Inventor General Discussion

Inventor General Discussion

Reply
Active Contributor
DonnyMiller
Posts: 29
Registered: ‎05-25-2011
Message 1 of 10 (601 Views)
Accepted Solution

Background Lines in Render

601 Views, 9 Replies
05-28-2011 07:16 AM

Hello ,

 

Im new to the forums site but I have a problem I cannot seem to fix. Im rendering a video using Autodesk Inventor 2012 and everything looks great untill the video is done, I end up with these lines in my background. They are horizontal and only in the background. Im not using any image or anything just the "stock" background.

 

Video rendered to Avi file type, using microsoft video 1 compression, 1024x768 resolution @ 15 fps.

Computer is a Lenovo w510, intel i7 pro quad core 8g ram.

 

I attached a 5 sec video of some simple blocks moving from front to back view in a zip file. Just to show the background lines. The above settings were used for the render.

 

Anyhelp would be great, thanks in advance ...

Looks like you are using a gradient background.

Try changing to a solid color

I made two renderings in 2012of the Cylinder clamp from tutorials. One is a 10 second AVI with a solid background to an avi which produced a perfect animation at 6MB.  640x480 image. I used the Techsmith Codec. for rendering.

 

 

I then created a 5 second animation to a wmv which shows minor striations in the gradient background. Again, I used the techsmith Codec for compression See attached.

 

I'm currently running a third (gradient background) at 1024 x 768 with the Windows (crap) codec. It produces the same result you got. See the attached image of the third try. This was an  AVI.

Here's the 4th run with No codec (No compression) which gives the best result at 1024x768. There is a slight hint of banding in the gradient background.

 

See below for file sizes and attached for image.

 

Cyl-ani000004.png

*Pro
Dennis_Jeffrey
Posts: 1,369
Registered: ‎12-15-2003
Message 2 of 10 (598 Views)

Re: Background Lines in Render

05-28-2011 08:02 AM in reply to: DonnyMiller

Is your graphics card display set to 32 bit color?

Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
____________________________________________________________
Dennis Jeffrey, Author and Manufacturing Trainer, Autodesk Inventor Certified Expert
Autodesk Manufacturing Implementation Certified Expert
Autodesk Silver Manufacturing Partner

Subscribe to the free digital "The Creative Inventor Magazine" now available at: http://teknigroup....

XP64 SP2, GeForce 9800GT-1GB, Driver: 6.14.12.7061, 8GB Ram, AMD Athlon II 3.2 Ghz
Laptop: Win7-64 Pro, 4GB, ATI Graphics on board, 2012 Ultimate, IV2011 or 2010 Pro, all SP's
Distinguished Mentor
rdyson
Posts: 900
Registered: ‎04-11-2005
Message 3 of 10 (590 Views)

Re: Background Lines in Render

05-28-2011 11:39 AM in reply to: DonnyMiller

Looks like you are using a gradient background.

Try changing to a solid color

Active Contributor
DonnyMiller
Posts: 29
Registered: ‎05-25-2011
Message 4 of 10 (569 Views)

Re: Background Lines in Render

05-29-2011 11:15 AM in reply to: Dennis_Jeffrey

Yes I have the graphics card set to 32bit

Active Contributor
DonnyMiller
Posts: 29
Registered: ‎05-25-2011
Message 5 of 10 (568 Views)

Re: Background Lines in Render

05-29-2011 11:21 AM in reply to: rdyson

I will try and render a solid color background and see if the lines go away. If thats the problem would it be a graphics card issue or something then? The one we have is pretty good, ill have to check when im back at work on specifically which we have though. Its an nvidia something with 1g of on board dedicated. Or would it be a problem with autodesk itself and certain backgrounds?

Distinguished Mentor
rdyson
Posts: 900
Registered: ‎04-11-2005
Message 6 of 10 (547 Views)

Re: Background Lines in Render

05-30-2011 05:28 AM in reply to: DonnyMiller

Sorry, I have no idea how the gradient is gengerated.

*Pro
Dennis_Jeffrey
Posts: 1,369
Registered: ‎12-15-2003
Message 7 of 10 (538 Views)

Re: Background Lines in Render

05-30-2011 08:59 AM in reply to: DonnyMiller

I made two renderings in 2012of the Cylinder clamp from tutorials. One is a 10 second AVI with a solid background to an avi which produced a perfect animation at 6MB.  640x480 image. I used the Techsmith Codec. for rendering.

 

 

I then created a 5 second animation to a wmv which shows minor striations in the gradient background. Again, I used the techsmith Codec for compression See attached.

 

I'm currently running a third (gradient background) at 1024 x 768 with the Windows (crap) codec. It produces the same result you got. See the attached image of the third try. This was an  AVI.

Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
____________________________________________________________
Dennis Jeffrey, Author and Manufacturing Trainer, Autodesk Inventor Certified Expert
Autodesk Manufacturing Implementation Certified Expert
Autodesk Silver Manufacturing Partner

Subscribe to the free digital "The Creative Inventor Magazine" now available at: http://teknigroup....

XP64 SP2, GeForce 9800GT-1GB, Driver: 6.14.12.7061, 8GB Ram, AMD Athlon II 3.2 Ghz
Laptop: Win7-64 Pro, 4GB, ATI Graphics on board, 2012 Ultimate, IV2011 or 2010 Pro, all SP's
*Pro
Dennis_Jeffrey
Posts: 1,369
Registered: ‎12-15-2003
Message 8 of 10 (532 Views)

Re: Background Lines in Render

05-30-2011 09:20 AM in reply to: Dennis_Jeffrey

Here's the 4th run with No codec (No compression) which gives the best result at 1024x768. There is a slight hint of banding in the gradient background.

 

See below for file sizes and attached for image.

 

Cyl-ani000004.png

Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
____________________________________________________________
Dennis Jeffrey, Author and Manufacturing Trainer, Autodesk Inventor Certified Expert
Autodesk Manufacturing Implementation Certified Expert
Autodesk Silver Manufacturing Partner

Subscribe to the free digital "The Creative Inventor Magazine" now available at: http://teknigroup....

XP64 SP2, GeForce 9800GT-1GB, Driver: 6.14.12.7061, 8GB Ram, AMD Athlon II 3.2 Ghz
Laptop: Win7-64 Pro, 4GB, ATI Graphics on board, 2012 Ultimate, IV2011 or 2010 Pro, all SP's
*Pro
Dennis_Jeffrey
Posts: 1,369
Registered: ‎12-15-2003
Message 9 of 10 (517 Views)

Re: Background Lines in Render

05-30-2011 11:41 AM in reply to: Dennis_Jeffrey

Last Video at 1024x768, 30fps Full antiAlias, Gradient Background.

 

http://www.teknigroup.com/Videos/2012Q2/Vid5-no%20compression-full%20antialias/Vid5-no%20compression...

Please mark this response as "Accept as Solution" if it answers your question.
____________________________________________________________
Dennis Jeffrey, Author and Manufacturing Trainer, Autodesk Inventor Certified Expert
Autodesk Manufacturing Implementation Certified Expert
Autodesk Silver Manufacturing Partner

Subscribe to the free digital "The Creative Inventor Magazine" now available at: http://teknigroup....

XP64 SP2, GeForce 9800GT-1GB, Driver: 6.14.12.7061, 8GB Ram, AMD Athlon II 3.2 Ghz
Laptop: Win7-64 Pro, 4GB, ATI Graphics on board, 2012 Ultimate, IV2011 or 2010 Pro, all SP's
Active Contributor
DonnyMiller
Posts: 29
Registered: ‎05-25-2011
Message 10 of 10 (504 Views)

Re: Background Lines in Render

05-30-2011 10:31 PM in reply to: DonnyMiller

Thank you for your time. I was able to fix my problem with all of this information. I was able to get rid of the lines when i changed to a solid color background. I will try a different codec with no compression and a gradiant background at higher fps to see if i can be succesful like your last post. Thank you much for your time and help it was everything I needed.

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.