5 (248 Views)

Re: Cut coil out

05-18-2012 10:42 AM in reply to: JDMather

I figured it out for the shape of the cable and fixed that to coil from one-piece sketch.  When I click on Combine command, it comes up with a message: "Could not combine bodies. The part must have at least 2 solid bodies." But it does: a coil and a block... although when you highlight the coil it looks like it is just surfaces still..

*Expert Elite*
JDMather
Posts: 28,249
Registered: ‎04-20-2006
Message 5 of 5 (239 Views)

Re: Cut coil out

05-18-2012 12:28 PM in reply to: lemaycj

Attach the file here.

 

The Combine isn't needed - the only reason I used it is because you were going about the problem the hard way.

 

All you really need is a block and then Coil-Cut.  One Extrude feature, one Coil feauture, in that order.

As I said originally - I would do it differently.

 

But since I did trick you with your original file, what I did was

edit the extruded block and select the New Solid icon.

This made two solid bodies in one part file - your Coil as a solid body and your Extrude as a solid body.

Two solid bodies - that is why Combine-Cut worked.

Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Autodesk Inventor 2015 Certified Professional
Autodesk AutoCAD 2013 Certified Professional
Certified SolidWorks Professional
Inventor Professional 2015-SP1 64-bit
http://www.autodesk.com/edcommunity
http://home.pct.edu/~jmather/content/DSG322/inventor_surface_tutorials.htm
Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Do you have 60 seconds to spare? The Autodesk Community Team is revamping our site ranking system and we want your feedback! Please click here to launch the 5 question survey. As always your input is greatly appreciated.