Area :: Header
Smoke 2015 Extension 1
is here!
Extension 1 brings the LUT Editor and Matchbox to the timeline.
Discussion Groups

General Discussion

Reply
Active Contributor
sohoandy
Posts: 42
Registered: ‎08-27-2010

Monitoring Surround Sound in Flame Suite

144 Views, 3 Replies
05-24-2012 02:15 PM
I've posted about this before, but I thought it worth another try. Is anyone monitoring 5.1 in their flame suite? If so how are you doing it? I don't want to decode dolby, I just want to be able to send 6 discreet tracks to a receiver. (digitally) Just wondering if I'm missing something simple here. We don't do audio here, but since all of our HD deliverables are 5.1 + stereo, I'd like to be able to at least play the surround mix here for client approvals.
Please use plain text.
Mentor
jaseo
Posts: 197
Registered: ‎09-16-2003

Re: Monitoring Surround Sound in Flame Suite

05-24-2012 07:40 PM in reply to: sohoandy
I believe some people have set it up. It is a matter of converting the audio from the AJA breakout box for your 5.1 receiver (usually analog). You have the AES EBU outputs and the embedded SDI output.

If you use the AES, you can use a D->A converter. You can also de-embed the SDI audio.

Blackmagic HDLINK can de-embed and convert analog in a single box (amongst other things)

http://www.blackmagic-design.com/products/hdlink/

Hope that helps. It is possible. How you decide to achieve it will depend on what gear you already have.

cheers

Jason
Please use plain text.
Active Contributor
sohoandy
Posts: 42
Registered: ‎08-27-2010

Re: Monitoring Surround Sound in Flame Suite

05-25-2012 05:11 AM in reply to: sohoandy
Thanks for the response. The problem I have is that the system resides in an equipment room some distance from the suite. I don't want to run analog audio that far. The problem with embedded is that the flame doesn't send embedded audio on the output that feeds our broadcast monitor. I think i have the answer in this box from Arvus http://www.aes-hdmi.com/ It's about $1500, but it looks like it will do the trick. I'll let ya know.
Please use plain text.
Mentor
jaseo
Posts: 197
Registered: ‎09-16-2003

Re: Monitoring Surround Sound in Flame Suite

05-27-2012 05:52 PM in reply to: sohoandy
Ah, I see. Yeah, it's the NVIDIA SDI card that feeds the broadcast preview. One option is to embed the audio in the equipment room and de-embed in the suite. But that Arvus box should do the trick nicely.
Please use plain text.