Area :: Header
Sweat, Swearing & Tears
Meet the team behind Cupcakes & Critters in the latest chapter of Autodesk’s documentary series on indie game makers.
Discussion Groups

General Discussion

Reply
Active Member
sccb1g10
Posts: 8
Registered: ‎07-14-2012

"Failed to load texture files"

364 Views, 4 Replies
07-14-2012 08:44 AM
Hi everyone,

I`m new to Mudbox, just started using it for several days now. I have a problem with loading the paint layers on my object.

I created an object in another software and then imported it into Mudbox. Here I started painting the object, but when I close and re-open Mudbox I get the error: "Failed to load texture files both ... and ..." (my two paint layers). I had this same error two days ago on a similar object, when I moved only the ".mud" file to a different location, but then I realized I need to move also the ".bak" file and the folder containing the layers into that new location and the error was solved. This time, the .mud, .bak and the folder are all in the same location, they all have the same name but I still get the error. When I open Mudbox I just get my object as it was when I imported it, with no painting on it (even though the two paint layers appear in the "Layers" tab), and with the error mentioned above.

Please can anyone help me with this??

Regards,

Silviu
Please use plain text.
*Expert Elite* | Moderator
cg_oglu
Posts: 2,993
Registered: ‎08-22-2006

Re: "Failed to load texture files"

07-14-2012 09:58 AM in reply to: sccb1g10
have you renamed some of the folders or the layers in mud..?
they have to stay the same...

are your uvs clean and all in the 0-1 uv space..?

if the textures are in the folder you coudl reimport them...
klick onto the little > icon above the layer tab and do an import layer...


...

P.S.
the .bak file is only the backup file you dont need them...
its only .mud file renamed to .bak... if you like to open them just rename it back to .mud...
----------------------------------------------------------------------
http://www.linkedin.com/pub/christoph-schaedl/6/558/73b
Please use plain text.
Active Member
sccb1g10
Posts: 8
Registered: ‎07-14-2012

Re: "Failed to load texture files"

07-14-2012 11:19 AM in reply to: sccb1g10
hmm, I changed one of the layer`s name during the painting. Now when I look in the folder, the two files in there (one is TIFF one PNG) have different names than my layers, I tried to rename them to match the layers I have but still the same error.

The UVs look ok I think, I am not sure what the 0-1 uv space is so I attached a capture of my UV view.

I tried to reimport them, the one which I did not rename is imported correctly, whereas the other one is not imported correctly (when I import it, it just displays the object with the base material).

So the error should be because I renamed that layer during the painting? If I stick to the name that I gave to the layer from the beginning, the layers should load correctly?

Please use plain text.
*Expert Elite* | Moderator
cg_oglu
Posts: 2,993
Registered: ‎08-22-2006

Re: "Failed to load texture files"

07-15-2012 06:56 AM in reply to: sccb1g10
some of the uv shells are to close to the 0-1 space... specially the circle on the bottom right...
mudbox is able to read uvs outside the 0-1 space and is trying to load textures for those uvs...

solution is to scale your uvs down and make sure nothing is touching the border of the uv space...
----------------------------------------------------------------------
http://www.linkedin.com/pub/christoph-schaedl/6/558/73b
Please use plain text.
Active Member
sccb1g10
Posts: 8
Registered: ‎07-14-2012

Re: "Failed to load texture files"

07-15-2012 08:35 AM in reply to: cg_oglu
Thank you very much !!
It works correctly now
Please use plain text.