Area :: Header
Autodesk University
The future of making things
Discussion Groups

Installation - Hardware - OS

Reply
Contributor
adarsh_1
Posts: 23
Registered: ‎07-25-2008

No Graphic Cards on IBM Bladecenters S/H

17 Views, 7 Replies
11-25-2008 10:56 PM
Hi All,

Would like to know whether we need a graphics card to run/render a scene on these machines. The reason for asking is these blade machines does not come with the Graphics card in them.

Machines are:

IBM 3850M2 , Blade Center S, Blade Center H, 3550, DS3200.

These machines do not have graphics cards. Wanted to know whether we can install and render 3ds Max, Maya, Mental Ray, Vray, Turtle scenes.

Thanks for the help here.
Eagerly waiting.
Cheers,
Adarsh
-
http://www.adarshpatil.com
Please use plain text.
*Expert Elite* | Moderator
n8skow
Posts: 5,391
Registered: ‎10-06-2006

Re: No Graphic Cards on IBM Bladecenters S/H

11-26-2008 08:48 PM in reply to: adarsh_1
Software rendering does not require a graphics card...
Please use plain text.
Contributor
adarsh_1
Posts: 23
Registered: ‎07-25-2008

Re: No Graphic Cards on IBM Bladecenters S/H

11-26-2008 08:58 PM in reply to: adarsh_1
Thank you n8skow for your fast response and answer.

Please give us info on at your time,

what app/software requires Graphics card for rendering ?

Much appreciated .
Cheers,
Adarsh
-
http://www.adarshpatil.com
Please use plain text.
*Expert Elite* | Moderator
n8skow
Posts: 5,391
Registered: ‎10-06-2006

Re: No Graphic Cards on IBM Bladecenters S/H

11-26-2008 09:36 PM in reply to: adarsh_1
In regards to Maya or 'software' in general? Not sure I understand your question...
Please use plain text.
Contributor
adarsh_1
Posts: 23
Registered: ‎07-25-2008

Re: No Graphic Cards on IBM Bladecenters S/H

11-26-2008 11:04 PM in reply to: adarsh_1
Apologies about the confusion:

I mean to ask,

1) what aspect of Maya or 3ds Max or any of the Autodesk apps need good graphics card ? ( is it the GUI or Plugins or Textures)
2) Are there any hardware dependent renderers ?
3) Rendering with the requirement of Graphic cards means is it GPU related or Cell Technology related.

Thank you for your answers n8skow.
Cheers,
Adarsh
-
http://www.adarshpatil.com
Please use plain text.
*Expert Elite* | Moderator
n8skow
Posts: 5,391
Registered: ‎10-06-2006

Re: No Graphic Cards on IBM Bladecenters S/H

12-01-2008 07:23 PM in reply to: adarsh_1
1. Viewport acceleration is about the only thing that actually "requires" hardware acceleration. Now, there is an option to use OpenGL Acceleration for ShadowMaps in MentalRay (in Maya), and in older versions of Maya - some particle effects had to be hardware rendered and composited back into the scene (and still can be for particular cases), but for most intents and purposes, your rendering can be accomplished entirely in software and depends solely on CPU and memory.
2. There are a few hardware dependent renderers on the market (mostly targeted at the gaming industry) such as CgFX/Gelato, DirectX/HLSL, and it looks likely MentalRay will start to get some hardware acceleration in the near-future since nVidia bought them up. nVidia also supports physics calculations on their upper end cards (I believe a group has also achieved this on ATI cards)
3. Sorry, I don't understand the question on this one...
Please use plain text.
Contributor
Marshalm
Posts: 15
Registered: ‎06-17-2011

Re: No Graphic Cards on IBM Bladecenters S/H

06-21-2011 04:52 AM in reply to: n8skow
Is that true?
Man invented language to satisfy his deep need to complain. Lily Tomlin
Please use plain text.
*Expert Elite* | Moderator
n8skow
Posts: 5,391
Registered: ‎10-06-2006

Re: No Graphic Cards on IBM Bladecenters S/H

06-21-2011 09:07 AM in reply to: n8skow
This thread is quite old Marshalm, and the technology has evolved.

There are several render packages that support GPU rendering these days, but it it still possible to software render on a headless (graphics-card absent) blade.
Please use plain text.